ZAEV: Spreman sam na razgovor sa opozicijom kako bi izgradili nacionalni konsenzus!
Foto: Sloboden Pečat/ Borče Popovski

drugi dan bez dogovora

ZAEV: Spreman sam na razgovor sa opozicijom kako bi izgradili nacionalni konsenzus!

Severna Makedonija -

SKOPLJE - Premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je danas da je spreman da sedne sa svima, uključujući i lidera opozicije Hristijana Mickoskog, da bi se postigao nacionalni konsenzus oko ustavnih promena.

"Apelujem, ovo je debata samo za potrebe ustavnih izmena. To je preozbiljan posao. Spreman sam da sednem sa svima, uključujući i lidera opozicije, da bi izgradili nacionalni konsenzus", rekao je Zaev u parlamentu, gde poslanici drugi dan raspravljaju o izmenama ustava vezanim za promenu imena države u skadu sa Dogovorom sa Grčkom.

Premijer Zaev je pozvao opziciju da učestvuje u izradi amadmana, koji Vlada Makedonije treba da pripremi u roku od 15 dana, ako poslanici dvotrećinskom većinom odluče da prihvate predlog da se pristupi ustavnim promenama.

"Ja, kao prvi u Vladi, pozivam vas da zajedno sednemo da pravimo amandmane. Jedan je da pred Makedonija dodamo Severna. Drugi je da istaknemo odluke Asnoma. Da ne bi bilo iredntističkih poziva. Za evropska načela nepovredivosti granica i bez teritorijalnih pretenzija", rekao je Zaev.

Makedonski premijer se u raspravu uključio na zahtev poslanika opozicije da budu upoznati sa sadržajem amandmana, ističući da i vlast i opozicija treba da učestvuju u izradi amndmana. Zaev je ponovio da Dogovor sa Grčkom o rešavanju spora oko imena Makdonija ;vodi ka prijateljstvu i izrazio spremnost za dodatni amandman, ako se smatra da je potreban, kojim bi dodatno bio potvrđen (makedonski) identitet.

U poslepodnevnoj raspravi poslanica VMRO DPMNE Elizabeta Kančevska-Milevska je, kako su preneli lokalni mediji, pozvala na razum i nacionalni konsenzus, ali se u desetominitnom govoru nije izjasnila da li će glasati za ustavne izmene.

“Lideri političkih partija treba da sednu za zajednički sto, treba nam konsenzus i dijalog, umesto nametanja", rekla je ona.

U parlamentu Makedonije je juče počela višednevna plenarna sednica o predlogu za pristupanje ustavnim promenama i promeni naziva države u skladu sa dogovorom sa Grčkom u kojoj premijer Zaev i poslanici vladajuće koalicije, za sada, neuspešno ubeđuju opozicione kolege da podrže taj predlog.

Predlog sada ima podršku 72 poslanika vladajuće koalicije SDSM i DUI i manjih albanskih partija, ali je za usvajanje potrebna dvotrećinska većina od 80 glasova, što znači da je potrebna podrška i najmanje osam poslanika VMRO DPMNE.

Poslanici će sutra u 12.00 nastaviti, treći dan, plenarnu sednicu na kojoj se raspravlja o vladinom predlogu da se promeni ustav kako bi se ispunile obaveze iz Dogovora iz Prespe, što je uslov za evroatlantske integracije Makedonije.

Kurir.rs/

Foto Sloboden Pečat/ Borče Popovski

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track