ZAEV OPTIMISTA: Srećan sam što mogu da potvrdim napredak u pregovorima sa Grčkom
Foto: Sloboden Pečat

rešenje sve bliže

ZAEV OPTIMISTA: Srećan sam što mogu da potvrdim napredak u pregovorima sa Grčkom

Severna Makedonija -

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je danas da je u pregovorima sa Grčkom ostvaren pozitivan napredak i da je više nego optimističan po pitanju rešenja.

"Razgovarao sam danas s ministrom spoljnih poslova Nikolom Dimitrovom, znam sve detalje. Srećan sam što mogu da potvrdim da je ostvaren pozitivan napredak u pregovorima".

Zaev je istakao da je više optimističan u vezi sa rešenjem spora oko imena bivše jugoslovenske republike posle poslednje runde razgovora Dimitrova i grčkog ministra spoljnih poslvoa Nikosa Kocijasa u Beču uz posredovanje Metjua Nimica.

"Dva ministra su imala priliku da otvoreno i prijateljski razgovaraju o svakom segmentu tog osetljivog pitanja tako da konačno možemo da postignemo rešenje oko imena", rekao je Zaev.

Posrednik UN Metju Nimic izjavio je u petak, posle razgovora sa šefovima diplomatija Makedonije i Grčke o rešavanju spora oko imena, da nerešena pitanja i dalje ostaju i da će se razgovori nastaviti.

"Ono što mogu da kažem jeste da ima teških pitanja koja moraju da budu rešena, ali po mom mišljenju, postoji veliki napredak u različitim pitanjima", rekao je Nimic posle sastanka u Beču.

On je ocenio da konstruktivni sastanci kojih će biti ubuduće pružaju povod za optimizam u budućnosti.

Ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Kocijas rekao je posle razgovora da se nada da će na sledećem takvom sastanku postojati spremnost za veliki korak.

"Gledali smo detalje, tačke o kojima se slažemo i one oko kojih se ne slažemo.

Identifikovali smo glavne probleme za svaku stranu i nadam se da ćemo na našem sledećem sastanku biti spremni da preduzmemo veliki korak", rekao je ministar spoljnih poslova Nikos Kocijas.

Makedonski ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov ocenio je da je sastanak doneo uslovni napredak.

"Uslovni napredak je postignut u pregovorima o imenu zato što, kako napredujemo, prolazimo kroz sve teža pitanja. I sa naše strane i sa njihove strane ima dosta za razmišljanje", rekao je on, prenosi MIA.

Posle tog sastanka, grčki mediji su pisali da je Atina napravila ustupke po pitanju imena Makedonije, odnosno da je odustala od zahteva da novo ime

Makedonije mora da bude na makedonskom jeziku, istovremeno najavljujući mogući sastanak nakon uskršnjih praznika premijera Grčke i Makedonije, Aleksisa Cipras i Zoran Zaeva.

MIA je tada javila navodi, pozivajući se na diplomatske izvore, da ukoliko dođe do značajnog napretka u pregovorima o imenu Makedonije, postoji mogućnost da će se premijeri Grčke i Makedonije, Aleksis Cipras i Zoran Zaev, sastati nakon uskršnjih praznika.

Kurir.rs/Plusinfo.mk/Tanjug

Foto: Sloboden pečat

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja