DA SMO PROŠLI MARADONU I ARGENTINU BILI BISMO PRVACI SVETA: Hadžibegić pričao o Mundijalu 1990, ali i DRAGANU STOJKOVIĆU PIKSIJU
Foto: Privatna arhiva

sećanja

DA SMO PROŠLI MARADONU I ARGENTINU BILI BISMO PRVACI SVETA: Hadžibegić pričao o Mundijalu 1990, ali i DRAGANU STOJKOVIĆU PIKSIJU

Fudbal -

Decenija i po zajedničkog igranja u reprezentativnim selekcijama bivše države, kulminiralo je neraskidivim prijateljstvom između Faruka Hadžibegića i Dragana Stojkovića.

Faruk Hadžibegić, Nebojša Petrović
foto: Privatna arhiva

Gostujući u novoj epizodi kultne emisije "Mojih TOP 11", sarajevski as je ulogu kreatora igre svog idealnog tima dodelio upravo selektoru srpske reprezentacije.

- Piksi je brat. Bio tada, a danas je još veći. Istog smo mentaliteta, istih pogleda na život. Ja sam malo stariji, bio sam mu kapiten, reč je o igraču i čoveku vanserijskih kvaliteta. Uživao sam kad je on na terenu. Sećam se utakmice u Belfastu, igrali smo protiv Severne Irske na početku kvalifikacija za ono nesrećno Evropsko prvenstvo u Švedskoj - priča Faruk Hadžibegić i nastavlja:

Dragan Stojković, Dragan Stojković Piksi
foto: Zorana Jevtić

- On je već bio ozbiljno uzdrman, vukao je tešku povredu iz Marselja. Toma i ja smo mu rekli "majstore pokušaj, s tobom smo jači i kad stojiš na terenu". Stisnuo je zube i odigrao muški.

Otkrio je Faruk Hadžibegić i šta je krasilo tu generaciju koja je igrala na Mundijalu u Italiji 1990. i izborila odlazak na EP 1992. a koji su joj uskratili političari uvođenjem sankcija Jugoslaviji.

- Imali smo fenomenalnu atmosferu u reprezentaciji, bila je to grupa koja želi da živi i da igra zajedno. Vodili smo žene sa nama na utakmice, niti je ko pričao o tome, niti je to bio problem. Možda se neko neće složiti sa mnom, neka ovo bude lično mišljenje Faruka Hadžibegića: tvrdim, da smo prošli Argentinu, bili bismo prvaci sveta u Italiji, a četiri godine kasnije, opet prvaci sveta u Americi. Inače, Piksi nije Piksi, nego Pipsi. Pitajte ga zašto - bacio je u rebus sve Faruk Hadžibegić.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track