DANAC ODUŠEVIO SVET ISKRENOŠĆU! Priznao ono što NIJEDAN SPORTISTA nije pre njega: Postao HEROJ svih koji imaju isti PROBLEM!
Foto: EPA

euro 2020

DANAC ODUŠEVIO SVET ISKRENOŠĆU! Priznao ono što NIJEDAN SPORTISTA nije pre njega: Postao HEROJ svih koji imaju isti PROBLEM!

Fudbal -

Tomas Dilejni vezni igrač Danske pruža sjajne partije na Evropskom prvenstvu.

On je jedan od najvažnijih igrača reprezentacije, postigao je i gol u četvrtfinalu, a požrtvovnost, koja je jedan od njegovih zaštitnih znakova, pokazao je i po tome što je na EP-u pretrčao 43.5 kilometara.

Dilejni takođe ima još jednu sjajnu osobinu iskren je i otvoren.

Tako je prilikom primanja nagrade za najboljeg igrača četvrtfinalne utakmice protiv Češke priznao da je važan gol postigao svojom greškom:

"Striger Larsen je centrirao iz kornera, a ja sam zabio glavom. Međutim, to sam napravio tako što sam bio na mestu predviđenom za drugog suigrača kada smo vježbali prekide."

Tomas Dilejni, daltonizam, Mundijal 2018, Rusija 2018, Svetsko prvenstvo 2018
foto: EPA/Anders Kjaerbye

Iskrenošću je Delaney oduševio Dansku neposredno prije SP-a 2018.

Naime tada je jedan navijač u emisiji priznao da nije mogao prepoznati razlike između dresova na prijateljskoj utakmici Danske i Meksika zato što je slep za razlike između crvene i zelene boje.

"Pozdrav, zovem se Tomas i daltonist sam"

Odmah nakon njega u program se javio drugi gledalac:

"Pozdrav, zovem se Tomas. Takođe sam daltonist, kao i navijač malopre. Nažalost, to se događa. Nedavno sam igrao utakmicu i nisam mogao razlikovati suigrače od suparnika."

Svoj identitet otkrio je kada je na pitanje voditelja "Za koji tim igrate?" odgovorio: "Za reprezentaciju Danske."

Dilejni također ne zna prepoznati razliku između crvene i zelene. Zanimljivo, to su upravo boje njegove reprezentacije i tadašnjeg kluba, Werdera.

"Teško je opisati to. Kao da vidite različite nijanse iste boje. Inače mi pomaže kada moja i suparnički tim imaju različite boje šorceva, ali protiv Meksika samo i mi i oni nosili bele, što mi je još više komplikovalo ionako tešku situaciju. Nastojao sam je olakšati gledajući u lica igrača, ali to sam morao raditi jako brzo kako ne bi izgubio loptu", objasnio je kasnije za dansku državnu televiziju.

Tomas Dilejni
foto: EPA

Ovo njegovo priznanje bilo je tako važno da su se na prethodnom Mundijalu Australija i Danska dogovorile da igraju u rezervnim dresovima kako ne bi bunili Dilejnija, zbog čega je on bio zahvalan suparnicima:

"Mogli su tražiti drugu boju i koristiti to protiv mene. Sigurno ne bih prepoznao žutu boju dresova."

Danski fudbaler postao je heroj za oko 350 miliona daltonista širom sveta.

"On je prvi elitni sportista koji je priznao da je daltonista. Mislim da nije svestan koliko je veliko ono što je time napravio zato što ostali sportisti ne priznaju da su daltonisti kako im to ne bi štetilo u karijeri", izjavila je za BBC Ketrin Elbani Vord osnivač britanske organizacije za pomoć daltonistima.

Dilejniju iskrenost nije štetila u karijeri. Nakon priznanja da je daltonista Borusija Dortmund je za njega platila 20 miliona evra.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track