ČUDAN GOVOR PREDSEDNIKA FIFA U SAVETU EVROPE: Svetska prvenstva na dve godine smanjila bi migracije Afrikanaca u Evropu!
Foto: AP

MALO SE PREIGRAO

ČUDAN GOVOR PREDSEDNIKA FIFA U SAVETU EVROPE: Svetska prvenstva na dve godine smanjila bi migracije Afrikanaca u Evropu!

Fudbal -

Predsednik Svetske fudbalske federacije (FIFA), Italijan Đani Infantino, izgleda da se malo preigrao. Infatinijeva ideja o Svetskom prvenstvu na svake dve godine, naišla je na žestoko protivljenje u fudbalskom svetu, ali on i dalje ne odustaje. Oni koji ga podržavaju su u manjini.

Infantino je bio gost Saveta Evrope u Strazburu. Tamo je govorio o toj njegovoj ideji, a mnoge je zapanjilo da je rekao i ovo:

- Promene kalendara u fudbalu mogle bi uticati na to da Afrikanci manje migriraju u Evropu i tako migranti manje rizikuju smrt i umiru dok prelaze Sredozemlje!

Bilo je to obraćanje prvog čoveka svetskog fudbala u jednom od sedišta Evropske unije, a tim povodom je i dodao:

- Moramo Afrikancima dati nadu, tako da onda oni ne bi morali da prelaze Sredozemlje u potrazi za boljim životom. Ili da umiru u moru!

Da, i to je rekao Infantino. Doduše, nije baš objasnio kakve veze fudbal i češća frekvencija održavanja Mundijala imaju s pitanjima migracije afričkog stanovništva. Ali, valjda nije ni trebalo?!

Ipak, ne odustaje čelnik FIFA od svoje ideje, iako ga brojne kontinentalne federacije, uključujući i onu najvažniju - Evropsku fudbalsku uniju (UEFA), baš i ne podržavaju. Nema naklonost niti Europskoj uddruženja klubova, kao ni većine najjačih čliga na Starom kontinentu.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track