(VIDEO) BLISTAVI UM IZVEO I FUDBALSKU FORMULU: Stiven Hoking do detalja razradio kako se osvaja Svetsko prvenstvo!
Foto: AP

ŠIROK SPEKTAR INTERESOVANJA SJAJNOG NAUČNIKA

(VIDEO) BLISTAVI UM IZVEO I FUDBALSKU FORMULU: Stiven Hoking do detalja razradio kako se osvaja Svetsko prvenstvo!

Fudbal -

Brilijantni naučnik Stiven Hoking preminuo je u sredu u 76. godini ostavivši iza sebe brojne knjige, radove i teorije.

Bavio se kvantnom fizikom i izučavanjem svemira, ali njegove Engleze mnogo više je zanimalo kada će konačno, posle 1966. godine, ponovo osvojiti Svetsko prvenstvo u fudbalu.

Zato se Hoking bavio i najvažnijom sporednom stvari na svetu. On je uoči Mundijala u Brazilu 2014. izveo formulu kako "gordi Albion" može da dođe do "Zlatne boginje", kako se popularno naziva pehar namenjen svetskom šampionu.

Očigledno je da ga tadašnji selektor Engleske Roj Hodžson i njegovi izabranici nisu poslušali, jer se u Brazilu nisu proslavili.

"Kvantna fizika je jednostavna u poređenju s fudbalom", pokušao je Hoking da objasni koliko je najpopularniji sport u stvari komplikovan.

Ipak, uspeo je da izvede formulu.

Savetovao je da engleski tim igra u sistemu 4-3-3, jer je za njega delotvorniji od 4-4-2, i da nastupa u crvenim dresovima. Takođe, ono na šta reprezentacija Engleske nije mogla da utiče je nadmorska visina i sudija. Hoking je tvrdio da su joj mnogo veće šanse ukoliko utakmice igra na manje od 500 metara i ako je arbitar iz Evrope.

"Englezi su bića od navika, poput životinja. Kada igraju bliže kući, smanjuju se negativni uticaji, kako oni kulturološki tako i, primera radi, džet leg. Takođe, igraće bolje u umerenoj klimi i onda kada je početak utakmice bliži 15 sati po lokalnom vremenu", izneo je Hoking svoju teoriju baziranu na brojnim psihološkim, fizičkim, ali i političko-društvenim faktorima.

On je tvrdio da fudbaleri imaju 84 odsto šansi da realizuju penal ukoliko šutiraju u gornji ugao, svejedno da li levi ili desni, kao i da šut treba izvesti punim risom. Posebno je zanimljiva njegova tvrdnja da plavokosi i ćelavi igrači imaju veće šanse da daju gol.

Upitan kako je došao do tog zaključka, u svom stilu je odgovorio:

"To je jedna od najvećih naučnih misterija".

Hodžsonu i igračima bilo je bolje da su poslušali Hokinga, jer gore nisu mogli da prođu. Engleska je takmičenje na Mundijalu u Brazilu završila kao poslednja u grupi, sa samo jednim osvojenim bodom, i to protiv Kostarike, dok je poražena od Italije i Urugvaja.

(Kurir.rs, Kurir sport, Foto: AP)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT: Ove brojke ne lažu. Evo ko je bolji - Ronaldo ili Mesi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track