"DA JE ŽIV, BIO BI VEOMA TUŽAN" Bliži se godišnjica SMRTI legendarnog Pelea, njegov sin rešio da otvori dušu!
Foto: NELSON ALMEIDA / AFP / Profimedia

otvoreno

"DA JE ŽIV, BIO BI VEOMA TUŽAN" Bliži se godišnjica SMRTI legendarnog Pelea, njegov sin rešio da otvori dušu!

Fudbal -

Sin legendarnog brazilskog fudbalera Pelea, Edinjo izjavio je danas da bi njegov otac, da je živ, bio veoma tužan zbog krize u brazilskom fudbalu.

"Uvek je bio veoma zabrinut za sudbinu brazilskog fudbala", rekao je Edinjo u intervjuu za Frans pres, nekoliko dana pre obeležavanja godišnjice smrti njegovog oca.

Pele, koji je bolovao od raka debelog creva, preminuo 29. decembra 2022. godine u 83. godini u Sao Paolu.

Godinu dana od smrti trostrukog šampiona sveta sa Brazilom (1958, 1962. i 1970), nacionalni tim Brazila nije u dobroj poziciji. Posle šest odigranih kola, zauzima tek šesto mesto u južnoameričkim kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, poslednje koje direktno vodi na Mundijal 2026. Pored toga, Brazil je nedavno na Marakani poražen od najvećeg rivala Argentine (1:0).

"Mi smo u padu. I dalje imamo odlične igrače, ali ranije smo imali više vrhunskih igrača nego danas", rekao je Edinjo, nekadašnji golman a sada trener.

Ovoj krizi rezultata dodata je još jedna, institucionalna, nastala smenom predsednika Brazilske fudbalske konfederacije Ednalda Rodrigeša. On je smenjen sudskom odlukom.

Međunarodna fudbalska federacija (Fifa) juče je upozorila Brazilsku fudbalsku konfederaciju na moguće sankcije, uključujući i suspenziju sa međunarodnih takmičenja, zbog potencijalnog mešanja države u izbor novog šefa organizacije.

"Ova kriza se nije pojavila preko noći, to su složeni problemi", rekao je 53-godišnji Edinjo.

Fudbalski klub Santos, gde je legendarni Pele proveo najveći deo svoje karijere, takođe prolazi kroz teške trenutke. Ovaj klub je početkom decembra ispao u drugu ligu, prvi put u 111 godina postojanja.

"Nažalost, ni ovo nije iznenađenje. Svako ko svakodnevno prati klub mogao je da predvidi ovakav scenario, koji se na kraju i ostvario", rekao je Edinjo osvrćući se na finansijsku, sportsku i institucionalnu krizu.

Godišnjica smrti legendarnog Pelea biće obeležena u petak u Santosu.

"Bio je izuzetan, mnogo nam nedostaje. Proneo je ime Brazila kroz fudbal, na šta smo veoma ponosni", rekao je Edinjo.

Kurir sport/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track