Pobeda ili smrt

Finale Lige šampiona

Pobeda ili smrt

Fudbal -
Večeras u Minhenu Bajern juri petu, a Čelsi prvu titulu prvaka Evrope

Pukovnici ili pokojnici?!Fudbaleri Čelsija pokušaće večeras (20.45) na stadionu Bajerna u Minhenu da prvi put u svojoj istoriji postanu šampioni Evrope! Međutim, u finalu najkvalitetnijeg evropskog takmičenja rival „plavcima“ biće upravo Bajern, čiji fudbaleri žele da peti put podignu pehar Lige šampiona u prestonici Bavarske.

Za prethodnih 38 godina Bajern je pet puta igrao u finalu Lige šampiona, ali samo jednom, i to pre 11 sezona, uspeo je da postane šampion Starog kontinenta. Katastrofalan učinak u finalima izuzetno frustrira navijače, pa u svom devetom finalu Bajern nema pravo na kiks.

- Čelsi je opasna ekipa, pogotovo što imaju veterane koji su više od decenije u klubu i svaki od njih želi da osvoji najveću titulu pre odlaska u penziju. Ipak, nama je ovo utakmica decenije i zato nemamo pravo da navijačima oduzmemo trofej - kaže Hejkens, koji je 1998. Realu doneo prvi trofej LŠ posle 32 godine čekanja.

Njegov kolega s klupe Čelsija Roberto di Mateo, poznatiji kao čovek koji je isterao „nepobedivu“ Barselonu, nema nameru da posustane na poslednjem koraku. Osim njega, vlasnik Roman Abramovič, odnosno akteri izgubljenog finala u Moskvi, suspendovani Džon Teri i 33-godišnji kapiten Frenk Lampard, tvrde da u penziju neće bez „klempavog pehara“.

- Posle poraza u Napulju od 3:1 nikome od vas nije palo na pamet da ćemo stići do finala. Doživeo sam mnogo srećnih trenutaka u karijeri, ali izgubljeno finale posle penala u Moskvi je možda moj najteži trenutak u životu. Želim da ga zaboravim, a to mogu samo pobedom u Minhenu. Što bi rekao Teri, neću u penziju bez trofeja Lige šampiona - kazao je Englez..

Trofej koji menja sve

Bajern je drugu sezonu zaredom ostao bez „salatare“, dok je u finalu kupa doživeo katastrofu porazom od Dortmunda (5:2). Bavarcima je ovo još jedna sezona za zaborav, a jedino titula prvaka Evrope može 2012. da pretvori u godinu velikog slavlja. Bajern bi se porazom izjednačio s najvećim tragičarima ovog takmičenja - Juventusom i Benfikom, koji su po pet puta poraženi u finalima LŠ.

U klub iz Londona situacija je još gora. Slaba uteha je osvojeni FA kup kad Čelsi prvi put u poslednjih 10 godina nije izborio plasman među prve četiri ekipe Premijer lige, a samim tim ostao je i bez plasmana u Ligu šampiona sledeće sezone. Osvajanje pehara Lige šampiona predstavljalo bi najveći uspeh u istoriji kluba.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track