ŠPIJUNSKA AFERA U HRVATSKOJ: Kako je ruski diplomata proteran iz ambasade u Zagrebu
Foto: Profimedia

Prvi takav slučaj od osamostaljenja Hrvatske

ŠPIJUNSKA AFERA U HRVATSKOJ: Kako je ruski diplomata proteran iz ambasade u Zagrebu

Hrvatska -

U senci špijunskog skandala u Srbiji, u Zagrebu se odvijao još jedan u kome je Hrvatska bila u glavnoj ulozi.

Pre izvesnog vremena, kako se navodi, Hrvatska je proterala jednog ruskog diplomatu, navodno prvog sekretara konzulata u ruskoj ambasadi u Zagrebu tvrdeći da je špijun, a zatim je sledilo proterivanje savetnice iz ambasade Hrvatske u Moskvi.

Ova špijunska afera, kakva dosad nije zabeležena na relaciji između Zagreba i Moskve, počela je krajem aprila, kulminacija je usledila idućih meseci, a javnost dosad nije saznala apsolutno ništa.

Kako navodi "Jutarnji", od osamostaljenja Hrvatske nije postojao sličan problem s Rusijom i ovo je prvi put da se Zagreb odluči za takav korak kada je reč o diplomatskim odnosima s Ruskom Federacijom.

Iako do svih detalja nije moguće doći, procurilo je samo to da se ruski diplomata u Zagrebu otvoreno bavio jednim drugim poslom, špijunažom i radom za “službe”, što je hrvatska strana na vreme detektovala, navodi "Jutarnji".

Ruski diplomata, za koga je hrvatska strana tvrdila da se bavi špijuniranjem, bio je navodno vrlo brzo prepoznat i hrvatska strana je skupljala dokaze o njegovim aktivnostima. Dobro obavešteni izvori kažu da se tim “drugim” poslom bavio vrlo otvoreno.

Ovakva špijunska afera kakva se dogodila na relaciji između Zagreba i Moskve za hrvatsku diplomatiju nije čest slučaj, za razliku od diplomatija velikih sila koje se sa sličnim problemima stalno susreću i imaju jasno razrađene strategije u svakom pojedinom slučaju.

Hrvatska strana pokazala je maksimalnu diskreciju, ali su Rusi odmah nakon proterivanja svog diplomate izvršili kontrameru, a to je značilo da će doći do otkazivanja gostoprimstva i za hrvatske diplomate u Moskvi, što se na kraju i dogodilo.

A kada je reč o odnosima Hrvatske i Rusije, oni su osetljivi, piše list i dodaje da na privrednom planu postoje dobri odnosi, ali su se sankcije EU prema Moskvi odrazile i na robnu razmenu, dok na političkom planu, nema posebnih problema a Hrvatska uglavnom sledi politiku EU.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track