EKSKLUZIVNO ZA KURIR HAVIJER KLEMENTE: Pustite igrače da idu u kafane!
Foto: Marina Lopičić

Bivši selektor Španije i Srbije

EKSKLUZIVNO ZA KURIR HAVIJER KLEMENTE: Pustite igrače da idu u kafane!

Fudbal -
Mnogo je bitnije kakvo je stanje u svlačionici nego ko se s kim provodi. Ne znam da li bih odveo ovaj tim na Euro 2016, jer selektori trpe veliki pritisak u vašoj zemlji

Prvi selektor fudbalske reprezentacije samostalne Srbije Havijer Klemente (65) kaže u razgovoru za Kurir da su naši igrači kvalitetni, ali da imaju problem s motivacijom kada igraju za nacionalni tim.Omaleni Bask nije uspeo da odvede „orlove“ 2008. na Evropsko prvenstvo iako je u ekipi imao vedete poput Vidića, Stankovića, Žigića, Pantelića, Krasića... Isto se desilo i Ćurčiću, koji je s gomilom zvezda poput Matića, Ivanovića, Kolarova, Ljajića i ostalih ostao iza Portugala, Albanije i Danske, pa nećemo videti Euro 2016. u Francuskoj.Da li pratite fudbalsku reprezentaciju Srbije?- Ne toliko kao ranije. Samo rezultate.Iz vašeg iskustva, da li je za Srbiju bolje da je vodi stranac ili domaći trener?- Ako mene pitate, uvek je bolje da selektor bude domaći trener. Ali mnogi su vezani za klubove, pa trpe razne pritiske pri sastavljanju selekcije. Tako kad je u pitanju formiranje novog tima, onda je bolje da to bude stranac.Šta mislite o tome što strani treneri ne uspevaju u reprezentaciji Srbije jer je slično kao vi prošao i Holanđanin Dik Advokat?- Mislim da tu nije pitanje podrške. U pitanju je razumevanje procesa. Kad sam ja preuzeo Srbiju, cilj je bio da formiram novu selekciju i kvalifikujem se na Evropsko prvenstvo. Svi smo znali da je to teško. Promenilo se mnogo toga, ime reprezentacije, boja dresova, himna... Zato mislim da su procesi veoma bitni.Sa kakvim problemima ste se suočavali kao selektor Srbije?- Ekipa koju sam ja vodio imala je problem „utakmica s malim reprezentacijama“. Mi nismo otišli na Evropsko prvenstvo jer smo bodove izgubili u Kazahstanu, Jermeniji i kod kuće od Finske. Da li je tu bio problem motivacije ili nečeg drugog, ne znam!Da li ste imali problema sa nedisciplinom i kako rešavate te probleme?- Igrači su se ponašali kao što se ponašaju bilo gde. Ponekad se tu preteruje, neko uslika igrača u kafani i od toga se napravi priča. Mislim da je mnogo bitnije kakvo je stanje u svlačionici i na terenu od toga ko, s kim ide u provod!Da li biste vi sadašnji tim Srbije sa Matićem, Ivanovićem, Kolarovom i ostalima odveli na Euro 2016?- Ne znam! Ne mogu vam odgovoriti na to pitanje. Ne poznajem dovoljno dobro sadašnje srpske fudbalere.

ProzivkaŠTA RADI FSS?!Srbija posle Svetskog prvenstva u Brazilu nije otišla na Evropsko prvenstvo u Francusku, šta mislite o tom neuspehu?- Nisam dovoljno informisan da bih mogao da izvedem neki ozbiljan zaključak zašto Srbija propušta već treće veliko takmičenje. Ali zar vi u vašem savezu nemate neki stručni savet koji bi trebalo da se bavi tim problemima?

I dalje selektorNIJE LAKO U LIBIJIRadite kao selektor Libije. Kako vam je tamo, možete li na Svetsko prvenstvo u Rusiju ili Kup Afrike?- Biće mnogo teško. Mi smo već ostvarili veliki uspeh eliminišući Ruandu i ulaskom u grupnu fazu. Imamo velikih problema, ne igra se nacionalno prvenstvo, a imamo vrlo malo igrača koji su u inostranstvu. Za svaku utakmicu se pripremamo od početka!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track