SASTANAK U SKOPLJU: Han donosi predlog EU za novu vladu
Foto: AP

Formiranje široke koalicije

SASTANAK U SKOPLJU: Han donosi predlog EU za novu vladu

Severna Makedonija -

Komesar EU za proširenje Johanes Han boraviće danas Makedoniji, a u Skoplju se ne isključuje mogućnost da bi komesar u makedonsku prestonicu mogao da donese i predlog za formiranje "široke koalicije" stranaka, čiji bi predstavnici činili novu vladu.

Han će, naime, danas u Skoplju učestvovati u radu ministarskog sastanka "Zapadno-balkanske šestorke", koji će okupiti ministre spoljnih poslova, energetike i ekonomije, a iz Brisela je potvrđeno da će on imati i bilateralne susrete sa predstavnicima parlamentarnih stranaka.

Pitanje koje se nameće je da li će Han u "diplomatskoj tašni" doneti i predlog za formiranje "široke koalicije" stranaka čiji bi predstavnici činili novu makedonsku vladu.

Očekuje se da bi Han takav predlog mogao da iznese ukoliko do njegovog dolaska ne dođe do dogovora makedonskih partija o parlamentarnoj većini.

"Mislim da Han dolazi sa ekskluzivnom ponudom, koja ne može da bude rešenje, ali može da bude kao preporuka da bi se izbeglo raspisivanje novih izbora. Međunarodna zajednica očekuje formiranje vlade što pre, a Han bi sada trebalo da precizira šta tačno znači "široka koalicija", rekla je univerzitetski profesor Ana Pavlovska Daneva.

Međunarodna zajednica je prethodnih sedmica više puta poručila Skoplju da očekuje formiranje vlade, koja će imati široku podršku u parlamentu.

Skopski mediji konstatuju da se čini da je finale postizborne krize blizu, neisključujući pritom ni raspisivanje novih vanrednih izbora.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track