GROBARI STIGLI NA "MESTO ZLOČINA": Navijači Partzana došli do murala Ratka Mladića na Novom Beogradu
Foto: Privatna arhiva

GROBARI STIGLI NA "MESTO ZLOČINA": Navijači Partzana došli do murala Ratka Mladića na Novom Beogradu

Fudbal -

Navijači Partizana, opkupljeni pod zastavom "Komando", večeras su na Novom Beogradu obišli mural posvećen Ratku Mladiću gde su razvili veliki transparent u znak podrške, sa porukom:

" Đenerale, Grobari ti ime slave", pisalo je na zastavi koju je držalo nekoliko navijača crno-belih.

Grobari, Ratko Mladić
foto: Privatna arhiva

Podsetimo, nakon što je pre dva dana u centru Beograda, uništen mural Ratku Mladiću, tako što je na njega bačen kreč, danas je uništen i još jedan grafit na Novom Beogradu.

Murali sa natpisom i slikom Mladića u naselju "Fontana" u blizini zgrade opštine Novi Beograd, i nešto manji grafit sa njegovim imenom koji se nalazi na uglu bulevara Zorana Đinđića i Narodnih heroja, danas su bili uništeni, a u toku dana usledilo je njihovo čišćenje.

1 / 8 Foto: Stefan Stojanović MONDO

Preko većeg murala u naselji Fontana na kojem stoji natpis "đeneral", preko slike Mladića je ispisano "zločinac". Mural je i isprskan, kako se čini, farbom. Drugi manji grafit na Novom Beogradu je prekrižen.

Kao što se može videti na slici, mural je sada skroz očišćen, a Grobari su odlučili da pored murala postave stražu kako bi sprečili dalje uništavanje ovog grafita.

1 / 11 Foto: Stefan Stojanović

Podsetimo, pre dva dana bačena je kanta kreča na mural Ratku Mladiću u centru grada, odnosno u Njegoševoj ulici. Nakon incidenta je Mladićev lik bilo skoro nemoguće razaznati. Prethodno, policija je privela aktivistkinje Aidu Ćorović i Jelenu Jaćimović zbog bacanja jaja na mural na uglu Njegoševe i ulice Alekse Nenadovića na Vračaru koji je čuvala policija.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić 8. juna 2021. osuđen je pravosnažno na doživotni zatvor zbog genocida, zločina protiv čovečnosti, kršenja zakona ili običaja ratovanja tokom rata u BiH 1992-1995. Žalbeno veće Haškog tribunala potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je Mladić proglašen krivim po deset tačaka optužnice – za učešće u genocidu u Srebrenici, progon, istrebljenje, ubistvo, deportaciju stanovništva, prisilno premeštanje stanovništva, terorisanje stanovništva, protivpravne napade na civile i uzimanje talaca. Žalbeno veće nije usvojilo žalbu Tužilaštva da Mladić bude proglašen krivim za genocid u šest opština u BiH – Sanski Most, Vlasenica, Foča, Kotor Varoš, Ključ i Prijedor – za šta je prvostepenom presudom bio oslobođen.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track