USTAŠE MODRIĆU POBILE POLA FAMILIJE, A ON KRIVI ČETNIKE I KRIJE DA JE SRBIN PO MAJCI! Hrvat o OVIM ZLOČINIMA nije pričao
Foto: Beta

modrić zapalio region

USTAŠE MODRIĆU POBILE POLA FAMILIJE, A ON KRIVI ČETNIKE I KRIJE DA JE SRBIN PO MAJCI! Hrvat o OVIM ZLOČINIMA nije pričao

Fudbal -

Šokantan intervju koji je hrvatski fudbaler Luka Modrić dao za britanski "Dejli mejl" podigao je veliku prašinu u regionu.

Fudbaler Real Madrida je za čuveni engleski list govorio o ratnim devedesetim i prisetio se porodične tragedije koja mu je obeležila život.

Modrić je govorio o tome kako su mu četnici u ratu ubili dedu za kog je bio jako vezan.

"On je ubijen, a ja sam prošao kroz puno stvari u detinjstvu. No, to ti pomogne da sagledaš stvari i na kraju se ne brineš. Prihvatiš da je svaki poraz i svaka prepreka deo fudbala i naučiš da živiš s tim", rekao je hrvatski fudbaler.

Zanimljivo, Modrić se nije prisetio zločina koje su u prošlosti ustaše nanele njegovoj familiji.

Naime, fudbaler Reala je srpskog porekla sa majčine strane. Njegova majka Radojka je iz porodice Dopuđ iz Krajine (selo Kruševo kod Obrovca).

Na spisku žrtava logora u Jasenovcu, nalaze se imena najmanje tri člana njene porodice: Anica, Simica i Božo Dopuđ.

Oni su jedina srpska porodica u tom kraju i tokom Drugog svetskog rata su teško stradali. Nekoliko članova je zverski ubijeno u logorima, ali u Hrvatskoj se o tome ćuti.

Priču o ubistvu dede i spaljivanju očeve kuće ponavljaju iz dana u dan, ali o paljenju majčine kuće u Oluji 1995. se ništa ne govori.

Lukin ujak svedočio protiv Gotovine

Za vreme rata roditelji su sa Lukom izbegli u Zadar. Pitanje je da šta bi se desilo sa porodicom Modrić da se saznalo da je njegova majka Srpkinja iz Kruševa, a da je ujak major u vojsci Republike Srpske Krajine. Te činjenice su morale da se krije od malog Luke, to je bila strogo čuvana tajna.

Jovo Dopuđ je od 1991. do 1993. godine bio major u Vojsci Republike Srpske Krajine i komandant 4. lake pešadijske brigade 7. severnodalmatinskog korpusa.

Bliski je rođak Radojke Dopuđ, Lukine majke, a oboje su iz sela Kruševa pored Obrovca.

Jovo je 1993. godine tražio da bude demobilisan, a posle pada Krajine 1995. preselio se u Srbiju i tu je živeo do 16. avgusta prošle godine, kada je preminuo.

Lukin ujak je 2008. godine bio svedok Haškog tribunala u postupku protiv generala Ante Gotovine. Tom prilikom je svedočio o tome da su Srbi napustili Krajinu zbog granatiranja civilnih ciljeva, a da je naređenje izdao lično Gotovina.

foto: REUTERS/Tatyana Makeyeva, Printscreen

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track