KRV JE LILA KADA SU SE TUKLI, DANAS SU ZAJEDNO I RATUJU ZA RUSIJU: Navijači vodećih ruskih klubova oformili jedinicu u Donbasu
Foto: Telegram

NEMA VIŠE PODELA

KRV JE LILA KADA SU SE TUKLI, DANAS SU ZAJEDNO I RATUJU ZA RUSIJU: Navijači vodećih ruskih klubova oformili jedinicu u Donbasu

Fudbal -

Veliki broj navijača vodećih ruskih klubova pridružio se vojsci Rusije u specijalnoj operaciji te zemlje u Ukrajini. Njihov broj porastao je posle delimične mobilizacije.

Ruski Navijači, Espanjola
foto: Telegram

Navijači Zenita, Spartaka, CSKA i drugih klubova među prvima su stigli kao dobrovoljci u Donbas. Formirali su i posebnu jedinicu koja je ponela naziv - Espanjola. Ime je dobila po čuvenom španskom vojskovođi.

Ruski Navijači, Espanjola
foto: Telegram

Pored toga što imaju borbene zadatke na ratištima širom Donbasa, u redovima Narodne milicije Donjecke republike, mnogo veću broj navijača u Rusiji učestvuje u humanitarnim akcijama. Prikupljaju hranu za stanovništvo u Luganjskom, Donjeckom, Zaporoškom i Hersonskom regionu, kao i lekove i medicinsku opremu.

Ruski Navijači, Espanjola
foto: Telegram

Nekada su se navijači vodećih ruskih klubova žestoko sukobljavali. Bile su to ozbiljne tuče, "na ruke", onako kako Rusi najviše vole i u duhu njihove viševekovne tradicije, na kojima je uvek padala krv, bilo mnogo polupanih glava, polomljenih ruku i nogu. Sada je drugačije. Navijačima Spartaka, Zenita i CSKA koji su prvi došli na ratište, sada su se pridružili simpatizeri Rostova, Urala, Rotora, Amkara i drugih timova.

- Ovde su se okupili navijači različitih klubova. U civilnom životu smo bili neprijatelji, ali ovde imamo zajednički ekipu. Svi za jednog, jedan za sve, prijateljstvo s poštovanjem - rekao je jedan od navijača za portal Sportekspres koji je napisao veliku priču o jedinici Espanjola.

Ruski Navijači, Espanjola
foto: Telegram

Momaka koji sa tribina dolaze u Donbas, gde prolaze višemesečnu obuku je sve više.

- Imamo predstavnike mnogih navijačkih grupa. Dolaze nam momci iz Sankt Peterburga, Jaroslavlja, navijači Torpeda, Lokomotive... Bilo je dolazaka momaka iz Volgograda, Tvera i nekoliko drugih gradova. Okupili su se u Moskvi i sa humanitarnom pomoći stigli u jedinicu - rekao je navijač sa nadimkom "Španac" u intervjuu za URA.RU i dodao:

Ruski Navijači, Espanjola
foto: Printskrin

- Moj cilj je da spojim sve momke oko fudbala u jednu strukturu. Znamo se od detinjstva, razumemo ko je za šta sposoban.

Ruski Navijači, Espanjola
foto: Telegram

Prema njegovim rečima, uprkos činjenici da navijači podržavaju različite klubove, izbegavaju se unutrašnji sukobi. Svi oni koji prave probleme, odmah budu proterani iz Espanjole.

- Svaki sukob iznutra se ocenjuje kao nesposbnost. Ja se opraštam od takvih ljudi. Ako sebi dozvole svađu na glupom nivou, onda nema smisla dalje interakcije, jer će vas u ozbiljnom trenutku izneveriti. Potrebni su nam samo ljudi koji su doneli odgovornu odluku, kontrolišu svoje telo i mogu da razmišljaju - rekao je predstavnik Espanjole u ​​priči na Prvom kanalu ruske televizije.

Ruski Navijači, Espanjola
foto: Telegram

Dobrovoljci iz redova navijača pojavili su se u Donbasu već 2014. godine, iako je jedinica Espanjola organizovana za vreme Specijalne vojne operacije.

Novopristigli navijači iz Rusije prolaze obuku u kampu čuvene brigade "Vostok" u vojnom centru koji se nalazi u Marijupolju. Mnogi ugledni i imućni ljudi, koji su navijači ruskih klubova pomažu i na druge načine, šalju novac za kupovinu najmodernijeg naoružanja, otkrio je u razgovoru "Španac" za portal "Life".

Kurir sport/Sportekspres/Life

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track