NENAD LALATOVIĆ: Ako odem, Crvenoj zvezdi ostavljam 12 miliona evra
Foto: Dado Đilas

Svestan da mu se sprema smena

NENAD LALATOVIĆ: Ako odem, Crvenoj zvezdi ostavljam 12 miliona evra

Fudbal -
"Prvi put u istoriji kluba gurnuo sam u prvi tim klince poput Jovića, Ristića, Grujića, Jovanovića i Rajkovića, koji nisu imali sekunda u seniorskoj konkurenciji", poručio trener crveno-belih

Svestan da crveno-beli ove sezone ostaju bez trofeja i da uprava nema poverenja u njega, mladi stručnjak Nenad Lalatović je u emotivnom govoru izneo niz podataka vezanih za aktuelnu sezonu.

"Kad sam došao prošlog leta najviše sam radio na svoju štetu, ali za dobrobit Crvene zvezde. Doveden sam da pronađem i izaberem mlade igrače. Ja sam gurnuo Jovića, Ristića, Grujića, Jovanovića, Rajkovića. Jednog dana kada odem iz Crvene zvezde na stolu će ostati 10 do 12 miliona evra. To što sam uradio ja, nije uradio niko u poslednjih 15 godina. Ponosan sam što sam klubu ostavio profit u tim momcima. Jer da se ovako radilo Crvena zvezda ne bi bila u minusu", rekao je Lalatović i dodao:

"Ovi igrači nikada nisu odigrali sekunde u seniorskoj konkurenciji. Prvi put u istoriji Crvene zvezde četiri omladinca, jedan kadet i Rajković, koji nije branio celu prošlu sezonu, su dobili šansu. Prošle sezone prosek godina bio je 30, a ove...

O izgubljenoj tituli Lalatović ima jasno mišljenje:

"Hteo sam titulu, ali sam tražio druge stvari. Uzeo bih trofej sigurno, samo da su mi doveli ono što sam hteo. To je milijardu odsto! Nikada ne bih napustio klub bez trofeja. Bio sam svestan da će javnost i navijači hteti titulu. Hteo sam da Milijaš ostane. Ali... Trenutno, naša realnost je drugo mesto. To nije neuspeh.

O tome da li će na kraju sezone napustiti klub...

"Doveden sam na godinu dana. Neću da se bilo ko krije od mene. Meni ističe ugovor sad na leto".

O igračima koji su dovođeni u klub bez konsultacija sa njim poput Bosančića, Stojanovića, Anđelkovića, Parkera, Salamija, Kahrimana kaže:

"Ne želim da dovedem igrača kojeg nisam gledao. To sam i rekao ljudima iz kluba. Pitan sam samo za mišljenje. Želeo sam Lukovića koji se povredio i Kataija koji je ovog proleća igrač sa najvećim učinkom u našem timu. Tražio sam Cvetkovića koji je bio zamena za Petkovića. Ostale igrače dovela je uprava kluba. Oni su radili skauting, oni su ih gledali. Od igrača koje sam hteo uprava nije dovela nikoga.

Englez Džošua Parker veliko je razočaranje za Lalatovića, kao fudbaler i kao čovek.

"Gde je taj Parker? Sunča se po plažama i šeta sina. Iskreno rečeno, više ne računam na njega.

O prošlom letu, kada je došao u klub...

"Kada sam došao u Crvenu zvezdu nije bilo struje. Pričalo se da ćemo ispasti u četvrtu ligu. Za sve treba strpljenja, a najviše za trofeje. Ništa ne može preko noći. Kada sam postao trener od mene nije tražena titula. Da se stabilizujemo, jer je klub pred gašenjem i bankrotom. Čelni ljudi su mi rekli: 'Mi želimo od tebe da nam pronađeš pet mladih igrača i da nam daš profit. Svi igrači sa kojima završavam sezonu su ponos Crvene zvezde.

Jednu stvar bi promenio da je mogao, u odnosu na prošlo leto.

"Promenio bih samo to da je trebalo da se održi konferencija. Da uprava i ja javno kažemo koji su ciljevi. Šta možemo, šta očekujemo, šta nećemo... U toku sezone promenilo se 50 puta ono što je bilo na početku. Bio sam neiskusan. Sad, nema šanse. Ako ne bude kako ja kažem, neću biti tu.

O tome koliko je sebe dao Crvenoj zvezdi...

"Ja sam Zvezdino dete! Volim Crvenu zvezdu! Neko ko je dao mnogo Crvenoj zvezdi. Bio sam igrač, kapiten, donosio trofeje klubu, dao pare Zvezdi kad sam odlazio iz kluba, otišao tamo gde nisam hteo da idem da bi Crvena zvezda zaradila, došao kao trener i radio na svoju štetu... Kad sam dolazio bio sam svestan da će biti ovako.

O upravi kluba...

"Ništa negativno neću reći o ljudima iz kluba. Samo reči hvale za njih. Ipak, trebalo je izaći javno i reći ono što pričamo izme|u sebe. I sad, kada se ne osvoji titula, ko je kriv? Lalatović! E, pa nije Lalatović! Nikada se nisam krio i zato sam preuzeo odgovornost. Ljude iz uprave gotovo i da ne poznajem. Neke nisam ni viđao. Jedino Terzića koji je tu svaki dan sa nama.

O Zvezdinoj deci koja igraju za druge klubove u Srbiji i Evropi...

"Gde su Zvezdina deca? Zašto Srnići i Stojković igraju u Čukaričkom, a ne u Crvenon zvezdi. Zašto su oni tamo? Mogu da nabrojim još njih 50. Zašto su Zvezdina deca tako lako puštana, a dovođeni su skupi stranci koji su doveli Zvezdu dovde. To je šokantno!

Na kraju sezone Lalatović će još jednom otvoriti dušu.

"Meni je savest čista! Sve što imam reći ću direktno, na konferenciji, kad se završe ova tri kola Superlige. Istinu sakriti neću, ona će izaći na videlo. Neću da se bilo ko krije iza mene. To neću dozvoliti. Hoću da se zna šta je traženo od mene. Zašto? Zbog navijača? Oni nijednog trenutka nisu zviždali igračima. Prepoznali su nešto. Kad budem odlazio iz Crvene zvezde kazaću pravu istinu. Imam hrabrosti da sve to iznesem u javnost. Za dve nedelje biću još hrabriji. Sve sam ispunio od onoga što su tražili od mene. Ali, baš sve!

U slučaju da ostane na klupi Crvene zvezde, Lalatović ima spremljen spisak pojačanja.

"Dao sam im tim za sledeću sezonu. Moje želje! Pripreme počinju 2. juna, prva utakmica je 3. jula. Sedam reprezentativaca imamo. Na prozivci će biti desetorica igrača. Zanima me da li postoji plan koje ćemo igrače dovesti tokom leta. Da li su praćena pojačanja? Zvezda je dovedena ovde gde je sada jer su igrači dovođeni na "rekla-kazala"... Igrača Crvene zvezde moraš da pratiš šest meseci, da gledaš 15 utakmica uživo, da bi mogao da kažeš 'da, to je igrač za nas".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track