ZAEV: Makedonija nepotrebno narušila prijateljstvo sa Srbijom kad je glasala za Kosovo u Unesku
Foto: Ap 16 1 2016

Pitanje osetljivo za prijateljski srpski narod

ZAEV: Makedonija nepotrebno narušila prijateljstvo sa Srbijom kad je glasala za Kosovo u Unesku

Severna Makedonija -

BEOGRAD - Vlada Makedonije nepotrebno je narušila prijateljstvo sa Srbijom kada je glasala u Unesku da crkve srpskog naroda na Kosovu budu predate Kosovu, ocenio je predsednik najveće makedonske opzicione stranke SDSM Zoran Zaev.

"Mi smo priznali Kosovo i taj proces je zasvršen. Ali Makedonija je morala biti vrlo pažljiva kad je glasala o pitanju koje nije političko, već versko i koje je osobito osetljivo za prijateljski srpski narod", rekao je lider makedonske opozicije.

Zaev je podsetio na probleme u Makedoniji između Srba i Albanaca oko postavljanja spomenika caru Dušanu Nemanjiću u Skoplju i ocenio da je do toga došlo zbog "kvazipatriotske politike" vlasti VMRO DPMNE bivšeg premijera Nikole Gruevskog.

Kako je istakao, odnosi Srbije i Makedonije moraju da budu unapređeni, kao i odnosi s drugim susednim zemljama. "To mora da bude prvi potez spoljne politike Makedonije. Susedne zemlje moraju da budu prvi prijatelji Makedonije, ako želimo da nas Evropa smatra prijateljem, svet da nas smatra za prijatelja", rekao je Zaev na pitanje kakvu će spoljnu politiku voditi ako dođe na vlast.

Lider opozicije je optužio vlast VMRO DPMNE za narušavanje odnosa Makedonije sa susednim zemljama, ocenjujući da trenutmo Makedonija ima narušene odnose sa svim susednim zemljama, i sa Srbijom, s Grčkom, s Bugarskom, sa Albanijom.

"Nije moguće da su svi krivi, a mi da smo najbolji. Ima dobrih razloga i u Makedoniji zašto ona ima loše odnose sa susedima. Diplomatski odnosi moraju da se promene kompletno, da budemo spremni da delimo zajednički istoriju i da to bude most koji nas spaja, a ne razdvaja", rekao je Zaev.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja