KO JE SAVA PETROV, IZGUBLJENI PARTIZANOV SIN: Hteo ga je Dortmund! Osetio je nepravdu trenera u Humskoj, pa je morao težim putem
Foto: Starsport/Srđan Stevanović

kec u nišu

KO JE SAVA PETROV, IZGUBLJENI PARTIZANOV SIN: Hteo ga je Dortmund! Osetio je nepravdu trenera u Humskoj, pa je morao težim putem

Fudbal -

Sava Petrov, napadač Radničkog iz Niša najzaslužniji je za pobedu nad Partizanom (2:1). Koprulentni centarfor trenutno je najpopularnija ličnost u gradu na Nišavi.

Sava Petrov
foto: Starsport/Srđan Stevanović

Crno-beli su kiksnuli u Nišu i posle više meseci lidersku poziciju na tabeli Superlige prepustili šampionu Crvenoj zvezdi. A, ko je Sava Petrov, fudbaler kojeg slave Meraklije, a koga sa setom gledaju Grobari. I proletos u porazu Radničkog u Humskoj dao je gol Partizanu. Ni tada, a ni sinoć na Čairu nije slavio golove iz poštovanja prema klubu u kojem je ponikao.

Radi se o tehnički potkovanom i školovanom fudbaleru, vidi se to odmah na prvi pogled. Visok je 190 centimetara, veoma snažan i odlično se služi desnom nogom i glavom. Korpulencija mu dozvoljava da mu je skok i duel igra jača strana. Izrazito je brz s obzirom na visinu i snagu koju poseduje. Dosta trči, pa je na terenu jedan od igrača koji u proseku pređe između 10 i 12 kilometara po utakmici, što iznenađuje s obzirom na gabarit i konstituciju.

Sava Petrov rođen je 18. juna u Beogradu i kao klinac prošao je sve omladinske selekcije Partizana. Sa crno-belima je u kadetskoj konkurenciji bio prvak Srbije 2015. godine, u generaciji koju je kao kapiten predvodio Uroš Zlatanović, a igrali su još Aleksandar Popović, Jovan Nišić, Nikola Dukić, Filip Čermelj, Tomislav Todorović, dok je trener bio Darko Tešović.

Sava Petrov bio je veliki potencijal Partizana. Prvom timu crno-belih priključen je 2016. kod trenera Ivana Tomića, a u maju iste godine debitovao je u prijateljskom meču protiv bugarskog tima Beroe. Tada je i potpisao prvi profesionalni ugovor sa Partizanom u trajanju od pet godina. U društvu oca i majke slikao se na stadionu u Humskoj sa šalom Partizana.

Sava Petrov
foto: Partizan.rs

Klub ga je potom poslao na kaljenje u Teleoptik, razvojni tim Partizana, gde je Sava Petrov odigrao solidno, dao četiri gola u 20 mečeva i bio jedan od najboljih u osvajanju titule Srpske lige Beograd i plasmana u Prvu ligu Srbije. U isto vreme kada je igrao za Teleoptik, Petrov je trenirao sa prvim timom kod šefa struke Marka Nikolića, pa se zbog toga našao i na spisku fudbalera koji su se te godine okitili titulom prvaka Srbije. Dobio je i pohvale tadašnjeg sportskog direktora Ivice Ilieva, da je najbolji u svom godištu u Srbiji.

Video je u njemu nešto Marko Nikolić, verovao u njega. Našao je mesta i vremena da ga ubaci u prvi tim u tada neverovatnoj konkurenciji u napadu Partizana. Treba se samo setiti da su napadački tandem činili Uroš Đurđević i Leonardo, a da su tih godina u ekipi bili i Leandre Tavamba, Valerij Božinov, mladi Dušan Vlahović i Đorđe Jovanović. Ipak, kada je otišao Marko Nikolić, a došao Miroslav Đukić u Partizan, Sava Petrov je nestao sa vidika struke. Tada je klub odlučio da za sezonu licencira vremešnog Vladimira Đilasa, umesto perspektivnog Save Petrova.

Sava Petrov
foto: Kristof Van Accom / Zuma Press / Profimedia

Bez obzira na sve, njegove dobre igre nisu prošle nezapaženo, pa je zapao za oko skautima Borusije iz Dortmunda, konkretno Miroslavu Mikiju Steviću. Pričalo se o tome da bi Petrov mogao da se preseli u Nemačku, međutim do dogovora dva kluba nije došlo. Naredne sezone odlazi na pripreme sa prvim timom, struka ga potom prebacuje u Teleoptik, a ubrzo dolazi do raskida ugovora dve strane.

- Partizan je klub koji volim i poštujem. Odrastao sam u crno-belom dresu i veoma mi je žao što sam napustio klub. Nažalost, putevi su nam se razišli - rekao je tada Sava Petrov.

Sava Petrov
foto: Starsport/Peđa Milosavljević

Tada nastaje putešestvije Save Petrova, kao mnogih sinova omladinske škole Partizana koji nisu uspeli da pronađu put do prvog tima. Snažni napadač odlazi u subotički Spartak, a onda u belgijski Vesterlo gde ostaje tri godine, s tim da poslednju sezonu igra za Lirs kao pozajmljen igrač.

Naredna stanica Sava Petrova bila je Olimpija iz Ljubljane, gde dolazi u isto vreme kada i trener Savo Milošević. Međutim, u Sloveniji se zadržava svega nekoliko meseci, propušta veći deo sezone i u leto 2022. potpisuje za Mladost iz Lučana. Ni tu se ne zadržava duže od mesec dana, već prelazi u niški Radnički, gde konačno pronalazi sebe. Dolazak u Niš nije shvatio kao korak unazad, već priliku da kroz minutažu i golove pomogne klubu i sebi.

Sava Petrov
foto: Starsport/Srđan Stevanović

Sava Petrov bio je i član omladinskih selekcija Srbije. Baš u omladinskoj reprezentaciji kod selektora Milana Kosanovića igrao je u tandemu sa Dušanom Vlahovićem, a u toj generaciji bili su još Uroš Račić, Njegoš Petrović, Erhan Mašović, Luka Adžić, Aleksa Terzić, Dominik Dinga...

Kurir sport/A. Radonić

00:25

Igor Duljaj: Niko ne voli i ne poštuje Partizan kao on

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track