PREMINUO LEGENDARNI GOLMAN VOJVODINE: Rođeni Beograđanin, živeo u Novom sadu, bio je omiljen lik u fudbalskim krugovima
Foto: fkvojvodina.rs

TUGA

PREMINUO LEGENDARNI GOLMAN VOJVODINE: Rođeni Beograđanin, živeo u Novom sadu, bio je omiljen lik u fudbalskim krugovima

Fudbal -

Branislav Veljković, nekadašnji golman Vojvodine, preminuo je posle borbe sa bolešću, saopštio je taj klub.

- Sa tugom i žaljenjem obaveštavamo vas da je preminuo nekadašnji golman prve šampionske generacije Vojvodine, Branislav Veljković (Velja, Tetreb, Kljaka). Vodio je veliku borbu sa opakom bolešću, kojoj je podlegao juče oko 18 časova u Domu za stare u Futogu, gde je boravio protekle četiri godine.

Rođeni Beograđanin, fudbalsku karijeru je započeo u OFK Beogradu iz koga dolazi u omladinski tim Vojvodine 1959. godine. Talentovan i perspektivan, selektiran je u juniorsku reprezentaciju Jugoslavije za koju je nastupao od 1960 – 1962. godine.

Iz Vojvodine se vratio u OFK Beograd, a potom u Bačku iz Bačke Palanke. Vratio se u Vojvodinu 1963. i u klubu proveo pet godina (1968). U šampionskoj sezoni 1966. je bio u protokolu svih utakmica, a branio je na dve. Njegov period nastupanja u Vojvodini se podudara sa periodom kada je prvi golman bio Ilija Pantelić, jedan od najboljih golmana Jugoslavije. Veljković je prihvatio ulogu drugog golmana i u toj ulozi bio izuzetno pozitivan za atmosferu u ekipi!

Godine 1968 prešao je u drugoligaške redove RFK Novi Sad, a već nekoliko meseci kasnije odlazi u inostranstvo. Nastupao je za prvoligaški FK „DOC“ (kasnije poznat kao FK Utreht). Od 1969 – 1972. igrao je u prvoj ligi Turske (Adanasport i Mersin). Godinu dana kasnije igra za najbolji klub u Kuvajtu „Kacija“ sa kojim osvaja nacionalni kup. Posle Kuvajta odlazi u Grčku u kojoj igra za Iraklis iz Soluna. Igračku karijeru je završio u Slaviji (Novi Sad) 1976. Obrazovao se i stekao zvanje: trener fudbala, a viši fudbalski trener je postao 1984. kada je diplomirao na Fakultetu fizičke kulture u Novom Sadu. U tom periodu je radio sa golmanima mlađih kategorija u Vojvodini, u stručnom štabu Ilije Pantelića. Inostranu karijeru kao trener je imao u Jemenu i Gabonu.

Branislav Veljković je živeo u Novom Sadu. Bio je omiljen lik u fudbalskim krugovima. Duhovit, inteligentan, vedar i kada se sudbina poigravala sa njime odisao je pozitivnim vibracijama i energijom.

Komemoracija povodom smrti Branislava Veljkovića je u četvrtak 19. oktobra 2023 u 12.00 časova na Stadionu FK Vojvodine.

Termin sahrane će biti naknadno objavljen - navedeno je na sajtu FK Vojvodina.

Kurir sport

Bonus video:

01:11

Golman i kapiten Zvezde Milan Borjan o teškom detinjstvu u Krajini

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track