SRBIJA ZA SADA BEZ EVROPSKOG PRVENSTVA: Ukrajinci šokirali Orlove u 93. minutu (KURIR TV)
Foto: Starsport©

KVALIFIKACIJE ZA EVRO 2020

SRBIJA ZA SADA BEZ EVROPSKOG PRVENSTVA: Ukrajinci šokirali Orlove u 93. minutu (KURIR TV)

Fudbal -

Reprezentacije Srbije igrala je 2:2 (1:1) sa Ukrajinom na stadionu "Rajko Mitić" u utakmici poslednjeg kola Grupe B kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

U isto vreme Portugal je kao gost savladao Luksemburg 2:0, pa konačna tabela Grupe B izgleda ovako:

1. UKRAJINA 20

2. PORTUGAL 17

3. SRBIJA 14

4. LUKSEMBURG 4

5. LITVANIJA 1

Na Evropsko prvenstvo 2020. direktno su se plasirali Ukrajina i Portugal, dok Srbija mora u baraž.

"Orlovi" će 26. marta sledeće godine igrati u polufinalu baraža kao gosti sa Norveškom, a u drugom meču sastaće se Škotska i Bugarska. Pobednici tih duela četiri dana kasnije sastaće se u finalu u borbi za plasman na EVRO 2020.

Srbija danas nije uspela da se koliko-toliko revanšira Ukrajincima za debakl u Lavovu (gde je bilo 5:0). "Orlovi" su bili nadomak pobede, ali su u 93. minutu primili gol za konačnih 2:2.

Selektor Ljubiša Tumbaković je ponovo promešao karte, ali i dalje nije uspeo da pronađe dobitnu kombinaciju, bar kada je reč u odbrani. Koliko god Dušan Tadić, Aleksandar Mitrović i saigrači napravili dobrih stvari u ofanzivi, u defanzivi se sve to prospe.

Tako je bilo i danas pred manje od 3.000 gledalaca na "Marakani".

"Orlovi" su odlično otvorili meč i već posle devet minuta poveli golom Tadića iz penala. Tome je prethodio igranje rukom Matvijenka.

U 23. minutu Jarmolenko je iz zicer pozicije pogodio stativu, a izjednačenje je stiglo u 32. Cigankov je centrirao, Jaremčuk između dvojice srpskih defanzivaca ostao usamljen i to je kaznio - 1:1.

Tadić i Mitrović režirali su novo vođstvo Srbije u 56. minutu. Fudbaler Ajaksa je idealno centrirao, a napadač Fulama postigao svoj deseti gol u ovim kvalifikacijama, a ukupno 34. u dresu reprezentacije, čime je došao na samo četiri koraka od rekordera Stjepana Bobeka.

Izgledalo je da će Srbija prvi put u istoriji savladati Ukrajinu, ali rezervista Besedin to nije dozvolio. U 93. je izjednačio i postavio konačan rezultat - 2:2.

TOK MEČA:

KRAJ 2:2!

90+3. minut - BESEDIN!

PORTUGAL VODI 2:0, SVE JE JASNO, SRBIJA MORA U BARAŽ!

88. minut - Šakov umesto Malinovskog.

87. minut - Kakva šansa za goste! Šepelijev je ostao usamljen nadomak gola, ali je loptu poslao visoko.

82. minut - Milinković-Savić umesto Radonjića, poslednja je Tumbina izmena.

77. minut - Ševčenko je napravio dvostruku izmenu: Besedin i Šepelijev umesto Cigankova i Kovalenka.

76. minut - Milivojević umesto Nemanje Maksimovića.

72. minut - Umalo da Mitrović ponovo zatrese mrežu, snažno je tukao, ali je Pjatov odbranio.

69. minut - Gaćinović je zamenio Ljajića.

56. minut - GOOLLL - 2:1 - MITROVIĆ! Sjajna asistencija Tadića, Mitrović je lepo primio loptu u neposrednoj blizini gola i poslao je u mrežu. Njegov deseti gol u ovim kvalifikacijama, a 34. ukupno za reprezentaciju, sada mu je rekorder Stjepan Bobek na samo četiri koraka.

51. minut - Ljajić pokušava i sa distance, ali preko gola.

50. minut - Lukav šut Ljajića, Pjatov je jedva uspeo da odbrani.

48. minut - Jarmolenko zadaje velike probleme "orlovima". Sada je na desnom krilu prevario Ljajića i centrirao, lopta je izbačena iz kaznenog protora, opalio je Malinovski, ali pored gola.

46. minut - Počelo je drugo poluvreme.

1 / 17 Foto: Starsport©

45. minut - Kontra Ukrajine, Jaremčuk je sa 18 metara naciljao ugao, ali je Rajković dobro intervenisao.

39. minut - PORTUGAL VODI! Posle serije promašenih prilika Luksemburga, gosti su poveli golom Bruna Fernandeša. Sada su šanse da se dogodi čudo i da se "orlovi" plasiraju na EVRO 2020 zaista svedene na minimum.

34. minut - Žuti karton za Radonjića.

32. minut - 1:1 - JAREMČUK! Posle centaršuta Cigankova sa desne strane, Jaremčuk je bio sam između dvojice srpskih defanzivaca i udarcem glavom poslao loptu u mrežu. Još jedna loša intervencija odbrane "orlova".

28. minut - Još jedna sjajna akcija naših fudbalera. Posle duplog pasa sa Tadićem, Radonjić se probio do gol-aut linije, "mirisalo" je na opasnost, ali je centaršutom pogodio ukrajinskog igrača, pa je Srbija dobila samo korner.

27. minut - Dobar šut Ljajića sa skoro 30 metara - za malo pored gola. Ipak, dobio je aplauz.

26. minut - Korner za "orlove", posle velike gužve lopta se ipak našla u naručju Pjatova.

25. minut - Rafalna paljba "orlova", sada su jedan za drugim pucali Radonjić, pa Ljajić, ali su njihovi udarci izblokirani.

foto: Starsport©

23. minut - STATIVA! Rajković je sjajno intervenisao, ušao je Jaremčuku u noge, ali se lopta odbila do Jarmolenka, koji je imao otvoreni šut i gotovo prazan gol, a pogodio je stativu.

20. minut - Ponovo je zapretio Jarmolenko, Rajković je bio dobro postavljen.

18. minut - Otkako su primili gol, gosti imaju veći posed lopte.

13. minut - Šansa za Srbiju! Mitrović je šutirao, lopta se od Ukrajinca odbila do Tadića, koji je sa ivice peterca šutirao pored gola.

12. minut - Prvi šut Ukrajinaca - Jarmolenko pored gola.

9. minut - GOOLLL - 1:0 - TADIĆ IZ PENALA! Fudbaleru Ajaksa je ovo 16. gol u dresu reprezentacije.

8. minut - PENAL ZA SRBIJU! Tadić je šutirao, lopta je pogodila Matvijenka u ruku, pa je sudija Bobi Maden pokazao na belu tačku.

7. minut - Šut Gudelja iz daljine, Pjatov brani. Prvi udarac "orlova" u okvir gola.

6. minut - Radonjić je centrirao, Pjatov tek iz drugog pokušaja ukrotio loptu.

4. minut - "Orlovi" su krenuli ofanzivno od starta, od prvog minuta atakuju ka golu Pjatova.

1. minut - Utakmica je počela.

Himne Ukrajine i Srbije

foto: Starsport©
foto: Starsport©

Na Marakani tek po koji gledalac.

foto: Kurir sport

Selektor Srbije Ljubiša Tumbaković napravio je velike izmene pred meč sa Ukrajincima.

Na golu je Predrag Rajković, Nemanja Gudelj je u vezi, a zanimljivo je da će Kolarov igrati štopera. Na levom beku će biti Milan Rodić, a u napadu Nemanja Radonjić.

SRBIJA - UKRAJINA

Stadion: Rajko Mitić

Kapacitet: 53.000

Sudija: Bobi Maden (Škotska)

SRBIJA: Rajković - Maksimović, Milenković, Kolarov, Rodić - Gudelj, Maksimović - Tadić, Ljajić, Radonjić - Mitrović. Selektor: Ljubiša Tumbaković

UKRAJINA: Pjatov - Karavajev, Matvijenko, Krivcov, Mikolenko - Sidorčuk - Cigankov, Kovalenko, Malinovskij, Jarmolenko - Jaremčuk. Selektor: Andrej Ševčenko.

Fudbaleri Srbije danas (15.00, Nova S) brane čast u duelu sa Ukrajinom, od čijih je 5:0 (2:0) 7. juna u Lavovu torpedovan naš brod i još se osećaju posledice tog debakla. Nismo potonuli skroz, ali je nada u srećan kraj ovog kvalifikacionog ciklusa za EP 2020. tanka, da tanja ne može biti.

U teoriji, naši „orlovi“ prolaze dalje ako pobede Ukrajince, a u Luksemburgu (15.00, SK 1) domaći tim napravi senzaciju i odigra bar remi sa favorizovanim Portugalcima.

Čuda se retko dešavaju

- Nada i dalje postoji. Biće veoma teško. Prvo treba da odradimo što je do nas, a to je da pobedimo Ukrajinu - kazao je Dušan Tadić.

Čudo se retko dešavaju, pa zato se treba okrenuti realnosti, a ona ne izgleda uopšte loše za „orlove“, jer ostaje Liga nacija i prilika da u dva meča dođu do plasmana na kontinentalno takmičenje.

Prvi rivali biće Norvežani, a onda će pobednik otići na završni meč sa boljim iz utakmice Škotska - Bugarska. Zato je veoma važno da se danas ostvari pobeda protiv Ukrajine kako bi se u što lepšoj atmosferi dočekali odlučujući dueli u martu (26. mart u Oslu, 31. mart - finale).

- Tamo smo dočekani kao veliki neprijatelji i sigurno da im je to pomoglo da dođu do dobrog rezultata. Nadamo se da će i Srbija danas imati veliku podršku. To je jedan od težih poraza koje smo imali. Svi koji smo igrali osećamo dozu odgovornosti za to što se desilo. Reprezentacija Ukrajine bila je mnogo bolja u toj utakmici, dominirala je... Da se ne vraćam na to, znate najbolje zašto smo izgubili. Sada ćemo pokušati da im se koliko-toliko revanširamo - rekao je Dušan Tadić.

Ukrajinci došli oslabljeni

Srbija protiv Ukrajine očekuje veliku podršku gledalaca, a karte mogu i na dan utakmice da se kupe na blagajnama stadiona „Rajko Mitić“.

Selektor Ukrajine Andrej Ševčenko nije doveo najjači tim na utakmicu protiv Srbije. Izostali su naturalizovani Brazilci Žunior Morais i Marlos, Taras Stepanenko, Aleksandar Zinčenko i Vasil Kravec. Oni su u protekla dva dana trenirali na stadionu Čukaričkog na Banovom brdu. Ukrajina je u prošlom kolu obezbedila direktan prolaz na Evropsko prvenstvo, treći put zaredom.

Zna se rival za baraž SPREMANJE ZA NORVEŽANE

Fudbaleri reprezentacije Srbije znaju s kim će igrati u baražu Lige nacija za Evropsko prvenstvo, a to je selekcija Norveške. Posle pobede Švedske u Rumuniji, Norvežani su izgubili sve šanse za direktan plasman na EP. U drugom polufinalu igraće Škoti protiv Bugara. Pobednik iz ta dva duela otići će na EP.

Padovi i usponi DOSTA JE OSCILACIJA

Tadić je nakon pobede (3:2) protiv Luksemburga u četvrtak uveče bio samokritičan istakavši da je tim odigrao dva različita poluvremena i da je predstava iz drugog dela bila nedopustivo slaba:

foto: Starsport©

- Ako hoćemo da budemo ozbiljna ekipa, ne bi trebalo da imamo previše oscilacija u igri. To je krucijalno. Imamo fantastične trenutke, na momente izgledamo veoma dobro, ali ima i nekih gde je pad koncentracije ili ne znam ni ja šta više. Moramo da budemo konstantnija ekipa, da se zajedno branimo i da zajedno napadamo - rekao je Tadić.

ŠTA JE POTREBNO DA BI SE „ORLOVI“ PLASIRALI NA EP

Bilo kakva pobeda nad Ukrajinom Remi ili poraz Portugala od Luksemburga Ako sve to propadne, ostaje Liga nacija završni turnir C divizije u martu 2020.

(Kurir.rs / Dejan Petković / Foto:Starsport©)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track