(VIDEO) ZABORAVLJENI TROFEJ: Dan kada je Partizan osvojio Stari kontinent
Foto: Printskrin / You Tube

Crno-beli prvi u Evropi

(VIDEO) ZABORAVLJENI TROFEJ: Dan kada je Partizan osvojio Stari kontinent

Fudbal -

Na današnji dan, daleke 1978. godine fudbalski klub Partizan osvojio je nekada značajno evropsko takmičenje Srednjeveropski Kup.

Ovo takmičenje je imalo najdužu tradiciju jer se održavalo od 1927. do 1992. godine.

Kup nije igran samo u periodu između 1940. i 1950. godine, a prvi pehar osvojili su fudbaleri praške Sparte.

Nekada najjače evropsko klupsko takmičenje, u osamdesetim godinama prošlog veka izgubilo je na značaju kada su u njemu počeli da učestvuju pobednici nacionalnih drugih liga.

Počelo je furiozno, 28. septembra 1977. Partizan je ubedljivo savladao Zbrojovku sa 5-1 na Stadionu JNA. Pred oko 10.000 gledalaca, golove su postigli Vukotić (2), Trifunović, Grubješić i Prekazi.

Usledilo je gostovanje u Peruđi, 14. decembra 1977. i poraz od 1-2, a jedini gol za Partizan postigao je Nenad Stojković. Peruđa je te iste sezone osvojila sedmo mesto u Seriji A, ostavivši iza sebe Romu, Lacio, Fiorentinu...

Još jedno gostovanje, utakmica u Brnu protiv Zbrojovke, donelo je pobedu Partizana od 3-2. Da ovaj protivnik nije bio ni najmanje naivan, govori činjenica da je Zbrojovka tih sezona u svom šampionatu, imala identičan plasman kao i Partizan - naime, 1976/77 su završili kao četvrti u čehoslovačkom prvenstvu, a u sezoni odigravanja Mitropa kupa osvojili su u svojoj ligi titulu šampiona, upravo kao i Partizan. Dakle, Zbrojovka je tada bila najbolji tim Čehoslovačke. Pobedu "crno-belima" su svojim golovima doneli Santrač, Vukotić i Jović.

Konačno, usledio je odlučujući duel za prvaka grupe. Partizan je 19. aprila 1978. pred 15.000 gledalaca bio domaćin Peruđi, savladao je sa 4-0 i time obezbedio plasman u finale Srednjeevropskog, Mitropa kupa! Golove su postigli Klinčarski, Santrač, Jović i Zavišić. Na poluvremenu je rezultat bio 0-0 ali je u nastavku Partizan postigao četiri gola.

Ali, na finale se čekalo do 13. decembra 1978. Finale se igralo u Beogradu, a tada, na megdan Honvedu je izašao bitno drugačiji tim Partizana od onog koji je izborio finale.

Partizan je savladao Honved 1-0, golom Trifunovića sa penala i tako osvojio svoj jedini međunarodni trofej.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track