POLJSKA NAPRAVILA NAJVEĆU SENZACIJU: Dončić upropastio Sloveniju! Prvaci Evrope IDU KUĆI, Tukla ih je ekipa koju je Srbija RAZBILA
Foto: Profimedia

Evrobasket

POLJSKA NAPRAVILA NAJVEĆU SENZACIJU: Dončić upropastio Sloveniju! Prvaci Evrope IDU KUĆI, Tukla ih je ekipa koju je Srbija RAZBILA

Eurobasket 2022 -

Košarkaška reprezentacija Poljske napravila je najveće iznenađenje na Evropskom prvenstvu pobedom nad braniocem titule, Slovenijom, rezultatom 90:87.

Poljaci su tako obezbedili plasman u polufinale gde će igrati protiv Francuske koja je ranije bila bolja od Italije.

Najbolji košarkaš Slovenije i jedan od najboljih na svetu, Luka Dončić, potpuno se raspao u najvažnijim trenucima.

00:57

Dončić igra pod bolovima?

On je u završnici utakmice naneo veliku štetu svom timu.

Najpre je pri rezultatu 75:74 za Poljsku napravio tehničku grešku, potom je promašio dva slobodna bacanja, zatim je vezao još dva faula, na kraju je i isključen jer je napravio pet ličnih grešaka, a između prekršaja je promašio i trojku u važnom napadu Slovenije.

Nakon što je isključen zbog pet faulova, Slovenija nije uspela da odgovori na briljantne poteze Slotera, koji je igrao fenomenalno u završnici.

Tako su Poljaci stigli u polufinale, pobedivši aktuelnog šampiona Evrope i sve to nakon što su u grupnoj fazi izgubili od reprezentacije Srbije i to više nego ubedljivo.

Dončić je utakmicu završio sa 14 poena, 11 skokova, sedam asistencija, ali i šest izgubljenih lopti, šutom iz igre 5/15, sa linije slobodnih bacanja 1/4, kao i pomenutih pet ličnih grešaka.

Najbolji u Poljskoj je bio Mateuš Ponitka sa 26 poena, 16 skokova i 10 asistencija, dok su Sloter i Sokolovski dodali po 16 poena.

Tok meča:

Slovenija - Poljska 87:90

Drugo poluvreme:

Četvrta četvrtina:

40. minut - 87:90 - Ostali su Slovenci bez ideje u samoj završnici, Poljaci su iskoristili činjenicu da imaju prednost i da protivnik mora po svaku cenu da juri zaostatak i uspeli su da završe posao, iako su Slovenci uspeli da dođu do dramatične završnice.

37. minut - 76:84 - Traju problemi najboljeg igrača Slovenije. Dončić je promašio trojku, a onda napravio još jedan faul nakon čega ga je morao na klupu jer je to njegova peta lična greška.

36. minut - 76:79 - Kakvi minuti Slotera! Poeni uz faul i tehničku grešku Dončića, zatim i pogođeno slobodno bacanje, a nakon pogotka Čančara Ponitka je pogodio trojku.

Dončić je potom promašio dva slobodna bacanja.

35. minut - 74:73 - Trojka Slotera navela je Aleksandra Sekulića, selektora Slovenije, da zatraži tajm-aut.

34. minut - 73:70 - Dobri minuti Prepeliča, a sa druge strane Sokolovski precizan sa linije slobodnih bacanja.

33. minut - 71:68 - Trojka za trojku, Ziskovski i Prepelič.

31. minut - 67:64 - Slovenija ima prednost! Goran Dragić i Vlatko čančar su stigli do poena na početku poslednje deonice.

Treća četvrtina:

30. minut - 63:64 - Ziskovski je poenima sa linije slobodnih bacanja omogućio saigračima da malo "prodišu" pod naletom atomske košarke Slovenije, dok je posle njega Olejničak promašio oba penala. Na kraju četvrtine je Sloter bio polovično uspešan, a u poslednjem napadu Slovenije Blažič je pogodio još jednu trojku.

28. minut - 60:61 - Dve vezane trojke Slovenaca koji igraju kao u transu, a u transu su navijače bacili Vlatko Čančar i Jaka Blažič.

27. minut - 54:61 - Ozbiljno se topi prednost Poljaka koji su trenutno nemoćni. Luka Dončić radi odličan posao.

25. minut - 50:60 - Dončić i Dragović dominiraju u ovim trenucima, razlika koju je Poljska imala je prepolovljena.

Problemi za Dončića?

00:57

Dončić igra pod bolovima?

23. minut - 44:60 - Serija Slovenaca od 5:0 navela je selektora Poljske, Igora Miličića da zatraži tajmaut, a posle tri minuta igre u drugom poluvremnenu, na semaforu piše 44:60.

Prvo poluvreme:

Nakon prvog poluvremena, Slovenija, predvođena Lukom Dončićem, nalazi se u problemu pošto Poljska ima veliku prednost od 19 poena nakon prvog poluvremena, a rezultat je 58:39.

00:22

Poljaci razbijaju Slovence

Najbolji u prvih 20 minuta u redovima Poljaka koji bi pobedom priredili veliko iznenađenje bio je Ponitka sa 16 poena i po sedam skokova i asistencija, Sokolovski je dodao 13, a Balcerovski.

Za Sloveniju je Vlatko Čančar najefikasniji sa 14 minuta, dok je Dončić za nešto manje od 18 minuta u igri postigao devet poena, uz po četiri skoka i asistencije i šut iz igre 3/9.

Podsetimo, Slovenci su uz poraz protiv Bosne i Hercegovine, u grupnoj fazi ostvarila pobede protiv Litvanije, Mađarske, Nemačke i Francuske, da bi u osmini finala bili bolji od Belgije.

Sa druge strane, Poljska je u grupnoj fazi imala poraze od Finske i Srbije, dok je bila bolja od Izraela, Holandije i Češke. U osmini finala Ukrajina nije mogla protiv Poljaka.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track