LUKIĆEV INFARKT JE MOŽDA POSLEDICA NATO AGRESIJE: Vladan je branio Srbiju 1999! Vratio se iz Francuske i uzeo uniformu!

bombe s uranijumom

LUKIĆEV INFARKT JE MOŽDA POSLEDICA NATO AGRESIJE: Vladan je branio Srbiju 1999! Vratio se iz Francuske i uzeo uniformu!

Fudbal -

Bivši fudbaler i predsednik Crvene zvezde pre 21 godine odbacio blagodeti Francuske kako bi stao na branik otadžbine.

Vladan Lukić je ne samo poznati bivši igrača, već i nacionalni heroj Srbije. Jedini je od srpskih fudbalera prekinuo profesionalnu karijeru tokom agresije NATO 1999. godine.

Napustio je francuski Mec, vratio se u zemlju i stavio na raspolaganje svojoj državi. Obukao je uniformu i bio raspoređen u jedinicu koja je branila Beograd na Kosmaju.

foto: Fejsbuk Printskrin

- Tada sam kao Srbin osetio obavezu prema otadžbini, koja je bila napadnuta. Nadam se da se tako nešto strašno nikada više neće desiti. Bio sam dužan da budem u najtežim trenucima uz svoj narod i zato sam napustio Mec, iako sam imao odličan ugovor. Srbiji sam bio potreban kao vojnik. Služio sam vojsku, prošao obuku i bila mi je čast da branim otadžbinu - rekao je Lukić pre nekoliko godina.

Nekadašnji predsednik FK Crvena zvezda otkrio je da je nekoliko meseci pred bombardovanje Jugoslavije imao informacije da bi nešto tako moglo da se desi.

– Oko pola godine pre bombardovanja mi je veoma uticajni predsednik Meca Karlo Molinaro, koji je tada bio i potpredsednik Francuske fudbalske federacije, nagovestio šta može da se dogodi Srbiji. On je sa Sicilije, tamo je imao rodbinu i pitao sam ga kako bi on reagovao da je na mom mestu. Rekao mi je da bi bio sa svojima! Tako sam i ja postupio. Nisam išao na trgove i mostove, ali jesam kao vojnik branio zemlju.

Lukićeve "ratne fotografije" u rovu na Kosmaju bile su prvi put objavljenje u Grčkoj, i to uoči posete bivšeg predsednika SAD Bila Klintona Atini.

- Tada su tamo izbile velike demonstracije, a ove moje slike su im poslužile da pokažu kako se brani zemlja. Tokom bombardovanja bilo je i potresnih situacija, kada sam iz jedne kuće u Kumodražu izvlačio mrtva tela porodice koja je tu izbegla dan pre nego što će stradati. Moji ratni drugovi su jedva izbegli smrt dok su postavljali antenu RTS na Kosmaju… Izuzetno poštujem veru, verujem u sud Svevišnjeg i pravednost - istakao je Vladan Lukić.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track