MISTERIJA ZVEZDINE ATINSKE TRAGEDIJE Titovi tajni dogovori, trovanje, droga ili samo fudbal?! Debakl koji se ne zaboravlja! VIDEO
Foto: Printscreen YT

PROŠLO JE POLA VEKA

MISTERIJA ZVEZDINE ATINSKE TRAGEDIJE Titovi tajni dogovori, trovanje, droga ili samo fudbal?! Debakl koji se ne zaboravlja! VIDEO

Fudbal -

Na današnji dan pre tačno pola veka u Atini je odigran revanš meč polufinala Kupa šampiona između Panatinaikosa i Crvene zvezde.

Zvezda je tog 28. aprila 1971. godine doživela najbolniji poraz u evropskim klupskim takmičenjima.

Crveno-beli su te sezone na impresivan način stigli do polufinala. Pregažen je Fejenord (0:1, 4:0), Arad (3:0, 3:1) i Karl Cajs Jenu (2:3 i 4:0).

U prvom meču polufinala crveno-beli su na prepunoj Marakani deklasirali Panatinaikos 4:1 i delovalo je da će revanš u Atini biti rutinski odrađen.

Međutim... Panatinaikos je slavio rezultatom 3:0 i prošao u veliko finale Kupa šampiona.

Dugo se pričalo da su igrači Zvezde pred meč bili otrovani hranom, pominjalo se čak i da su čelnici atinskog velikana "šurovali" sa sudijama, ali je Ratomir Dujković prošle godine razvejao sve sumnje oko ishoda te utakmice i načina na koji je Zvezda ostala bez finala.

"Misterija Atine ne postoji. Priča je sportska, otišli smo opušteno na revanš jer smo bili bolji tim od njih. Pokazali smo to u Beogradu, ali smo platili skupo taj naš pristup. Ne prođe uvek bolji. Same okolnosti nisu bile najsportskije, jer teren bio loš, nije imao ni atletsku stazu, pa je publika „divljala“, gađala nas čime su stigli. Ja sam najviše nadrljao jer sam im bio najlakša meta. Eto, to su bile te nefudbalske stvari, a sve druge priče, nagađanja nisu tačna. Sami smo bili krivi što nismo prošli u finale. Ali, život ide dalje, prošlo je pola veka od tada. Da smo samo živi i zdravi", rekao je Dujković u jednom intervjuu koji je dao u aprilu prošle godine.

Brojne teorije zavera kružile su u vezi sa tom utakmicom.

Pričalo se i da je meč prodat. Pojavile su se informacije da je grčka vojna hunta drogirala Beograđane. Njen vođa general Papadopulos je navodno namestio meč, što je 2007. potvrdila i njegova tadašnja žena, Despina Gaspari. Ona je ničim izazvana, pred gostovanje crveno-belih Arisu u Ligi UEFA 2007, iznela svoju verziju priče u jednom intervjuu za grčku televiziju. Bez mnogo uvijanja, druga supruga prvog čoveka Grčke u to vreme rekla je da je u razgovoru sa predsednikom Panatinaikosa i svojim suprugom čula da je utakmica dogovorena na najvišem državnom nivou.

"Sve nam je polazilo za rukom do tog polufinala sa Crvenom zvezdom. Sećam se da smo igrali odlično. Pošto smo u prvoj utakmici u Beogradu doživeli težak poraz, delovalo mi je kao da nemamo šanse da prođemo u finale. Kada sam sela u svečanu ložu, okrenula sam se ka tadašnjem predsedniku Panatinaikosa i rekla mu da sam jako zabrinuta. U istom trenutku osetila sam ruku svog supruga na kolenu. Poluglasno mi je rekao: "Nema potrebe da se brineš. Kupili smo utakmicu. Zar misliš da smo imali pravo da stvar od državnog interesa prepustimo slučaju? Zvezda će dobiti veliki novac za to što će nas danas pustiti".

Prema rečima gospođe Papadopulos, tadašnji ambasador SFRJ u Atini Dragomir Vučinić potvrdio joj je da je meč namešten.

"U jednom trenutku sam shvatila da ambasador sedi toliko blizu nas da je sigurno sve čuo. Muž me je uveravao da čovek ne zna ni reč grčkog. Možete samo da zamislite kako sam se osećala kada mi je ambasador na poluvremenu na čistom grčkom jeziku rekao da se ne brinem i da je rezultat određen na mnogo važnijem mestu nego što je fudbalski teren.

Ove izjave Despine Papadopulos na različite načine prihvaćene su u Grčkoj i Srbiji. Dok su atinski novinari tumačili da je u pitanju "baba željna medijske pažnje", beogradski su dosta prostora posvetili toj priči. Oglasili su se mnogi akteri utakmice, ali i Dragan Džajić koji je bio na tribinama.

"Činjenica je da je Zvezda u Atini bila suviše opuštena, primili smo tri gola i to je sve. Posle bolnog neuspeha bilo je svakojakih nagađanja zašto smo ispali, ali nijedno nije argumentovano. Znam da nije bilo reči o nekom dogovoru. Sve su to izmišljotine. Bugarčić je bio najpošteniji predsednik u istoriji Zvezde i siguran sam da ne bi dozvolio bilo kakve zakulisne radnje", izjavio je Dragan Džajić pre nekoliko godina.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track