Najnovije vesti

ZAEV SE POHVALIO: Moja zemlja ne samo što se odrekla imena, nego ima i novog prijatelja!
Foto: Beta/Dragan Gojić

ODRICANJE OD NACIONALNOG IDENTITETA

ZAEV SE POHVALIO: Moja zemlja ne samo što se odrekla imena, nego ima i novog prijatelja!

Severna Makedonija

BEČ - Zapadni Balkan više nije tempirana bomba, već mesto za investiranje, ocenio je u Beču premijer Severne Makedonije Zoran Zaev.

Zaev je, na skupu posvećenom Severnoj Makedoniji u organizaciji Mreže za razvoj poslovanja Jugoistošne Evrope (SEEBDN), govor započeo da je njegova zemlja država sa novim imenom i da ga je menjala zbog pozitivnih stvari, kao što su mogućnosti za normalno povezivanje i sticanje prijateljstva.

foto: EPA

"Mi smo jedina zemlja bez otvorenih bilateralnih pitanja. Imamo sada čak i novog prijatelja - Grčku. Posle 27 godina pronašli smo rešenje za naš spor kroz Prespanski sporazum. Kroz taj sporazum postigli dogovor oko jednog problema koji se u istoriji rešavao kroz ratove, a mi smo to kroz dijalog i diplomatiju", objasnio je on.

On je ponovio da je strateški cilj Severne Makedonije nastavak puta ka članstvu u EU i NATO.

foto: Beta/Dragan Gojić

"Za nas nema alternativu punopravno članstvo u EU. Svesni smo da nam predstoji dug put, gde moramo još više da se transformišemo", rekao je Zaev.

On je zahvalio Austriji za posebno zalaganje da se otvore pristupni pregovori i rekao da očekuje da posle 15 godina statusa kandidata Severna Makedonija krene u pregovore o članstvu.

Istakao je da nema ništa protiv reforme EU, ali da proces proširenja može da se vodi paralelno.

Kurir.rs/Tanjug

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...