ČIŠĆENJE PRED MUNDIJAL: 1.500 vojnika i policajaca zauzelo najopasniju favelu u Rio de Žaneiru

borba sa kriminalom

ČIŠĆENJE PRED MUNDIJAL: 1.500 vojnika i policajaca zauzelo najopasniju favelu u Rio de Žaneiru

Brazil 2014 -
Brazilska vojska i policija zauzele su najozloglašeniju favelu Mare u Rio de Žaneiru uoči Svetskog prvenstva u fudbalu

RIO DE ŽANEIRO - Brazilska vojska i policija zauzele su najozloglašeniju favelu Mare, u blizini aerodroma u Rio de Žaneiru, sa ciljem da je očiste od kriminalnih bandi uoči Svetskog prvenstva u fudbalu. Operacija je počela u nedelju u ranim jutrunjim časovima. Favela Mare smatra se glavnim uporištem narko kriminala i jednim od najopasnijih mesta u Rio de Žaneiru.

Više od 1.000 pripadnika snaga bezbednosti imali su podršku desetak oklopnih vozila brazilske mornarice. Policija i vojska istovremeno su intervenisale i na još nekoliko lokacija u gradu, kako bi konačno stali na put najvećoj kriminalnoj organizaciji, takozvanoj "Crvenoj komandi".

Sekretar bezbednosti Žoze Mariujano Beltrame potvrdio je da su vlasti rešene da se izbore sa nasiljem uoči Mundijala koji počinje 12. juna. "Mare je velika teritorija, koju su do sada kontrolisale uglavnom narko bande. Mi moramo da isteramo kriminalce i zavedemo red. Nije bio problem ući u Mare, problem je kako ostati tu i uspostaviti potpunu kontrolu” rekao je Beltrame.

U najozloglašenijoj faveli trenutno je raspoređeno 1.500 vojnika i policajaca, koji opremljeni detektorima za mine, traže skrivenu drogu i oružje. Mare čini 16 manjih opština u kojima živi 130.000 ljudi.

Vlasti nisu navele koliko će ova operacija trajati, ali izgleda da bezbednosne snage ne planiraju da napuste Mare. "Ovo je prva faza operacije koja ima za cilj da se situacija u gradu normalizuje, jednom za sva vremena. Snage bezbednosti će ostati u faveli Mare", poručio je ministar pravosuđa Žoze Eduardo Kardozo. Rio de Žaneiro biće domaćin sedam utakmica, uključujući i finalni meč 13. jula.

http://www.youtube.com/watch?v=Vwc7QE3UOYM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track