UMESTO U PARTIZANU, KIDA U BELORUSIJI: Grobari, sećate li se Salu Dramana?!
Foto: Www.partizan.rs

priča za ginisa

UMESTO U PARTIZANU, KIDA U BELORUSIJI: Grobari, sećate li se Salu Dramana?!

Fudbal -

Najbolji fudbaler lidera jedinog fudbalskog prvenstva u Evropi koje se nesmetano igra uprkos koroni je nekadašnji fudbaler crno-belih

Navijači Partizana gotovo i da se ne sećaju Salu Dramana, jednog od najboljih fudbalera prvenstva Belorusije i misterioznog pojačanja crno-belih iz Burkine Faso u februaru 2018. godine.

Fokus celokupne fudbalske javnosti u Evropi i svetu je na šampionatu Belorusije. Nije to nimalo kvalitetan fudbal, ali je zanimljiv, a ruku na srce ima nekoliko igrača koji sigurno zaslužuju da igraju u jačim prvenstvima. Jedan od njih je svakako Salu Draman (21), vezni igrač Slutska, lidera Višhaje lige Belorusije.

foto: Www.partizan.rs

Mladić iz Burkine Faso došao je u Partizan na probu krajem 2017. iz ekipe Salitas, zadovoljio, a onda u februaru 2018, potpisao i četvorogodišnji ugovor. Dok je ekipa bila na pripremama na Kipru Salu Draman je promovisan u novog igrača Partizana, zaduživši dres sa brojem 34. Doveo ga je ukrajinski menadžer Dimitri Seljuk koji je bio u odličnom odnosu sa tadašnjim sportskim direktorom Ivicom Ilievom. Isti agent, u Humsku je doveo Brazilca Leonarda i Sedrika Goguu, danas igrača CSKA iz Moskve. Trebalo je Salu Draman da bude pojačanje crno-belih za utakmicu šesnaestine finala Lige Evrope protiv češće Viktorije iz Plzenja. Konkurencija su mu bili Zdjelar, Jevtović, Vakulko i Radin. Ali...

foto: Starsport©

Vezni fudbaler nikada nije odigrao nijednu utakmicu za Partizan. Trenirao je u Teleoptiku, ali travu u zvaničnim utakmicama nije ni omirisao. Tadašnji trener Miroslav Đukić uopšte nije računao na njega, samo ga je jednom uvrstio u protokol i to na gostovanju Voždovcu. Posle toga je prosleđen u Teloptik. Imao je Salu Draman problema i sa finansijama. List "Sportski žurnal" doneo je informaciju da fudbaler iz Burkine Faso sedam meseci nije primio platu, da je izbačen iz stana na ulicu i da je zbog toga zatražio raskid ugovora koji je lako i dobio.

foto: Dado Đilas

Posle toga se vratio u Burkinu Faso, a onda je u julu 2019. otišao u Ukrajinu, u Olimpik iz Donjecka. Od februara ove godine je u Belorusiji, gde brani boje Slutska. Tokom vikenda Salu Draman je u okršaju sa Dinamom iz Minska (2:1) na gostovanju bio strelac prvog gola za Slutsk i najbolji igrač na terenu. Zahvaljujući toj pobedi Slutsk je zaseo na mesto lidera šampionata Belorusije, ispred klubova zvučnije i bogate tradicije Bate Borisova, prvaka Dinama iz Bresta i nekadašnjeg giganta iz SSSR Dinama iz Minska. Salu Draman igra na mestu defanzivnog ili ofanzivnog veznog igrača. Specijalizovani sajt "Sofascore" kaže da je upisao sedam utakmica u prvenstvu od kojih je počeo pet. Dao je jedan gol.

foto: Www.partizan.rs

I da podsetimo navijače Partizana, na zimu 2018. Bio je to zanimljiv zimski prelazni rok za crno-bele, jer su u Humsku pored Salu Dramana, stigli Đorđe Ivanović, Saša Zdjelar, Slobodan Urošević i Jurij Vakulko.

Kurir sport/A. Radonić

Foto Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track