ADVOKAT: Ne radim ovo zbog para, voleo bih da vodim Srbiju i na Mundijalu u Rusiji 2018.
Foto: FSS

Posle Orlova ide u penziju

ADVOKAT: Ne radim ovo zbog para, voleo bih da vodim Srbiju i na Mundijalu u Rusiji 2018.

Fudbal -
Novi selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dik Advokat dao je intervju holandskim medijima, u kojem ispričao kako je došao na klupu Orlova, a otkrio je i da je to njegov poslednji angažman

BEOGRAD - Holandski stručnjak Dik Advokat debitovao je na klupi Srbije remijem sa Francuskom (1:1), a taj meč je izazvao veliku pažnju i u njegovoj domovini. Advokat je posle prve utakmice na novoj funkciji dao je intervju holandskim medijima, u kojem ispričao kako je došao na klupu "Orlova" i šta planira da promeni u reprezentaciji Srbije. "U julu me pozvao predsednik Fudbalskog saveza Srbije, Tomislav Karadžić i pitao me da li sam voljan da preuzmem njihovu reprezentaciju. Odmah mi je nagovestio da tu nema nekih velikih para. Imao sam mogućnost da preuzmem neki klub, ali moja porodica nije želela da i dalje nastavim da radim. Ipak, želeo sam da nastavim sa trenerskim poslom i ovo je bilo najbolje rešenje", rekao je Advokat.Stručnjak koji je dva puta u karijeri vodio reprezentaciju Holandije istakao je da novac nije bio presudan motiv kako bi preuzeo Srbiju."Verujte mi, ne radim ovo zbog para. Pre par godina ne bih ni pomislio da prihvatim da radim za ovakvu platu. Realan sam čovek i znam da je ovo moj poslednji trenerski angažman. Cilj je da se plasiramo na Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016. godine, a eventualno u zavisnosti od rezultata možda nastavim i u kvalifikacijama za Mundijal u Rusiji 2018. godine. Bilo bi lepo da se to desi i da opet dođem u zemlju u kojoj sam radio sa mnogo uspeha", rekao je Advokat, koji je u periodu od 2010. do 2012. godine vodio selekciju Rusije.

Advokat zna gde je došao i kakav tim ima na raspolaganju. "Ekipa je igrala tako da odmah forsira pritisak na protivničku polovinu dok na sopstvenoj polovini ostavlja rupe. Odmah sam im rekao da tako više neće moći da igraju. Ali, i tokom nedavnih treninga sam video da i dalje prave iste greške. Znam da je potrebno vremena da se to ispravi. Primer za to je utakmica protiv Belgije u Beogradu u prošlim kvalifikacijama. Gledao sam taj meč i verujte mi da je Srbija bila bolja ekipa. Ali posle tri kontranapada Belgije bilo je 0:3. Ako u što skorije vreme promenimo taj pristup, imamo mnoštvo kvaliteta da postanemo jedna od opasnijih reprezentacija u Evropi. Srbija ima mnogo kvaliteta u ekipi", zaključio je Holanđanin. On je istakao da je odmah morao da promeni neke stvari. "Pravilo je bilo da ekipa spava u nacionalnom trening centru. Mislim da nije dobro da igrači deset dana budu u karantinu, zato sam insistirao na luksuznom hotelu gde mogu da viđaju rodbinu i prijatelje. Ali, dan pre meča sam zabranio sve posete. Takođe, više neće spavati po dvojica u jednoj sobi. To je nedopustvo za moderan fudbal. To su neke male stvari, ali stvari koje su meni važne", dodao je on. Advokat kaže da veliku pomoć ima u asistentu Željku Petroviću. "Zadovoljan sam Petrovićem. Ni on ne radi za neke velike pare, ali FSS je mislio da je važno da ima jednog takvog čoveka u stručnom štabu. Najvažnije je da poznaje sve igrače i da priča isti jezik kao oni, što je meni od pomoći", zaključio je Advokat.

Srbija u kvalifikacije za EURO 2016. godine kreće gostovanjem u Jermeniji, 11. oktobra.www.mozzartsport.com/

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track