Milošević: Turnir prijateljstva podiže fudbal u regionu
Foto: Dado Đilas

Milošević: Turnir prijateljstva podiže fudbal u regionu

Fudbal -

Pre tri godine, fudbalski entuzijasti iz našeg regiona odlučili su da naprave takmičenje za mlađe kategorije. Turnir koji bi okupio sve najbolje klubove sa prostora bivše Jugoslavije. Turnir čiji bi se značaj ogledao daleko izvan sportskih okvira.

Danas, Turnir prijateljstva predstavlja krunu fudbalske sezone. Mesto gde najtalentovaniji fudbaleri iz regiona dolaze da izmere svoj kvalitet. Njegov značaj brzo je prepoznala UEFA i uvrstila ga u zvanični kalendar, a sada i UNICEF.

Savo Milošević, idejni tvorac i jedan od organizatora celog projekta, izrazio je ogromno zadovoljstvo na svemu uradjenom i najavio još jedan veoma zanimljiv turnir koji je pred nama.Treći po redu Turnir prijateljstva na programu je od 24. do 29, maja. Da li ste očekivali pre tri godine da će turnir doći do ovako visokog nivoa na kojem je sada?

„Verovao sam da možemo da napravimo nešto posebno, s obzirom da takva jedna priča nedostaje na ovim prostorima. Često slušamo priče o nekoj regionalnoj profesionalnoj ligi, međutim pošto su tu stvari komplikovane, razmišljao sam da bi možda, ako su deca u pitanju, biti manje tenzija i manje problema. To se i ispostavilo kao tačno. Verovao sam u ceo projekat i evo sada već imamo situaciju da smo desetine ekipa morali da odbijemo. Sada je već stvar prestiža učestvovati na Turniru prijateljstva, jer su i uslovi i nivo koji tamo držimo zaista evropski, po standardima UEFA. Praktično ne postoji turnir za taj uzrast u Evropi koji je organizovan na tako visokom nivou.“

Turnir prijateljstva je uspeo u nečemu što nikome drugom nije pošlo za rukom već dugi niz godina, a to je da okupi sve najbolje fudbalske klubove iz regiona na jedno mesto. Da li je to pokazatelj da jedno takvo takmičenje može da postoji?

„Naš primarni cilj i jeste bio da preko ovog turnira pokažemo kako to može da funkcioniše besprekorno i koliko je sve to zaista pozitivno. Ima još jedna stvar, koja je jako bitna a moram da je istaknem iako će možda zvučati arogantno. Mi smo ovim turnirom podigli nivo fudbala kada su u pitanju mlađe kategorije na Balkanu, jer je samo takmičenje mnogo jače nego što ekipe imaju u svojim državama. Ovde morate da dođete spremni, inače ćete vrlo teško pobediti bilo koga na turniru. Zapravo smo time naterali ekipe koje dolaze da budu bolje, a samim tim su i oni podigli kvalitet fudbala u svojim ligama. To i jeste suština, pored društvenog dela da se deca iz regiona susreću, da stiču nova prijateljstva, da grade neke nove mostove, ali da isto tako izmere kvalitet na pravi način.

UEFA je još prošle godine uvrstila Turnir prijateljstva u zvaničan kalendar takmičenja mladjih kategorija, a sada je i UNICEF zvanično stao iza turnira i pružio mu podršku. Koliko je bitno što su takve organizacije prepoznale značaj celog projekta?

„Veoma samo zadovoljni i ponosni što se posle UEFA i UNICEF uključio u ovu priču i prepoznao značaj priče koju želimo da izgradimo. To je ujedno i pohvala za sve ono što radimo, jer takve organizacije vrlo teško ulaze u bilo kakve projekte, ako ne smatraju da je reč o nečemu što je 100% pozitivno. Tako da od ove godine, pored UEFA koja je nama veoma bitna jer je krovna institucija fudbala u Evropi, ove godine tu je i UNICEF koji je praktično krov sveta kada je u pitanju humanitarni rad. Sve to daje jednu novu dimenziju Turniru prijateljstva koji se od svog osnivanja trudi da promoviše vrednosti koje su možda malo zapostavljene naročito na ovim prostorima.“

Na Turniru prijateljstva 2016 učestvovaće 16 ekipa podeljenih u 4 grupe. A grupa: Crvena zvezda, Budućnost Podgorica, Željezničar, Zagreb; B grupa: Partizan, Sarajevo, Osijek, Vardar; C grupa: Dinamo Zagreb, Vojvodina, Olimpija, Velež; D grupa: Rijeka, OFK Beograd, Sutjeska, Sloboda Tuzla.

Kao i svake godine, očekuje se dolazak mnogobrojnih poznatih ličnosti iz sveta fudbala koji će svojim prisustvom uveličati ceo turnir.

Sport Klub će na svojim kanalima direktno prenositi utakmice sa Turnira prijateljstva 2016.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track