SMRTONOSNA BOLEST U SLOVENIJI: Antraks ubio sedam krava, možda su zaraženi i ljudi!
Foto: Nemanja Pančić

Zemljište pod kontrolom

SMRTONOSNA BOLEST U SLOVENIJI: Antraks ubio sedam krava, možda su zaraženi i ljudi!

Region -
Pašnjak na kom su životinje uginule morće da se nadgleda narednih 50 godina posle otkrivanja bolesti, a pretpostavlja se da se bolest prenela vodom

LJUBLJANA - Na pašnjaku blizu slovenske Postojne prošle nedelje uginulo je sedam telića, a u laboratoriju je potvrđeno da su bolovali od bedrenice (antraksa).

Zbog toga su preduzete sve potrebne mere za iskorenjivanje te bolesti i suzbijanje njenog širenja, a o svemu je obaveštena i Evropska komisija, potvrdilo je u sredu Ministarstvo poljoprivrede Slovenije.

Na pašnjaku su bila 43 grla stoke, a predviđa se vakcinacija životinja na širem području na kojemu se pojavio antraks. Na njemu je registrirano 21 poljoprivredno gazdinstvo sa 880 goveda, pet gazdinstava koja drže svinje, i četiri koja se bave uzgojem ovaca i koza.

Budući da antraks spada u grupu zoonoza, zaraznih bolesti zajedničkih životinjama i ljudima, može se preneti i na čoveka zbog čega su obaveštene i zdravstvene službe, a svi koji su bili u kontaktu s obolelim životinjama upućeni su na zdravstveni pregled.

Pašnjak na kom su životinje uginule morće da se nadgleda narednih 50 godina posle otkrivanja bolesti, a pretpostavlja se da se bolest prenela vodom. Zato se ne isključuje da bi u budućnosti na tom području moglo biti još slučajeva zaraze.

(Jutarnji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track