PLASMAN NA EP I VAR U FOKUSU! Kokeza: Nemamo problem s kvalitetom sudija, već se stvara nesnosan pritisak na njih!
Foto: Nemanja Nikolić

ZNAJU SE PRIORITETI

PLASMAN NA EP I VAR U FOKUSU! Kokeza: Nemamo problem s kvalitetom sudija, već se stvara nesnosan pritisak na njih!

Fudbal -

Predsednik Fudbalskog saveza Srbije Slaviša Kokeza sumirao je proteklu godinu i prokomentarisao neke od ključnih tema u našem fudbalu.

Kada je reč o 2020. godini, stvari su jasne, a prioriteti odavno postavljeni.

"Imamo dva prioriteta. Tri, ako računamo ono što je i više od prioriteta, a to je plasman na Evropsko prvenstvo. Uvođenje VAR-a i početak izgradnje administrativne zgrade FSS. Kao što sam već nekoliko puta rekao, FSS nema svoje sedište, nalazimo se na šest ili sedam adresa, svuda smo u zakupu, osim u ovoj kancelariji na Terazijama 35 gde upravo sedimo, a koju smo otkupili pre nekoliko meseci. Želimo da sve službe budu na jednom mestu, da brže i efikasnije radimo", rekao je Kokeza za portal Mozzartsport

Srbija 20 godina nije igrala na EURO. Put ka prvom učešću od osamostaljenja je vodi preko baraža Lige nac. U polufinalu "Orlovi" gostuju Norveškoj 26. marta, a ukoliko pobede, biće domaćini boljem iz duela Škotska - Izrael 31. marta.

foto: Starsport©

"Između mene, mojih saradnika i Tumbakovića nikad nije bilo razgovora da Ljubiša napusti ulogu selektora. A to što su tabloidi pisali mogu to da razumem. Suština je da prodaju što više novina, nakupe što više klikova, a kod nas tome doprinosi što negativnija vest. Prioritet svih prioriteta je da se plasiramo na Evropsko prvenstvo. To je posao selektora. Ima punu podršku svih nas, Pantelića, Matijaševića, Bjekovića, mene. Ali uz tu podršku ide i odgovornost. On ima odgovornost da izabere igrače za koje misli da su najbolji u tom trenutku i da ukomponuje najbolji tim. Jer najbolji igrači ne znače i najbolji tim. Selektor je više nego iskusan čovek, možda sad već na zalasku trenerske karijere. Prošao je sve i svašta. Trebalo bi da ima dovoljno iskustva da sastavi najbolji tim".

Jedna od glavnih tema u srpskom fudbalu već godinama je suđenje. Ne prođe nijedno kolo, a da u centru pažnje ne budu sporne situacije koje značajno utiču na negativnu atmosferu na stadionima.

"U Superligi i Prvoj ligi imali smo blizu 350 utakmica koje su odigrane jesenas. Od svih tih utakmica, ja mislim da je na manje od 15, dajem sebi pravo da sam malo pogrešio, bilo ozbiljnijih grešaka. Dakle, ne govorim o sitnim prekršajima, neko o situacijama koje su direktno odlučivale čak i o pobedniku meča. Naravno da ni to nije dobro, ali to nije više od tri odsto ukupno odigranih utakmica. Ali niko ne pominje onih 97 odsto gde je sve proteklo kako treba".

foto: Starsport©

Prvi čovek srpskog fudbala smatra da nemamo problem s kvalitetom sudija, već se stvara nesnosan pritisak koji često utiče na njihovo rasuđivanje. "Da li su sudije dovoljno kvalitetne? E to je pravo pitanje. Sudija pogreši, Sudijska komisija ga suspenduje, vrati se ponovo da sudi, ponovo pogreši. Koji mehanizam ima Sudijska komisija? Nova suspenzija i krajnji mehanizam da ga spusti rang niže ili da ga odstrani iz fudbala. Ako bismo bili toliko rigorozni, ako bismo ih skidali s lsita, pa mi ne bismo imali ko da nam sudi. Za mene postoje samo dve vrste ljudi, dobar ili loš čovek. Dobar može da se ispravi. Važno je da nema zle namere".

Probleme sa greškama sudija bi trebalo da koliko-toliko ublaži uvođenje VAR tehnologije za šta se FSS obavezao. "Mislim da će VAR smanjiti tenziju koja prisutna. Pre svega kod sudija, na kraju krajeva i kod FSS jer ovde koji god sudija da pogreši, svi kažu 'ne valja FSS'. To nije za vreme mog mandata, tako je 20 godina. Da li je sudija svirao faul ili ne, kriv sam ja. Da li je žuti ili crveni, kriv je FSS. Kakve veze mi imamo sa tim? Šta hoću da kažem, sve greške sudija prave direktnu štetu Savezu i meni lično. Svestan sam da su česte debate u vezi sa VAR sistemom. Biće potrebno vreme da se svi mi, koji smo u fudbalu u Srbiji direktno ili indirektno, priviknemo na VAR. Ali sam siguran da će sprečiti one situacije koje su očigledne. Kao ofsajd od dva metra, penal na 18 metara i slično. Bar to nećemo više imati. A da li je ofsajd dva, tri ili osam centimetara, mislim da ni VAR to neće rešiti"

Kurir sport / Mozzartsport

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track