NOVI MINISTRI U MAKEDONIJI: Policiju i ministarstvo rada dobila opozicija
Foto: Ap

Makedonska vlada

NOVI MINISTRI U MAKEDONIJI: Policiju i ministarstvo rada dobila opozicija

Severna Makedonija -
Poslanici u makedonskom parlamentu izabrali su danas jednoglasno novog ministra unutrašnjih poslova i ministra za rad i socijalna pitanja iz redova opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM)

Novi ministri su deo prelazne Vlade premijera Nikole Gruevskog, koji je i lider VMRO DPMNE, a njihov je izbor deo dogovora vlasti i opozicije 2. juna i 15. jula za prevazilaženju političke i institucionalne krize, kao i o održavanju prevremenih parlamentarnih izbora u aprilu 2016. godine.

Za ministra unutrašnjih poslova izabran je Oliver Spasovski, dok je Frosina Remenski ministarka za rad i socijalna pitanja. Dosadašnji ministri iz vladajuće VMRO DPMNE, Mitko Čavkov i Dime Spasov, koji su juče podneli ostavke na te funkcije, biće ubuduće zamenici ministara u tim ministarstvima. Za novu ministarku informatičkog društva izabrana je Marta Arsovska Tomovska.

Prema sporazumu četiri najveće partije iz vlasti i opozicije, na osnovu koga su donete izmene Zakona o vladi po kojima su i izabrani novi ministri, danas će u Sobranju biti potvrdjen i ranije dogovoreni izbor zamenika ministara iz redova opozicionog SDSM u tri resora.

Premijer Gruevski je prilikom izbora novih ministara rekao da su dosadašnji ministri smenjeni isključivo zbog ispunjavanja ranije postignutog dogovora izmedju vlasti i opozicije, a uz posredovanje EU, a ne zbog njihovog lošeg rada.

U januaru 2016. očekuje se i da Gruevski podnese ostavku na tu funkciju, što je takodje utvrdjeno dogovorom postignutim u junu i julu u Skoplju. Taj dogovor je usledio posle niza pregovora o prevazilaženju krize u zemlji, koji su vodjeni u Briselu i Strazburu izmedju vladajuće VMRO DPMNE i opozicionog SDSM.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track