ITALIJANI SE PROVUKLI PRE SKORO SEDAM DECENIJA: Prvo Zvezdino istorijsko evropsko polufinale 1957. godine! VIDEO
Foto: Fk. Crvena zvezda

NA DANAŠNJI DAN

ITALIJANI SE PROVUKLI PRE SKORO SEDAM DECENIJA: Prvo Zvezdino istorijsko evropsko polufinale 1957. godine! VIDEO

Fudbal -

Davne 1957. godine Crvena zvezda je bila nadomak titule prvaka Evrope, kada se u polufinalu tadašnjeg KEŠ-a sa italijanskom Fiorentinom. Prvi duel odigran u Beogradu je završen minimalnim trijumfom “Viole”, dok je revanš na gostujućem terenu odigran bez golova.

Najveći uspeh u klupskoj istoriji Crvena zvezda je ostvarila 1991. godine u Bariju nakon pobede protiv Olimpik Marselja u finalu najvećeg takmičenja u Evropi. Međutim, crveno-beli su bili na pragu najcenjenijeg fudbalskog trofeja u više navrata. Prvi put 1957. godine u polufinalu protiv Fiorentine, pa potom 1971. godine u istoj fazi KEŠ-a sa Panatinaikosom.

Pored toga, sezonu nakon osvajanja “ušatog” pehara, nakon eliminacije Portdauna i Apolona,Zvezda je igrala u grupi sa Sampdorijom, Panatinaikosom i Anderlehtom, a prvoplasirana ekipa je išla direktno u finale. Crveno-beli su u dva navrata od grčkog predstavnika. Savladali su i Anderleht u Budimpešti na uslovno domaćem terenu, a kao gosti su poraženi. Nažalost u dvomeču sa italijanskim timom doživeli su dva poraza, te zauzeli drugo mesto u grupi. U finalu te godine Barselona je savladala Sampdoriju sa 1:0, te je automatski drugoplasiran tim iz druge grupe - Slavija Prag zauzela treće mesto.

Ipak na današnji dan, 3. aprila, Crvena zvezda je dočekala Fiorentinu u drugom izdanju Kupa šampiona. Tada su u takmičenju učešće uzele 22 ekipe, a srpski klub je bio slobodan u prvom kolu. U osmini finala eliminisan je holandski prvak Rapid iz Harlema ukupnim skorom 6:3, dok je u narednoj rundi Zvezda bili uspešnija u dvomeču od bugarskog CDNA (današnji CSKA Sofija) zbirno sa 4:3.

Međutim, u polufinalnoj utakmici protiv Fiorentine crveno-beli su odmah na startu ostali bez Ivana Toplaka koji se povredio. S obzirom na to da tada nije bilo izmena, crveno-beli su igrali veliki deo meča sa desetoricom fudbalera. I sa igračem manje Zvezda je je imala inicijativu, ali je propustio nekoliko ključnih prilika. Kada su svi pomislili da će meč biti završen bez golova, u 88. minutu susreta Italijani su poveli i na kraju pobedili sa 1:0.

Crvena zvezda je nastupila tada u sastavu: S. Krivokuća, Zeković, Cokić, Tasić, Spajić, Šekularac, V. Popović, Kostić, Toplak, Rudinski, Mitić.

U drugom duelu u Firenci 15 dana kasnije, remi bez golova, kasnije okarakterisan kao “remi tuge”. Trener Milovan Ćirić je izveo izmenjeni sastav u odnosu na prvi duel, a na terenu su bili: Beara, Tomić, Zeković, V. Popović, Spajić, Tasić, Šekularac, Cokić, Mitić, Kostić i Rudinski.

Zvezda je tada propustila priliku da se revanšira Italijanima i izbori prvo evropsko finale koje se te davne 1957. godine igralo u Madridu.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track