Čelsi šampion Evrope!

Čelsi šampion Evrope!

Fudbal -
U regularnom delu utakmice nije bilo pobednika (1:1), kao ni posle produžetaka, pa je pitanje pobednika rešeno nakon izvođenja jedanaesteraca
1 / 13 Foto: REUTERS

MINHEN - Fudbaleri Čelsija postali su u subotu veče evropski prvaci, pošto su u finalu Lige šampiona u Minhenu pobedili Bajern posle boljeg izvođenja penala.

Ovo je Čelsiju prvi trofej u Ligi šampiona. U regularnom delu bilo je 1:1, a posle penala 5:4 za Čelsi. Jedanaesterce za Bajern nisu iskoristili Ivica Olić i Bastijan Švajnštajger, dok je u londonskom timu neprecizan bio Huan Mata. Rivali su odigrali jedno od nauzbudljivijih finala u Ligi šampiona.

Bajern je poveo u 83. minutu golom Tomasa Milera, a pet minuta kasnije izjednačio je Didije Drogba, koji je postigao i pobednički penal. Reprezentativac Obale Slonovače mogao je da bude i tragičar, pošto je u prvom produžetku napravio penal kada je srušio Franka Riberija u svom šesnaestercu, ali ga je spasao Petr Čeh, koji je odbranio penal Arjenu Robenu.

Čelsi je neočekivano došao do finala, pošto je u drugom delu sezone smenio trenera, posle perioda neubedljive igre. Nakon toga je zaigrao sigurnije, nadoknadio poraz od 1:3 protiv Napolija, a onda napravio podvig izbacivši branioca trofeja i tada najbolji tim sveta Barselonu.

Bajern je bio bolji rival i više je napadao, a imao je nekoliko izglednih prilika da postigne gol. Nemački velikan završio je tako sezonu bez trofeja. Nemački tim imao je inicijativu sve vreme tokom utakmice, opravdavši ulogu favorita, zato što je igrao na svom terenu i četiri puta osvajao trofej evropskog prvaka. Bajern je prvu veliku priliku imao u 20. minutu, kada je Roben prodro i šutirao, a Čeh je odbranio.

Posle još nekoliko poluprilika i promašaja Riberija, Tomas Miler je iz srca šesnaesterca iz voleja šutirao pored gola. Nedugo potom Čelsi je imao prvu pravu priliku, kada je iz kontranapada Salomon Kalu iz prve šutirao pored gola. Pred kraj prvog poluvremena Mario Gomes imao je još jednu dobru šansu, ali je Mario Gomes šutirao preko gola, iako je imao vremena da se namesti.

Ništa se u stilu igre nije menjalo u poluvremenu, Bajern je napadao, a Čelsi su branili sreća i odbrana. Bavarci su imali dobre prilike u 54, 59, 70, 79. i 82. minutu, ali nijednu nisu iskoristili. Čelsi praktično nije imao pravu priliku, a Bajern je konačno poveo u 83. minutu.

Kada je Toni Kros primio centaršut i dodao visoku loptu na drugu stranu, na koju je natrčao Kros, glavom je uputio u zemlju, ona se odbila, udarila u prečku i završila iza leđa Čeha. Čelsi je, međutim, ubrzo izjednačio posle kornera koji je izveo Huan Mata. Na njegov udarac naleteo je Drogba i silovito je glavom sproveo u mrežu. Bajern je već u prvom produžetku mogao da reši meč, kada je Drogba nepotrebno srušio Riberija i napravio penal.

Čeh je, međutim, bio na mestu, telom je zaustavio šut Robena u desnu stranu, a onda i uhvatio loptu, sprečivši Holanđanina da da gol iz odbitka. Poslednju veliku priliku Bajern je imao u 107. minutu, kada je Filip Lam centrirao sa desne strane, Olić je spustio ka golu, a njen let je ispratio Danijel van Bujten, pošto je delovalo da će ona ući u gol, ali je samo prošla pored prečke. Bavarci su imali prednost i kod penala, pošto je Mata promašio već prvi jedanaesterac za Čelsi. Jedan od strelaca za domaći tim bio je i golman Manuel Nojer.

Londonski tim je u život vratio Olić kada je promašio četvrti penal za Bajern, posle čega je Ešli Kol doeno izjednačenje. Najveću odgovornost za minhenski tim preuzeo je Bastijan Švajnštajger, ali nije bio precizan, tako da je sva odgovornost ponovo pala na pleća Drogbe. On je iz malog zaleta plasirao loptu u levu stranu, zbunivši Nojera i tako doneo Čelsiju dugo očekivani trofej.

Lampard: Drogba je naš junak

Fudbaler Čelsija Frenk Lampard izjavio je da je Didije Drogba najzaslužniji što je londonski klub postao prvak Evrope.

"Ne mogu da verujem šta smo uradili. Imali smo tešku sezonu, ali pokazali smo odlučnost i timski duh. Didije Drogba nas je izvukao, on je naš glavni igrač i junak. Bez njega ne bi mogli da stignemo dovde, dao je golove u velikim utakmicama" rekao je Lampard posle finala.

On je dodao da su igrači Čelsija dugo maštali da stignu do trofeja Lige šampiona.

Strelac pobedonosnog gola u penal seriji Didije Drogba rekao je da se oseća fantastično, jer se njegov klub konačno popeo na krov Evrope.

"Ovu ekipu krasi sjajan duh. U Čelsiju sam osam godina i naši igrači su naučeni da nikada ne odustaju i uvek igraju do kraja. Verovali smo u trijumf čak i da je Roben postigao gol u produžetku. Mata mi je prišao i rekao da možemo da se vratimo", rekao je Drogba.

Sreću posle pobede i prve titule Lige šampiona u istoriji kluba nije mogao da sakrije ni Ešli Kol.

"Trebalo je da izgubimo s ozbirom koliko je Bajern imao prilika za gol. Nismo se predavali ni kada smo izgubili protiv Napolija u Italiji. Znali smo da imamo dobre šanse u penal lutriji, jer je na golu Petr Čeh", rekao je Kol.

Didije Drogba
Didije Drogba

Miler dovodi Bajern u vođstvo
Miler dovodi Bajern u vođstvo

Drogba poništava prednost Bajerna od 1:0
Drogba poništava prednost Bajerna od 1:0

http://www.youtube.com/watch?v=aKeOaXaIgiM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track