AMERIČKI KONGRESMEN BI DA CEPA MAKEDONIJU: Toliko su podeljeni da ne mogu da opstanu kao država!
Foto: AP (29.5.2013)

Šok podela

AMERIČKI KONGRESMEN BI DA CEPA MAKEDONIJU: Toliko su podeljeni da ne mogu da opstanu kao država!

Severna Makedonija -

Američki kongresmen Dejna Rohrabaher je u intervjuu za albansku televiziju rekao da je “Makedonija zemlja koja treba da se deli.” On smatra da je stvaranje makedonske države “propao projekat”, a sada kaže, da bi delovi Makedonije trebalo da budu dati susednim državama.

"Moj stav je da Makedonija nije država. Žao mi je, ali nije država. Ona je toliko podeljena da građani nikada neće moči da žive zajedno. Zbog toga Kosovari i Albanci u Makedoniji treba da budu deo Kosova, dok drugi deo Makedonije treba da postane deo Bugarske ili drugu zemlju za koju su povezani. Ideja je da smo želeli da zadržimo Makedoniju u životu, jer pre 30 godina neko je odlučio da je ovo treba da postoji od raspada Jugoslavije, ali to neće objasniti da je ta ideja i dalje održiva", prenosi Alsat-M delovi intervjua kongresmena Rohrabakera.

Na pitanje da li je administracija novoizabranog predsednika SAD Donald Tramp podržava ideju Rohrabahera, on je rekao da je ima uticaj na američku spoljnu politiku i da će na budućim sednicama Odbora za spoljne poslove raspravljati o promeni granica na Balkanu.

"Imam uticaj na američke političare. Ja sam predsednik Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma koji se bavi tim delom sveta. Mi ćemo imati sastanke u narednim mesecima. Jedno od pitanja o kojima ćemo raspravljati je promena granica, kako bi to imalo smisla i donelo mir na Balkanu ", kaže on.

U reakciji na ovaj intervju makedonski ministartsvo spoljnih poslova će zahtevajuti objašnjenje od Stejt departmenta.

"Kongresmen je član Komiteta za spoljne poslove i predsednik Podkomiteta za evropske poslove. Njegovi pogledi izazivaju veliku zabrinutost u Makedoniji i regionu. Oni raspaljuju nacionalističke retorike u okruženju, bez povratka u prošlost. Verujemo da će Stejt department brzo ukloniti bilo kakve sumnje u vezi navedenih stavova i da će potvrditi svoju politiku prema Makedoniji i na Balkanu ", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

U intervjuu za "Vision Plus" Rohrabaker je jednom rekao da SAD ne strahuje od ruskog uticaja na Balkanu, uprkos indikacija da on postoji. Rohrabaker jednom je bio visoki zvaničnik u administraciji bivšeg predsednika Ronalda Regana.

(Sloboden pečat)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track