(VIDEO) Grci okačili transparent "Nož, žica, Srebrenica", Srbin iz Bosne im preti pred revanš
Foto: Anadolija

Incidenti u Atini

(VIDEO) Grci okačili transparent "Nož, žica, Srebrenica", Srbin iz Bosne im preti pred revanš

Fudbal -

Derbi meč grupe H kvalifikacija za Mundijal 2018 između reprezentacija Grčke i Bosne i Hercegovine protekao je uz dosta incidenata, kako na terenu tako i na tribinama.

1 / 2 Foto: Anadolija

Utakmici koja je odigrana u nedelju uveče na stadionu "Georgios Karaiskakis" u Atini (1:1) prethodila je tuča u kojoj su grčki navijači pretukli bosanske navijače uz povike "Kosovo je Srbija".

Nastavilo se i na stadionu, gde je pre utakmice došlo do naguravanja navijača dve reprezentacije, a zatim su domaći navijači zviždali himni Bosne i Hercegovine.

Ipak, gosti su najviše bili šokirani transparentom koji su domaći navijači okačili iza gola golmana Asmira Begovića sa porukom "Nož, žica, Srebrenica". Bosanci su ljuti jer su Grci i na nekoliko mesta na tribinama istakli srpske zastave.

Do incidenta je došlo i u 32. minutu posle gola Miralema Pjanića, kada su gostujući navijači zapalili baklje i njima gađali domaće pristalice.

Po završetku utakmice bosanski reprezentativci su redom izjavljivali kako jedva čekaju revanš, a jasnu poruku Grcima je uputio Srbin iz reprezentacije Bosne i Hercegovine Ognjen Vraneš: "U Zenici pakao. Vidimo se".

Grčka - BiH -- Džeko skinuo šorc Grku, haos na... by mediabh

Grčka - BiH -- Haos na tribinama (13.11.2016) by mediabh

Grčka - BiH -- Himna BiH (13.11.2016) by mediabh

FS Grčke osudio transparent: Izvinjavamo se BiH

Fudbalski savez Grčke osudio je potez svojih navijača zbog transparenta "Nož, žica, Srebrenica" na meču u Atini i izvinio se gostima iz Bosne i Hercegovine.

Grčke pristalice na jučerašnjem meču protiv BiH u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo postavili su pomenuti baner iza gola čuvara mreže Asmira Begovića, zbog čega FS Grčke najverovatnije očekuje kazna UEFA.

"Grčki fudbalski savez duboko žali zbog neprihvatljivih transparenata sa fašističkim sadržajem tokom jučerašnjeg susreta. Takav potez osuđuje se u apsolutnoj većini i šteti fer-pleju, sportskom duhu i grčkom gostoprimstvu. To je akcija marginalizovanog dela pristalica i pravi ogromnu štetu drugim, pravim navijačima", navodi se u saopštenju, koje prenosi sajt Sport24.

Iz Grčkog saveza poručili su da su već poslali pismo izvinjenja kolegama iz Bosne i Hercegovine.

"Osećamo obavezu da se izvinimo u ime svih onih koji su iole bili uključeni u akciju i koja nema veze sa zdravim razumom".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track