NADA ZA MILIONE: Paraplegičar izveo početni udarac na Mundijalu u Brazilu

Projekat Ponovo hodaj

NADA ZA MILIONE: Paraplegičar izveo početni udarac na Mundijalu u Brazilu

Brazil 2014 -
Dečak koji je bio opremljen motorizovanim egzoskeletom, svojevrsnim robotskim kombinezonom, uspeo je da šutne fudbalsku loptu i da izvede početni udarac na Svetskom prvenstvu u Brazilu

SAO PAULO – Početni udarac na Svetskom prvenstvu u fudbalu izveo je mladi paraplegičar, kojem je moderna tehnologija omogućila pokretljivost. Dečak koji je bio opremljen motorizovanim egzoskeletom, svojevrsnim robotskim kombinezonom, uspeo je da šutne fudbalsku loptu. Iako njegov udarac nije bio snažan projekat "Ponovo hodaj" poslao je jasnu poruku nade svima u svetu.

To je plod 30-godišnjeg zajedničkog rada naučnika iz celog sveta. "Ovo je prvi put da egzoskelet reaguje na moždanu aktivnost i vraća informacije pacijentu", rekao je brazilski lekar Migel Nikolelis. Otvaranje Mundijala na stadionu Korintijans Arena uživo pratiti 65.000 navijača, dok više od milijardu gledalaca dešavanja u Sao Paulu prati putem malih ekrana. "To je simbolični gest koji će biti kruna 30-godišnjeg rada, koji će tokom jednog minuta vratiti ljudima nadu. Ostvarićemo podvig tako što ćemo nauku dovesti na fudbalski teren", dodao je Nikolelis.

http://www.youtube.com/watch?v=xBl7uTHyXJE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track