SENZACIONALNO: Našli smo megazemlju s uslovima za život, samo je daleko...
Foto: Wikipedia

Naučnici oduševljeni

SENZACIONALNO: Našli smo megazemlju s uslovima za život, samo je daleko...

Planeta -
Izađete iz Sunčevog sistema i produžite tako jedno 560 svetlosnih godina, i eto nas do megazemlje Kepler-10 c!

Poslednje u nizu neočekivanih otkrića svemirskog teleskopa Kepler je dosad nepoznata vrsta planete, nazvana megazemlja, na kojoj bi mogao da postoji život!

Ta godzila među planetama zove se Kepler-10c i malčice je izvan Sunčevog sistema. Kruži oko zvezde udaljene od nas oko 560 svetlosnih godina, a naučnike je šokirala masa i veličina planete.

Tle planete je od veoma gustog materijala, prečniko joj je otprilike dvostruko veći od Zemljinog, ali ima čak 16 puta veću masu, što znači da je površinska gravitacija oko 4 puta veća.

Kod nas u Sunčevom sistemu, a i svim drugim sistemima o kojima smo uspeli nešto da saznamo, takva planeta bila bi gasni džin - svojom masom privukla bi veliku količinu vodonika i helijuma od kojih se sastoji taj sistem i pretvorila bi se u planetu.

Dimitar Saselov: Ako na njoj ima kamenja, možda ima i života Foto Printscreen yt
Dimitar Saselov: Ako na njoj ima kamenja, možda ima i života Foto Printscreen yt

"Ovo je Godzila među Zemljama", rekao je Dimitar Saselov, direktor incijative "Poreklo života" na Harvardu. "Međutim, za razliku od filmskog čudovišta, Kepler-10c ima pozitivne uslove za život", kazao je on.

Dodatna zanimljivost u ovom otkriću je što je zvezda Kepler-10 stara oko 11 milijardi godina, dakle rođena je u ranoj fazi evolucije svemira, u periodu kada generacije eksplozivnih zvezda nisu imale mnogo vremena da formiraju teže elemente potrebne za nastanak kamenitih planeta.

"Otkriće Keplera-10c pokazalo nam je kako kamene planete mogu da nastanu mnogo pre nego što smo slutili. A ako možete da napravite kamenje, možete da napravite i život", raduje se profesor Saselov.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track