AMERIKA OSUDILA ODLUKU IVANOVA: Aboliranje političara škodiće ulasku Makedonije u EU i NATO
Foto: Profimedia

Reakcija

AMERIKA OSUDILA ODLUKU IVANOVA: Aboliranje političara škodiće ulasku Makedonije u EU i NATO

Severna Makedonija -

Sjedinjene Američke Države osudile su danas odluku makedonskog predsednika Djorđa Ivanova da blokira istragu o aferi "prisluškivanje", upozorivši da će to naškoditi šansama Makedonije da uđe u NATO i EU.

Odlukom o aboliciji odgovornih za aferu "prisluškivanje", Ivanov je pomilovao bez sprovođenja postupka, između ostalog, bivšeg premijera i lidera najuticajnije vladajuće partije VMRO-DPMNE Nikolu Gruevskog, bivšeg šefa tajne službe Sašu Mijalkova i ministarku poicije Gordanu Jankulovsku.

Kako je objavio makedonski Službeni list, odluka predsednika stupa na snagu danom donošenja, odnosno od 12. aprila, a Ivanov je rekao da je to učinio kako bi okončao političku krizu uoči izbora u junu. Portparol američkog Stejt departmenta Džon Kirbi je rakao da je stav Vašingtona da će odluka Ivanova "zaštiti korumpirane zvaničnike i uskratiti pravdu makedonskim građanima", prenosi AFP.

"To će takođe podriti vladavinu prava u Makedoniji, integritet njenih pravosudnih institucija i kredibilitet posvećenosti njenih lidera osnovnim vrednostima NATO i EU", rekao je Kirbi. Makedonija je kandidat za članstvo u EU od 2005, a njen zahtev za NATO blokirala je Grčka 2008. godine zbog spora oko imena.

SAD su zatražzile od Ivanova da preispita svoju odluku i dozvoli tužilaštvu da nastavi istragu o navodima o ilegalnom prisluškivanju i korupciji. "Takođe ohrabrujemo vladu i stranke da nastave da rade na reformama koje će ojačati demokratske institucvije i vratiti Makedoniju na put ka kredibilnim izborima i evroatlantskim integracijama", rekao je Kirbi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track