KOLINDA: Sa Srbijom smo još daleko od prijateljstva
Foto: Beta

Poslala poruku

KOLINDA: Sa Srbijom smo još daleko od prijateljstva

Hrvatska -

- "Odbrana Vukovara" zaustavila je pohod četnika i tzv. JNA dublje u Hrvatsku u nameri da se stvori Velika Srbija, ali nećemo ostati zarobljeni u prošlosti, rekla šefica hrvatske države

Još mnogo vode će proteći Dunavom do prijateljstva Srbije i Hrvatske, ali dve zemlje imaju obavezu, zbog interesa i dobrobiti naroda, da učine sve kako bi izgradile što bolje odnose, izjavila je predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.- Kao hrvatska predsednica, ali i kao majka ne želim da više ijedna majka tuguje za detetom poginulim u ratu. Učiniću sve da sačuvamo mir i stabilnost, a za to je ključan novi iskorak u hrvatsko-srpskim odnosima - istakla je Grabar Kitarović u govoru na svečanoj Sinjskoj alci u Vukovaru.Pogled u budućnostKako je istakla, „Sinjska alka je izraz domoljublja i časne vojničke tradicije i ako je igde treba trčati, onda je to u Vukovaru. Dva su grada, dve su bitke, ali jedno je junaštvo, domoljublje i Hrvatska“.- Kao što je odbrana Sinja zaustavila poslednji pokušaj Osmanlija da prodru u Dalmaciju, tako je odbrana Vukovara zaustavila pohod četnika i tzv. JNA dublje u Hrvatsku u nameri da se stvori „velika Srbija“. Hrvatski branitelji časno su branili, odbranili i oslobodili Hrvatsku, na čemu smo im zahvalni - kazala je Kitarovićeva, a onda poslala i poruku u Srbiju:- Prošlost nismo i nećemo zaboraviti, ali ne smemo ostati zarobljeni u njoj. Isto očekujemo i od Srbije. Moramo prestati da se stalno vraćamo u Drugi svetski rat i sejemo klice novih zala, želimo da idemo dalje.Dobrosusedski odnosiZato odavde iz Vukovara jasno poručujem da Hrvatska želi da sa Srbijom gradi saradnju u duhu dobrosusedskih odnosa, želimo da pomognemo Srbiji da što pre uđe u EU, štiteći pritom naše nacionalne interese.Ona je istakla da je vreme da Hrvatska i Srbija podvuku crtu i krenu da grade odnose međusobnog uvažavanja.

Miodrag LintaKOLINDINA IZJAVA NEISKRENAPredsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta smatra da je neiskrena izjava hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović da Hrvatska želi da sa Srbijom gradi saradnju.- To proizlazi iz činjenice da se ona zalaže za ključan iskorak u srpsko-hrvatskim odnosima samo pod uslovom da se reše pitanja nestalih, da Srbija ukine regionalnu nadležnost u suđenjima za ratne zločine, da Srbija prihvati hrvatsku poziciju u vezi s granicom na Dunavu, da se govori, pre svega, o pravima Hrvata u Srbiji, kao i da se prestanemo vraćati u Drugi svetski rat, što znači da se ćuti na rehabilitaciju ustaštva - rekao je Linta.

E. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track