SEĆANJE: Decenija prazne Marakane, Moreirinog ofsajda, Milovanovićeve BOMBE i Partizanovog DEBAKLA
Foto: Printskrin / You Tube

132. VEČITI DERBI

SEĆANJE: Decenija prazne Marakane, Moreirinog ofsajda, Milovanovićeve BOMBE i Partizanovog DEBAKLA

Fudbal -

Pre tačno deset godina odigran 132. večiti derbi, koji su obeležili veliki pljusak, prazne tribine stadiona Crvene zvezde, a domaćin je pobedio 4:1 iako su crno-beli poveli već u trećem minutu.

Sportska javnost u Srbiji s nestrpljenjem očekuje subotu, kad će od 18.00 časova na stadionu Rajko Mitić biti odigran 153. večiti derbi između Partizana i Crvne zvezde. Do tada, nama ostaje samo da se prisećamo kako je to bilo u protekli 150 i kusur susreta, a na današnji dan, pre tačno deset godina na istom mestu gde će se crveno-beli ugostiti velikog rivala odigran je 132. prvenstveni derbi, u kojem je domaćin slavio rezultatom 4:1 (2:1).

Taj duel ostao je upamćen po nekoliko važnih detalja, kako fudbalskih tako i onih koje ruže sve ono što valja u Srbiji. To se naravno odnosi na činjenicu da je ovaj najveći sportski događaj u našoj zemlji odigran bez prisustva publike i to prvi i nadamo se jedini put u istoriji. Što se sporta tiče, pamtićemo ga po neiskorišćenom kontranapadu Partizana kad je u situaciji "dva na jedan" Darko Maletić dodao loptu Almamiju Moreiri, koji je bio u ofsajdu, čime je propala šansa da crno-beli dupliraju vođstvo u koje ih je, posle manje od 300 sekundi igre, doveo Đorđe Lazić.

Pored toga, ostaće zapisano da je Dejan Milovanović u 19. munutu postigao jedan od najlepših golova iz slobodnih udaraca u večitim derbijima, a golman Darko Božović praktično nije stigao ni da se pomeri. Lopta je samo očešala prečku i završila u mreži crno-belih.

Sedam ZANIMLJIVOSTI koje niste znali o VEČITOM DERBIJU

Do potpunog preokreta, već u prvom periodu igre, domaći tim je došao posle šuta Segunda Kastilja koji je u 37. minutu, takođe uz pomoć prečke uspeo da savlada čuvara mreže Partizana i tako materijalizuje, zaista, bolju igru Zvezde u tih 45 minuta. Isti igrač je u 56. minutu nakon novog slobodnog udarca Dejana Milovanovića, sjajno reagovao i uvećao prednost svog tima, koju je do kraja ubedljivom učinio Nenad Milijaš udarcem s bele tačke u 69. minutu.

Crvena zvezda - Partizan 4:1 (2:1)

Beograd. Stadion: Crvene zvezde. Gledalaca: igrano bez prisustva publike. Sudija: Boško Jovanetić. Strelci: Milovanović 19, Kastiljo 36, 56, Milijaš 68p - Lazić 3.

C. zvezda: Ranđelović, Milijaš, Koroman, Tutorić, Bronovicki, Gaj, Rašković (od 76. Burzanović), Basta, Milovanović ( od 70. Trajković 83), Kastiljo, Jestrović (od 87. Tričkovski). Trener: Aleksandar Janković.

Partizan: Božovic, Rnić, Vještica, Moreira, Lazić, Ednilson, Dijara, Maletic (od 70. Lazetić), Jovetić (od 70. Jovanović), Obradović (od 45. Lakić), Đorđević. Trener: Slaviša Jokanović.

BONUS VIDEO

Pet razloga zašto Partizan pobeđuje u 153. prvenstvenom večitom derbiju

Pet razloga zašto Crvena zvezda pobeđuje u 153. prvenstvenom večitom derbiju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track