BLOG UŽIVO, VIDEO: Juniorke Srbije osvojile srebro na EP
Foto: Streljački Savez Srbije

NAJNOVIJE INFORMACIJE IZ SVETA SPORTA

BLOG UŽIVO, VIDEO: Juniorke Srbije osvojile srebro na EP

Fudbal -

Sve o sportskim dešavanjima na jednom mestu, najnovije informacije, rezultati, najave predstojećih događaja.

BEOGRAD - Dobrodošli na Kurir sport! Pratite najnovije vesti iz sveta sporta na jednom mestu.

23:31 - Barselona pobedila UniksKošarkaši Barselone pobedili su večeras Uniks sa 70:62 (24:20, 12:14, 19:10, 15:18) u 25. kolu Evrolige i tako zadržali teoretske šanse za plasman u plej-of. Barselonu je predvodio Stratos Perperoglu sa 13 poena i tri skoka, dok je 11 poena postigao Viktor Klaver. U ekipi Uniksa, koja je nastupila bez Kita Lengforda istakao se Pavel Antipov sa 12 poena, dok je Kino Kolom postigao 10, uz osam asistencija. Barselona na 11. mestu ima 10 pobeda i 15 poraza, dok je Uniks 15. sa sedam trijumfa i 18 poraza.

23:11 - Zavoda za sport i medicinu sporta - 61 godina postojanjaZavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije proslavio je danas 61. godinu postojanja. Direktor Zavoda Goran Bojović je izjavio da je ta ustanova u protekloj godini otvorila tri sportsko-medicinske ambulante u Kosovskoj Mitrovici, Pirotu i Čačku kako bi deci sportistima iz tih krajeva bilo bliže da dođu i urade sportsko-medicinski pregled. On je istakao da novi Zakon o sportu, usvojen u februaru prošle godine, prvi put prepoznaje Zavod kao Nacionalni trening centar, status koji nosi i veliku odgovornost i zahteva stalno napredovanje i poboljšavanje kvaliteta usluga. Podsetio je da je, prema novom zakonu, predviđeno da se lekarski pregledi za decu od 6 do 14 godina finansiraju iz Fonda zdravstvenog osiguranja, pa roditelji i klubovi više neće snositi troškove redovnih lekarskih pregleda.Ova odredba Zakona će u velikoj meri, smatra Bojović, olakšati bavljenje sportom deci čijim je roditeljima ovaj finansijski izdatak predstavljao veliki teret na kućni budžet. "Ova mera je prvi i vrlo jasan signal koliko je bitno da sport treba da bude besplatan", naglasio je Bojović. Bojović je naveo da ne postoji vrhunski sportista naše zemlje koji bar jednom nije bio na treningu ili pregledu u Zavodu, ocenjujući da to ovu instituciju čini jedinstvenom. "To je mesto koje je u svakom smislu kuća svih sportista decenijama unazad“, poručio je Bojović. Zavod je nastao 9. marta, 1956. godine kao Savezni zavod za fizičku kulturu i od svog nastajanja do danas je krovna ustanova u zemlji koja brine o psiho-fizičkom zdravlju i fizičkoj formi sportista, ali i ustanova koja zajedno sa Ministarstvom omladine i sporta i Vladom Srbije radi na podizanju i unapređenju sistema sporta u zemlji, navodi se u saopštenju.

22:10 - Makabi bolji od Armanija u derbiju začeljaKošarkaši Makabija pobedili su večeras na svom parketu Armani sa 92:82 (26:20, 25:15, 19:26, 22:21) u 25. kolu Evrolige. Oba tima su i pre ovog kola ostala bet šansi da se plasiraju u plej-ofa, pa utakmica nije imala veliki značaj. Makabi je dobrom igrom u prvih 20 minuta praktično rešio utakmicu, stekao je 16 poena prednosti, koju je lako sačuvao do kraja. Najefikasniji u pobedničkom timu bio je Viktor Rud sa 17 poena, jedan manje postigao je Kolton Ajverson, dok je Didžej Sili dodao 15. U ekipi Armanija istakao se Rakim Sanders sa 19 poena i pet skokova, dok je Avudu Abas dodao 13. Makabi 12. sa devet pobeda i 16 poraza, dok je Armani poslednji, 16. sa skorom 7/18.

21:51 - Baskonija pobedila Fener, Žalgiris bolji od PanatinaikosaKošarkaši Baskonije pobedili su u Istanbulu Fenerbahče sa 79:74 (19:18, 24:17, 20:18, 19:18), dok je Žalgiris u Kaunasu bio bolji od Panatinaikosa rezultatom 64:58 (9:17, 10:14, 15:10, 30:17) u utakmicama 25. kola Evrolige. Baskonija je na gostovanju u Turskoj došla do veoma bitne pobede u borbi za plej-of Evrolige. Ekipa Sita Alonsa čvrstom odbranom u prvom delu meča zatvorila je prilaze košu timu Željka Obradovića, koji je u finišu imao napad za izjednačenje i produžetak, ali je Entoni Benet bio neprecizan u šutu za tri. Španski tim do trijumfa je predvodio Šejn Larkin sa 19 poena i tri skoka, dok je Rafa Lus postigao 10. U ekipi Fenerbahčea istakao se Bogdan Bogdanović sa 26 poena i osam asistencija, dok je Luidji Datome dodao 10, a Nikola Kalinić ubacio osam uz pet skokova.Baskonija je šesta sa 14 pobeda i 11 poraza, dok je Fenerbahče četvrti sa skorom 16/9. U drugom meču u Kaunasu, Žalgiris je posle velikog zaostatka koji je u jednom trenutku iznosio i 14 poena, uspeo da preokrene i tako ostane u trci za plej-of. Najefikasniji u pobendičkom timu bio je Leo Vesterman sa 14 poena, a Arturas Milaknis dodao je 13. S druge strane, Nikos Papas predvodio je PAO sa 13 poena, dok je Kris Singlton ubacio 11, a Janis Burusis postigao je 10. PAO je posle današnjeg poraza ostao na sedmom mestu sa 14 pobeda i 11 poraza, dok je Žalgiris 10. s obrnutim učinkom.

20:00 - Ruskinja Irina Dibirova novi trener ŽRK VardarNovi trener Ženskog rukomentnog kluba Vardar je Ruskinja Irina Dibirova, koja će skopski tim voditi do kraja Lige šampiona. Dosadašnji prvi trener Španac David Dejvis se na lični zahtev vraća u muški tim makedonskog šampiona gde nastavlja da radi kao zamenik Raula Gonsalesa. Smena na klupi ŽRK Vardar dolazi posle ubedljivog poraza u Ligi šampiona za vikend od francuskog Meca, drugog uzastopnog izgubljenog meča u tom elitnom takmičenju. Dibirova dolazi na klupu Vardara, koji je ove godine najavio napad trofej u Ligi šampiona, bez trenerskog iskustva, a u vođenju tima pomagaće joj Aca Stankovski, koji je bio pomoćnik i Davidu Dejvisu. "Prvi izazov novom treneru Vardarki je subotnji meč poslednjeg kola glavne faze Lige šampiona protiv Turingera. Naša ekipa je obezbedila drugo mesto u grupi i već ima obezbedjen plasman u četvrtfinale, što će biti četvrti nastup u Top 8 fazi", navodi se u saopštenju makedonskog šampiona. U saopštenju skopskog tima ističe se da je tokom igračke karijere supruga igrača Vardara Timura Dibirova, Irina, koja je tada nosila prezime Poltoratskaja, bila trostruka svetska šampionka i dvostruka osvajačica Lige šampiona.

19:23 - Laso: Košarkaši Crvene zvezde strahoviti jer imaju svoj stilTrener košarkaša Real Madrida Pablo Laso rekao je danas da je Crvena zvezda stvorila poseban stil igre i da to crveno-bele čini 'strahovitom' ekipom. "Crvena zvezda je jak tim koji je pokriven na svakoj poziciji. Ima jake igrače i to ih u odbrani čini jako čvrstim, a takodje ima dobre skakačke sposobnosti, što im pomaže da osigura u njihovoj igri. Stvorili su svoj stil igre i to ih čini strašnim timom", rekao je Laso, a preneo je sajt Evrolige. Real će sutra u Madridu dočekati Crvenu zvezdu u 25. kolu Evrolige. Crveno-beli su u prestonicu Španije doputovali bez povredjenog Stefana Jovića koji još uvek nije počeo s treninzima. "Jović ovoj ekipi stvara mnogobrojne dobre situacije, dok su (Marko) Gudurić, (Branko) Lazić i (Čarl) Dženkins veoma opasni, daju širinu, a dobri su i na prodoru", rekao je Laso. On je dodao da Andres Noćioni neće igrati na sutrašnjoj utakmici, dok Otelo Hanter i Luka Dončić imaju "malih problema", ali se nada da će biti spremni za meč. Košarkaš kraljevskog kluba Dontej Drejper kazao je da predstojeća utakmica ima veliki značaj, jer je jako bitna za plasman na tabeli. "Fokusirani smo na ovaj meč jer je jedna od ključnih za naš plasman na tabeli. Igramo protiv borbene ekipe, moraćemo da se suočimo sa svim poteškoćama kako bismo pobedili. Crvena zvezda je jedna od najtežih rivala, svi igrači su snažni i igraju agresivno. To je ono što ih održava u trci za plej-of. Igraju svojim stilom i mislim da je njihov timski duh ispred pojedinačnih kvaliteta", rekao je Drejper. Real je lider Evrolige sa 18 pobeda i šest poraza, dok je Zvezda šesta sa 14 trijumfa iz 24 utakmice. Utakmica između Real Madrida i Crvene zvezde igraće se sutra od 21.00.

Pablo Laso, foto: Saša Pavlić
Pablo Laso, foto: Saša Pavlić

17:04 - Pijetlović: Negde ćemo morati da se okliznemoVaterpolo reprezentativac Srbije Duško Pijetlović rekao je da će biti veoma teško nastaviti trijumfalni niz, iako je to velika želja svih u timu. "Želimo da nastavimo trijumfalni niz. To će biti jako teško jer, sada kada smo na vrhu, negde ćemo morati da se okliznemo i padnemo, ali nadamo se daj taj trenutak neće tako brzo doći i učinićemo sve da se to ne desi u Budimpešti. Ipak, svima treba da bude jasno da bi svaka medalja na šampionatu sveta bila uspeh", rekao je Pijetlović. Srpski vaterpolisti su objedinili zlatne medalje na svim takmičenjima, zaključno sa Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru prošlog leta. Naredno veliko takmičenje biće Svetsko prvenstvo u Budimpešti u julu.Pijetlović je kazao da se ništa ne menja u vaterpolo reprezentaciji kada je reč o motivaciji. "Za sve nas je zlato na OI bio veliki san koji smo u Riju uspeli da dosanjamo. Kada smo to osvojili, kao da nam je pao kamen sa srca, ali time se nismo zadovoljili. Siguran sam da ćemo obavezama u budućnosti i dalje prilaziti na isti način, sa podjednakim žarom, ali više nećemo imati onaj pritisak kao pre Rija. Svima nam se negde u glavama motala misao šta će biti ako ne uspemo u našim namerama. Kao generacija smo ostvarili zacrtan cilj i mnogo je lakše šutirati i plivati kad nemate šta da izgubite, kada ne postoji razlog da se ruka stegne. To mi daje veru u veliki optimizam", kazao je Pijetlović.U odbranu titule prvaka sveta u Budimpešti Srbija će krenuti iz Grupe C gde će joj rivali biti Španija, Grčka i Južna Afrika. Pijetlović je ocenio da sastav grupe nije toliko bitan, već ko će biti rival u četvrtfinalu. Kao najvećeg rivala na putu ka odbrani trona, Pijetlović je rekao da vidi domaćina Madjarsku, reprezentaciju za koju je ocenio da je nije zadovoljio plasman u Riju i da će biti najveći konkurenti Srbiji. Reprezentacija Srbije će se okupiti za utakmicu protiv Nemačke 14. marta u Svetskoj ligi, što centar tima vidi kao pripremu za završni turnir. "Od Olimpijskih igara nismo igrali u punom sastavu i ova utakmica će nam sigurno mnogo značiti da vidimo kako će stvari funkcionisati bez Živka Gocića i Slobodana Nikića. Pozivam publiku da dodje na bazen, a mi ćemo se potruditi da im priredimo dobru utakmicu i pobedu", rekao je Pijetlović. Utakmica između Srbije i Nemačke igraće se u sredu u Zrenjaninu, a ulaznice koštaju 400 dinara.16:39 - Janković: Borićemo se do krajaFudbaler Partizana Marko Janković rekao je danas da će se njegova ekipa boriti do samog kraja sezone i da je važno da gleda samo svaku sledeću utakmicu "Ima još mnogo da se igra, a na nama je da se borimo do kraja i da sačuvamo niz koji imamo. Gledamo samo ispred sebe i koncentrisani smo na svaku sledeću utakmicu", rekao je Janković za klupski sajt. Partizan ima niz od 21 utakmice bez poraza, a na tabeli Super lige Srbije je drugi, sa šest bodova manje od "večitog" rivala Crvene zvezde. Janković je naveo da je počeo da se isplaćuje dobar rad na pripremama. "Ujedno se i ja osećam dobro zbog svega, ali i igrački. Drago mi je da nastavljamo fantastičnu rezultatsku seriju i da kao tim igramo dobro. Poznato je da dobra timska igra uvek istakne par pojedinaca. Zaista dajem sve od sebe i nastaviću tako", kazao je Janković. Crnogorski fudbaler je rekao da ekipa mnogo radi na prekidima, a da on ostaje posle treninga i vežba "gađanje zone" koja se od njega traži. Janković je istakao da je zadovoljan početkom polusezone, a da mu nedostaje još više asistencija i golova.

15:11 - Večiti derbi u polufinalu Kupa za košarkašice, Vršac protiv KoraćaKošarkašice Partizana i Crvene zvezde sastaće se u polufinalu završnog turnira Kupa Srbije, dok drugi par čine Radivoj Korać i Vršac, odlučeno je danas žrebom u KSS-u. Kup Srbije za žene, koji nosi ime legendarnog trenera Milana Cige Vasojevića, predstojećeg vikenda održaće se u Novom Sadu. "Posle odlicne organizacije Kupa Radivoja Koraća u Nišu na redu je još jedan, za košarkašice. Želim da se zahvalim organizatorima, regionalnom Košarkaškom savezu Vojvodine i predsedniku Darku Karanu, kao i gradu Novom Sadu na pomoći oko organizacije. Verujem da ćemo da gledamo kvalitetne utakmice i da ćemo imati dobru posetu", rekao je predsednik KSS Predrag Danilović. Utakmica između Crvena zvezde i Partizana igra se u subotu od 16 sati, Radivoj Korać i Vršac od 18, dok je finale na programu u nedelju od 16 sati.

14:50 - Arsenal neodređen povodom podrške VengeruFudbalski klub Arsenal izdao je danas saopštenje povodom kritika treneru Arsenu Vengeru, a u kom se jasno ne definiše njegova budućnost na klupi engleskog kluba. "Arsen ima ugovor do kraja sezone. Sve odluke će biti donete u dogovoru svih nas i saopštićemo ih u pravo vreme na pravi način", navodi se u saopštenju Arsenala. Venger je na meti javnosti i navijača Arsenala posle debakla u osmini finala Lige šampiona i dva poraza od Bajern Minhena sa po 5:1. Predsednik Arsenala Čips Kesvik je izjavio da čelnici kluba poštuju različita mišljenja. "Poštujemo pravo navijača na različita mišljenja, ali ćemo uvek voditi ovaj veliki klub tako što ćemo u srcu imati njegove dugoročne interese", naveo je Kesvik. Venger je u Arsenalu od 1996, a poslednju titulu u Premijer ligi osvojio je pre 13 godina.

14:30 - Avramović sutra na Fakultetu sporta: Fudbal je fenomenDirektor Crvene zvezde Marketing i autor pet knjiga o fudbalu Zoran Avramović održaće sutra (11.30 sati) predavanje studentima Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja na katedri za fudbal profesora Aleksandra Jankovića. Avramović će studentima pričati o toime kako se više ne može govoriti o fenomenu fudbala jer je "Fudbal fenomen", globalna religija i univerzalni jezik komunikacije, kako bira najbolje za sebe i "najbolje iz sebe i da je najbolji primer vrednosti onoga što kupiš jer "visoka cena i skupo nisu isto". "U suštini, želim da sa studentima proverim moja razmišljanja i stavove što je u suštini fudbal, u principu "stari sport" čini uvek tako mladim, svežim, inventivnim i inovativnim? Šta je to magično u sportu čije je generičko ime identično sredstvu kojim se igra? Koje su to nevidljive sile koje celu zemaljsku kuglu okreću oko fudbalske lopte? Zašto je fudbal u isto vreme drama, adrenalin, pobeda, poraz, frustracija, ali i sreća i radost pa i razvoj, vlast i moć? Zašto je fudbal najefikasniji način identifikacije i reputacije?", objašnjava Avramović, koji priprema knjigu "Fenomen fudbala".

13:33 - Milojević: Pobedom da završimo sezonuKošarkaši Mega Leksa sutra završavaju sezonu u Jadranskoj ligi utakmicom protiv Karpoša, a trener ekipe Dejan Milojević rekao je da tim želi pobedom da završi takmičenje. "Svakako želimo da pobedom završimo regionalno takmičenje. Karpoš je jedno od najprijatnijih iznenadjenja lige. Sa klupe ih sjajno predvodi Dragan Nikolić i pored obezbedjenog opstanka, imali su i nekoliko velikih pobeda. Sa druge strane, nama je evidentno prijao kraj takmičenja u Ligi šampiona jer smo posle toga zaigrali daleko bolje i počeli da pobedjujemo i na strani, gde smo vezali tri pobede", rekao je Milojević za sajt kluba. "Uz agresivnu odbranu i dobru energiju na terenu, verujem da možemo da dodjemo do pobede koja bi mogla da znači i plasman u gornji deo tabele, što nam je do pre par kola izgledalo nedostižno", dodao je on. Trener Mega Leksa na ovom meču neće moći da računa na povredjene Vlatka Čančara i Ognjena Čarapića. Najiskusniji igrač Mega Leksa Predrag Samardžiski se polako vraća u formu posle operacije kolena. "U petak igramo poslednju utakmicu u regularnom delu ABA lige i želimo da je završimo pobedom. Karpoš Sokoli su najprijatnije iznenadjenje ove sezone. Dovodjenjem trenera Nikolića došao je do izražaja kvalitet igrača. Očekujem tešku utakmicu, ali verujem da uz borbu tokom svih 40 minuta meča, kao i uz podršku publike u Sremskoj Mitrovici, možemo da dodjemo do pobede i da okončamo sezonu u regionalnom takmičenju na pravi način", rekao je Samardžiski.

13:11 - Juniorke Srbije osvojile srebro na EPŽenska juniorska reprezentacija Srbije u streljaštvu u gađanju vazdušnom puškom, u sastavu: Sanja Vukašinović, Tatjana Banjac i Marija Malić, osvojila je titulu ekipnog vicešampiona Evrope. Isti uspeh dan ranije ostvario je Lazar Kovačević u pojedinačnom takmičenju, takođe, vazdušnom puškom. Sanja Vukašinović je u pojedinačnoj konkurenciji osvojila četvrto mesto, dok je Tatjana Banjac zauzela sedmu poziciju.

12:48 - Uroš Đurđević na Muslinovom spiskuSelektor reprezentacije Srbije Slavoljub Muslin objavio je spisak fudbalera za kvalifikacionu utakmicu sa Gruzijom, na kome se nalaze debitanti Uroš Djurdjević i Mijat Gaćinović. Srbija će 24. marta gostovati Gruziji u petom kolu Grupe D kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine. Reprezentativci Srbije okupiće se u ponedeljak, 20. marta u Staroj Pazovi. Srbija posle četiri utakmice zauzima drugo mesto na tabeli sa osam bodova, dva manje od Irske, a dva više od Velsa. Gruzija je peta sa dva boda. Muslin je pozvao sledeće igrače: golmani: Vladimir Stojković (Notingem), Predrag Rajković (Makabi) i Aleksandar Jovanović (Arhus). Odbrana: Branislav Ivanović (Zenit), Jagoš Vuković (Konjaspor), Stefan Mitrović (Gent), Nikola Maksimović (Napoli), Aleksandar Kolarov (Mančester siti), Ivan Obradović (Anderleht), Antonio Rukavina (Viljareal) i Uroš Spajić (Anderleht). Sredina terena: Ljubomir Fejsa (Benfika), Luka Milivojević (Kristal Palas), Nemanja Radoja (Selta) i Nemanja Matić (Čelsi). Napad: Dušan Tadić (Sautempton), Filip Kostić (Hamburg), Lazar Marković (Hal), Zoran Tošić (CSKA), Aleksandar Mitrović (Njukasl), Andrija Pavlović (Kopenhagen), Uroš Djurdjević (Partizan) i Mijat Gaćinović (Ajntraht).

Foto: Fonet
Foto: Fonet

12:19 - Alonso završava karijeru na kraju sezoneŠpanski fudbaler Ćabi Alonso potvrdio je da će završiti karijeru kada mu na kraju sezone istekne ugovor sa minhenskim Bajernom. Alonso će se od 18-godišnje igračke karijere oprostiti pre 37. rođendana, protkanom brojnim peharima na klupskoj i reprezentativnoj sceni. "Odluka nije bila laka, ali mislim da je došlo pravo vreme. Oduvek sam razmišljao da je bolje ranije da se prestane sa fudbalom, nego kasnije. Osećam se odlično, ali želim da završim karijeru na vrhunskom nivou", rekao je Alonso. Alonso je karijeru počeo u Sosijedadu, potom igrao za Liverpul i Real, pre nego što je 2014. godine stigao u Minhen. U klupskoj karijeri je osvojio 14 trofeja, uključujuci i titule u Ligi šampiona sa Liverpulom i Realom, dok je sa Španijom, za koju je odigrao 114 utakmica i postigao 16 golova, osvojio Evropska prvenstva 2008. i 2012. i Mundijal u Južnoj Africi 2010. godine.

12:00 - OKS usvojio izmene StatutaOlimpijski komitet Srbije na današnjoj redovnoj sednici Skupštine usvojio je izmenu Statuta kojom je omogućeno da se uskoro izabere novi predsednik. Nakon neuspešne izborne Skupštine u septembru, dosadašnji Statut promenjen je u članu 35, gde više za predsedničku kandidaturu, između ostalog, nije potrebno desetogodišnje iskustvo rada u sportskim institucijama i učešće na Olimpijskim igrama. Izmene Statuta usvojene su glasovima 36 od 38 prisutnih predstavnika Skupština, uz jedan glas protiv i jedan uzdržan. Prema proceduri izmene Statuta OKS potrebno je da usvoji Međunarodni olimpijski komitet, a potom će uslediti nova izborna Skupština, na kojoj će se znati naslednik Vlada Divca.

11:28 - Venger: Da li ostajem? Uzeću u obzir mišljenje navijačaMenadžer Arsenala Arsen Venger istakao je da će mišljenje navijača u mnogome uticati na odluku da li će i naredne sezone predvoditi fudbalere tog kluba. Grupa navijača Arsenala, kao i u nekim prethodnim mečevima, protestovala je u porazu od minhenskog Bajerna 5:1 u osmini finala Lige šampiona, zahtevajući odlazak Vengera. "Naporno sam radio 20 godina kako bih usrećio naše navijače. Razumem kada se izgubi da niko nije zadovoljan, ali moraju da se prihvate različita mišljenja. Sve ću uzeti u obzir", rekao je Venger. Britanski mediji prenose da će Francuz narednog meseca saopštiti da li će ostati u Arsenalu. Arsenal 13 godina nije bio prvak Premijer lige, što Vengeru najviše zameraju navijači, pored toga da je apostrofiran kao menadžer koji ne voli da troši veliki novac na transfere. On je na klupi "tobdžija" od 1996. godine, a osvojio je tri titule šampiona Engleske i po šest FA kupova i Komjuniti šildova.

10:55 - Novi pad na FIFA listi, Srbija 52. reprezentacija svetaFudbalska reprezentacija Srbije, pred nastavak kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Rusiji, ponovo je zabeležila pad, za jedno mesto i sada je 52. na svetu. Srbija ima 629 bodova, osam manje u odnosu na prošli mesec, prestigao ju je Japan, ispred su još Alžir i Maroko, a iza Panama, Albanija i Izrael. Kada je reč o protivnicima iz kvalifikacione grupe za plasman na Mundijal 2018. godine, Vels je ostao 12. selekcija sveta, Republika Irska je napredovala za jedan korak na 24. mesto, Austrija je 34, dok su Gruzija i Moldavija popravile plasman na 126, odnosno 162. poziciju. Srbija kvalifikacije za SP nastavlja 24. marta gostovanjem u Tbilisiju reprezentaciji Gruzije. Među 10 najboljih selekcija sveta nije bilo promena, Argentina vodi ispred Brazila i Nemačke, četvrti je Čile, a potom redom slede Belgija, Francuska, Kolumbija, Portugalija, Urguvaj i Španija. Sledeća FIFA lista biće objavljena 6. aprila.

10:13 - UEFA kažnjava Napoli, Arsenal i BajernEvropska fudbalska unija (UEFA) otvorila je disciplinski postupak protiv Napolija, Arsenala i minhenskog Bajerna zbog prekršaja na revanš utakmicama osmine finala Lige šampiona. Najveća kazna očekuje Napoli jer su italijanski navijači protiv Real Madrida koristili lasere, blokirali stepenice, ubacivali tvrde predmete u teren i palili baklje. Arsenal se tereti zbog slabe organizacije, odnosno ulaska pristalica na teren, a Bajern zbog ubacivanja predmeta. Disciplinska komisija UEFA zaseda 23. marta i tada će doneti odluku o kaznama.

09:55 - Verati plakao posle poraza od BarseloneVezista Pari Sen Žermena Marko Verati otkrio je da su mu fudbaleri Barselone tokom meča na Nou Kampu, pri rezultatu 3:1, rekli da je sve završeno i da nema objašnjenje kako je njegov tim ispustio plasman u četvrtfinale Lige šampiona. Barselona je bila pred eliminacijom sedam minuta pre kraja, bila su joj potrebna tri gola za prolaz, ali i to je uspela da postigne i nadoknadi 4:0 iz Francuske. "Golom Kavanija stekli smo mir. Tada sam pričao sa fudbalerima Barselone i rekli su mi da je gotovo. Primili smo tri gola za sedam minuta i nemam objašnjenje, sve je to fudbal. Ovaj meč pamtiću do kraja života, nadam se da smo naučili lekciju", rekao je Verati, koji po završetku meča nije mogao da sakrije suze. Italijanski fudbaler naglasio je da su Katalonci zaslužili da se nađu među osam najboljih timova Evrope. "Teško je igrati na Nou Kampu, pritisak je bio od početka. Pred nama je teško vreme, ali moramo da pronađemo snagu da se podignemo. Tužni smo, izgubili smo 6:1 i to nije zbog sudija. Moramo da prihvatimo odgovornost", zaključio je Verati. Barselona je postala prvi klub u istoriji evropskih takmičenja kome je pošlo za rukom da prođe u narednu fazu, nakon četiri gola minusa iz prvog duela.

09:33 - Roberto: Nagrađeni smo za sve ono u šta smo verovaliFudbaleri Barselone Serđi Roberto, strelac gola protiv Pari Sen Žermena (6:1) vrednog plasmana u četvrtfinale Lige šampiona, naglasio je da je njegova ekipa nagrađena u sudijskoj nadoknadi zato što je sve vreme verovala u veliki preokret. Posle ogromnih 4:0 u Parizu, Barselona je u revanšu uspela da slavi 6:1 i to sa tri gola u finišu, među kojima je Robertov u 95. minutu. "Ne znam kako sam postigao gol, video sam da mi lopta dolazi i bacio sam se na nju... Kada je prošla liniju video sam da se svi raduju i da nije ofsajd, što je bilo veliko olakšanje. Momenat koji nikada neću da zaboravim", rekao je Roberto. On je dodao da su svi iz Barselone verovali da mogu da nadoknade četiri gola iz prvog duela sa Parižanima. Njegov saigrač Ivan Rakitić preokret Barselone uporedio je sa uspehom Nju Ingland Patriotsa u istorijskom Superbolu američkog fudbala ove godine. "Još ne mogu da verujem, sve je neštvarno i ludo. Bilo je sjajno veče za nas i teško mi je bilo šta da kažem. Mnogi su sumnjali u preokret, ali smo ispisali istoriju. To je sport, videli smo kako je bilo na Superbolu, sada smo i mi to uradili", rekao je Rakitić.

09:06 - Stoni tenis: Srpski timovi u baražu za EPMuška i ženska reprezentacija Srbije u stonom tenisu igraće u baražu za prvu diviziju na Evropskom prvenstvu. Srpski timovi su u niškom Cairu savladali Švajcarsku sa 3:1, odnosno Litvaniju 3:2. Srpske selekcije su pobedama u poslednjem kolu kvalifikacijama zauzele drugo mesto, pa će muška reprezentacija igrati protiv Rusije, a ženska protiv Hrvatske u baražu za kontinentalni šampionat. Stonoteniseri su opravdali očekivanja protiv Švajcarske, uz dva trijumfa Marka Petkova od po 3:0, slavio je i Ivor Katić 3:1, dok je mladi Nikola Strugarević izgubio 0:3, ali taj poraz nije uticao na krajnji ishod. Znatno teži zadatak imale su reprezentativke Srbije protiv Litvanije, ali su slavile zahvaljujuci Andrei Todorović koja je bila ubedljiva sa dve pobede, još jednu je ostvarila Aneta Maksuti, uz jedan poraz, a izgubila je i Viktorija Tružinski.

08:36 - Jokić nije igrao, Marjanović i Bjelica solidniKošarkaši Detroita, uz šest poena Bobana Marjanovića, izgubili su rano jutros na gostovanju Indijani 115:98 u nastavku NBA lige. Marjanović je maksimalno iskoristio šansu i za 11 minuta na terenu dodao još pet skokiva i asistenciju, nagovestivši da bi morao da ima znatno veću ulogu u odnosu na prethodne mečeve na kojima je izostao. Sinoć je igrao i Nemanja Bjelica, ali nije uspeo da se upiše u strelce u trijumfu Minesote nad Los Anđeles Klipersima 107:91. On je za 19 minuta promašio sva tri šuta i imao pet skokova, ukradenu loptu i blokadu. Nikola Jokić se još uvek nije oporavio od gripa, zbog čega je propustio drugu utakmicu zaredom, sada u porazu Denvera od Vašingtona 123:113. U izostanku srpskog centra istakao se Geri Heris sa 26 poena, dok je na suprotnoj strani Džon Vol ubacio 30. Denver je i pored poraza ostao na osmoj poziciji Zapadne konferencije, koja vodi u plej-of, sa skorom 29- i dva trijumfa više od Portlanda i Dalasa. Ostali rezultati: Orlando - Čikago 98:91, Atlanta - Bruklin 110:105, Majami - Šarlot 108:101, Hjuston - Juta 108:115, Milvoki - Njujork 104:93, Nju Orleans - Toronto 87:94, San Antonio - Sakramento 114:104 i Golden Stejt - Boston 86:98.

08:10 - Muslin danas saopštava spisak igrača za duel sa GruzijomSelektor fudbalske reprezentacije Srbije Slavoljub Muslin saopštiće danas spisak igrača na koje računa za gostovanje Gruziji u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Rusiji. Konferencija za medije zakazana je u prostorijama Fudbalskog saveza Srbije na Terazijama od 12.30 sati. Utakmica između Gruzije i Srbije igra se 24. marta u Tbilisiju na stadionu "Boris Paičadze". Reprezentacija Srbije posle četiri utakmice zauzima drugo mesto D grupe kvalifikacija za Mundijal 2018. godine sa osam bodova, dva manje od Republike Irske i dva više od trećeplasiranog Velsa.

07:50 - Emeri: Sudijske odluke bile protiv nasTrener fudbalera Pari Sen Žermena Unai Emeri rekao je da su sudijske odluke na meču sa Barselonom bile protiv njegove ekipa. Igrači Barselone ispisali su nove stranice istorije evropskog fudbala i Lige šampiona, pobedivši Parižane sa 6:1, u neverovatnoj završnici i posle poraza 4:0 u Francuskoj prošli u četvrtfinale. Emeri je svestan grešaka koje je pravio njegov tim. Barselona je do prolaza dalje stigal postigavši tri gola u poslednjih sedam minuta meča. "Kada se analizira, istina je da smo propustili neverovatnu priliku. Prvo poluvreme je bila naša greška, nismo uspeli da pritisnemo ili uradimo nešto sa loptom. Branili smo se duboko i oni su imali više prilika za gol. Pravili smo greške do 2:0. Bili smo mirniji u drugom poluvremenu. Napredovali smo i imali priliku za 3.2. Sudijske odluke su bile protiv nas i sve smo izgubili u poslednjim minutima. Barselona je sposobna da uradi ovo. Išli su na sve ili ništa", rekao je Emeri.07:38 - Enrike o Barseloninom čudu: Ovo je fudbalTrener fudbalera Barselone Luis Enrike je izjavio da je i pre utakmice sa PSŽ-om verovao da katalonski klub može da postigne 6 golova. Barselona je pobedila PSŽ 6:1 u revanš meču osmine finala LŠ i prošla dalje iako je u prvom duelu poražena sa 4:0. "Želim da se osvrnem na sve one koji su izgubili veru posle poraza od 4:0. Ovu pobedu posvećujem njima jer ovo nisu Harlem Globtrotersi, ovo je fudbal. Niko od nas nije prestao da veruje. Kad sada pogledam, uprkos njihovom golu, naše izdanje je bilo impresivno. Mnogo smo rizikovali i isplatilo. Ovakvi preokreti se ponekad dešavaju u fudbalu, drago mi je što je sada bio takav slučaj", rekao je Enrike i dodao: "Naravno, naš prolazak neće odgovarati mnogo drugim timovima. Svi koji su prošli i koji će proći imaju šansu za titulu".07:30 - VESTI KOJE SU OBELEŽILE PRETHODNI DAN MOŽETE PROČITATI OVDE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track