Najnovije vesti

RUSI IZNERVIRALI BUGARSKOG POSLANIKA U EU ZBOG SKOPLJA! On tvrdi: Makedonska nacija se pojavila 1945. godine!
Foto: Profimedia

BRUKA

RUSI IZNERVIRALI BUGARSKOG POSLANIKA U EU ZBOG SKOPLJA! On tvrdi: Makedonska nacija se pojavila 1945. godine!

Severna Makedonija

Bugarski poslanik u Evropskom parlamentu Angel Džambaski izrazio je danas ogorčenje zbog čestitke ruske ambasade u Skoplju makedonskom narodu u čast 24. maja, Dana svete braće Ćirila i Metodije.

U Bugarskoj se danas prvi put obeležava Dan bugarskog pisma, dok se ranije se ovaj dan nazivao Danom slovenske pismenosti, bugarske prosvete i kulture, ali je prošle godine bio zvanično preimenovan u Dan svete braće Kirila i Metodije, bugarskog pisma, prosvete, kulture i slovenske književnosti.

Predlog da se praznik nazove Danom Bugarske, a ne slovenske pismenosti, stigao je od VMRO BND.

Kako su saopštili iz te stranke, ''ova inicijativa ima za cilj da se praznik ogradi od pokušaja Skoplja da prisvoji ćirilicu''.

Ruska ambasada u Severnoj Makedoniji je čestitala Makedoncima praznik, navodeći reči predsednika Rusije Vladimira Putina koji je saopštio da je pismenost u Rusiji stigla iz Makedonije, prenosi Sputnjik.

Džambaski je tim povodom izjavio da se "makedonska nacija pojavila 1945. godine".

"To je jedan od vaših najsramnijih falsifikata i najžalosnijih. Pismenost i pravoslavlje je stiglo u današnju Rusiju iz Bugarske. To je činjenica. 'Makedonski alfabet' je stvoren, zajedno sa makedonskom nacijom, u Moskvi 1945. godine. Ta laž je najveća sramota. Stidite se", poručio je Džambaski ruskoj ambasadi.

Ruska ambasada u Sofiji je u obraćanju Bugarima upotrebila novi naziv praznika, dok je ambasadorka Elena Mitrofanova naglasila značaj dela svete braće za Rusiju.

"Dragi prijatelji, bez svake sumnje, uloga Bugarske u širenju slovenske pismenosti, jezika i kulture je nesporna…I u Bugarskoj i u Rusiji brižljivo čuvaju i poštuju nasleđe svete braće Kirila i Metodija, koji su odredili samosvest i razvoj bratskih slovenskih naroda za duge vekove", saopštila je Mitrofanova.+

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja