PRVA MOZZART EKO TERETANA OTVORENA NA ZLATIBORU: Od drveta iz reka do sprava za vežbanje na planini
Foto: Promo

PRVA MOZZART EKO TERETANA OTVORENA NA ZLATIBORU: Od drveta iz reka do sprava za vežbanje na planini

Sport -

Fondacija Mozzart otvorila je svoju prvu EKO teretanu na Zlatiboru. Zelene površine pored pešačke staze koja vodi do spomenika sada krase jedinstvene multifunkcionalnih sprave za vežbanje, napravljene od drveta izvučenog iz reke. Inovativni ekološki projekat započet je u aprilu kada je iz Save izvađena velika količina drveta koje je potom sušeno, polu-mašinski obrađeno i iskorišćeno za izradu prve potpuno ekološke zone za rekreaciju na svežem planinskom vazduhu.

Mozzart, eko teretana
foto: Promo

EKO teretanu svečano su otvorili predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović, upravitelj Fondacije Mozzart Borjan Popović, profesor fizičkog vaspitanja i idejni tvorac ovog projekta Marko Ćirić i poznata odbojkašica Milena Rašić.

"Opština Čajetina je već postavila više od deset teretana na otvorenom na Zlatiboru, ali je ova specifična, prva čije su sprave napravljene od prirodnog materijala. Ova ideja menja svest naših građana, šalje jednu potpuno drugačiju poruku, da moramo da uložimo mnogo više napora u očuvanje životne sredine", istakao je predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović.

Mozzart, eko teretana
foto: Promo

Velika akcija sakupljanja otpadnog drveta sa priobalja reka započeta je na Međunarodni Dan planete Zemlje, uz pomoć brojnih volontera, Fondacije Mozzart i predstavnika „EKO teretana“. Korišćenjem drveta iz rečnog nanosa postiže se ušteda prirodnog materijala jer se ne seče zdravo drvo, a ujedno se podiže ekološka svest čišćenjem reka.

"Naša fondacija će i ubuduće maksimalno podržati ovaj projekat, i ovde na Zlatiboru i širom Srbije. Tako ćemo zajednički učestvovati u promovisanju sporta i podizanju svesti ljudi o zdravlju i značaju bavljenja fizičkom aktivnošću, ali i brige o okruženju", izjavio je upravitelj Fondacije Mozzart Borjan Popović i istakao zahvalnost opštini Čajetina na logističkoj podršci u ostvarenju ovog društveno korisnog i ekološkog projekta.

Mozzart, eko teretana
foto: Promo

Priliku da prva isproba ove inovativne sprave imala je legenda srpske odbojke Milena Rašić, a svečano otvaranje prve Mozzart EKO teretane svojim prisustvom podržale su i proslavljene odbojkašice Tijana Malešević i Nataša Krsmanović.

Cilj projekta koji Fondacija Mozzart sprovodi u saradnji sa „EKO teretanama“ je da se svim ljubiteljima rekreacije u prirodi, bez obzira na godine i fizičku spremnost, omogući da vežbaju na svežem vazduhu. Teretana je predviđena za fudbalske, košarkaške i druge ekipe koje nemaju uslove za rad, a ceo tim može da napravi kružni trening i tako vežba napolju u prirodi. Nakon Zlatibora, naredna stanica u okviru velikog ekološkog projekta Fondacije Mozzart je Sokobanja gde će već u avgustu biti otvorena nova EKO teretana.

Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track