TRENER BAJERA BI VIŠE VOLEO DA IGRA FUDBAL: Ćabi Alonso priznao da mu nedostaje fudbal
Foto: Profimedia

BUNDESLIGA

TRENER BAJERA BI VIŠE VOLEO DA IGRA FUDBAL: Ćabi Alonso priznao da mu nedostaje fudbal

Fudbal -

Trener Bajera iz Leverkuzena Ćabi Alonso rekao je da bi radije igrao fudbal nego predvodio ekipu.

Bivši fudbaler Liverpula, Real Madrida i Bajerna iz Minhena je za 13 meseci predvodio ekipu od zone ispadanja do vrha tabele u Bundesligi. Posle 11 kola Bajer je prvi na tabeli sa dva boda više od šampiona Bajerna i te dve ekipe su jedine neporažene u Bundesligi.

Alonso rado učestvuje u treninzima, a na društvenim mrežama mogu se videti njegova atraktivna dodavanja i umeće.

"Bolje je igrati", rekao je Alonso na pitanje da uporedi svoju igračku i trenersku karijeru.

Ćabi Alonso
foto: AP

Upitan da li mu nedostaje igranje fudbala, on je rekao: "Ne bi trebalo da kažem, ali da".

Alonso se smatra jednim od najozbiljnijih kandidata za trenera Real Madrida kada na kraju sezone Karlo Ančeloti napusti klub, po isteku ugovora.

Pre toga, Alonso će pokušati da skine kletvu sa kluba koga nazivaju i "Neverkuzen", pošto nikada nije osvojio titulu, a pet puta je bio vicešampion. Takođe, klub je igrao u finalu Lige šampiona, u sezoni 2001/2002 i ostao je bez trofeja.

Kao osvajač Svetskog prvenstva, dva Evropska prvenstva, dve Lige šampiona i brojnih titula u Engleskoj, Nemačkoj i Španiji, Alonso je osvojio više trofeja nego Bajer Leverkuzen u 119-godišnjoj istoriji.

Posao u Leverkuzenu je njegov prvi seniorski trenerski posao, nakon što je radio u rezervnom timu Real Sosijedada.

"Ohrabren sam da postavim sopstveni kriterijum na terenu, da samostalno odlučujem i tako radim. Ne radi se o tome da igrači budu roboti, ne radi se o ovome: 'Uvek morate da uradite ovo, a ako to ne uradite, bićete na klupi'", naveo je 41-godišnji trener.

On je decenijama radio sa mnogim velikim trenerima kao što su Pep Gvardiola, Žoze Morinjo i Ančeloti, a iz njihovih primera dobija inspiraciju.

"Ima određenih trenutaka kada pomislim - šta se dogodilo tog dana, u toj situaciji? I ta iskustva mi pomognu da uradim nešto, da razmislim i da probam drugačiji pristup. Sada mi ta iskustva mnogo pomažu. Ne volim da pričam o mom poslu trenera sa mnogo autoriteta, pošto ne mislim da imam taj autoritet. Rano je za to, pokušavam da slušam trenere koje mnogo poštujem", rekao je Alonso.

Španski trener rekao je i dažali što nije radio sa Jirgenom Klopom, koji je ostvario uspehe sa Liverpulom.

"Voleo bih da me je Klop trenirao. Ono što je on uradio za klub je neverovatno", dodao je Alonso.

U vezi sa taktikom, Alonso je rekao da gaji stil igre u kome će ekipa imati kontrolu lopte, dobra dodavanja.

"Nije tiki-taka, ne", rekao je Alonso, koji stil dodavanja koji je svojevremeno forsirao Gvardiola i španska reprezentacija 2010. godine definiše kao "odbrambeni posed".

On nije želeo da spekuliše o tituli u Bundesligi.

"Svesni smo da se stvaraju očekivanja, ali ne želimo da budemo deo tog stvaranja. Želimo da budemo deo onoga što možemo da uradimo i da vidimo koliko dobro ili koliko možemo da zaslužimo da zaradimo tu šansu", rekao je Alonso.

(Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track