LAKO DO FINALA: Partizan se poigravao sa Radničkim, čeka rivala za odbranu titule

Superliga

LAKO DO FINALA: Partizan se poigravao sa Radničkim, čeka rivala za odbranu titule

Košarka -
Protivnik Partizana u finalu biće bolji iz serije Crvena zvezda - Mega Vizura, u kojoj Zvezda vodi sa 1:0

Košarkaši Partizana plasirali su se u finale plej-ofa Superlige, pošto su u drugoj utakmici polufinala pobedili Radnički iz Kragujevca.

Crno-beli su u Kragujevcu pobedili Radnički sa 86:75 (23:22, 25:23, 19:9, 19:21) i tako sa dve pobede u polufinalnoj seriji obezbedili učešće u završnici domaćeg prvenstva, u kome će se sastati sa boljim iz duela između Crvene zvezde i Mega Vizure.

Ekipa Radničkog bolje je počela utakmicu, povela je sa 6:0, ali je Partizan do kraja prve deonice usepo da preokrene rezultat. Od druge četvrtine pa do kraja, utakmica je u potpunosti pripala Partizanu, koji je postepeno povećavao prednost. Gosti su povećavali razliku sve do poslednje deonice, kada je iznosila i 20 poena. Na kraju ekipa trenera Miroslava Nikolića je uspela da ublaži poraz.

Radnički je regularni deo Superlige završio na četvrtom mestu, pa tako Kragujevčani da bi učestvovali u ABA ligi naredne sezone organizatorima treba da plate 150.000 evra.

Trener Partizana Duško Vujošević je posle meča veoma opširno govorio o Radničkom i stanju u Partizanu.

“Kada smo osvojili prvo mesto u regularnom delu takmičenja i kada je bilo izvesno da ćemo igrati sa Radničkim u polufinalu, uopšte nisam bio oduševljen. Želim ovim momcima, koji su izgurali do kraja uz sve finansijske problem, da čestitam na tome što su imali karakter da u jednoj izuzetno teškoj situaciji budu pozitivni i posvećen i timu. Jako dobro znam kakva je ta njihova situacija, jer smo i mi praktično u istoj. Znam koliko je teško napraviti rezultat sa ekipom koja nije plaćena. Mislim da je publika videla dobru košarku.

Zadovoljan sam velikom većinom vremena današnje utakmice, minuta koje smo odigrali . Sigurno da je bilo i nekoliko praznih minuta, ali to se praktično desilo kada je utakmica bila već rešena. Nije lako igrati protiv Radničkog, to je ekipa koja igra lako. Ima dosta igrača koji imaju poene u rukama, i šut za tri poena, atipične centre i igraju odbranu prilično riskantno, gde biraju koga od protivničkih igrača žele da pusti i da otvori te šuteve. Pokušavaju da igru svedu na šut, elemenat u kome su oni jako dobri. Takođe, nemaju imperativ i ti šutevi za njih postaju sa te strane laki, a to se desilo i u Beogradu. Mi smo se opustili , oni su odmah to kaznili i otvorili utakmicu. Poučeni tim iskustvom, došli smo na gostujući teren sa namerom da pobedimo odličnog protivnika, koji se već godinama plasira u Jadransku ligu, da na taj način uđemo u finale i obezbedimo sebi dovoljno vremena za pripremu tog finala, bez obzira šta će naši protivnici da urade u sutrašnjoj utakmici. Jeste za nas ovo veoma važno, svaka pobeda je važna, ova i u tom kontekstu i čestitam protivnicima na veoma dobroj igri. Mislim da je publika imala razloga da dođe.

Zahvaljujem se našim navijačima koje imamo i u Kragujevcu i onima koji dođu iz Beograda i podrže nas. Jako nam je bitno njihovo prisustvo i njihova podrška. Mislim da svi koji su bili večeras tu su imali prilike da uživaju u dobroj košarci zahvaljujući i Partizanu i Radničkom”, rekao je Vujošević.

Trener Radničkog Miroslav Muta Nikolić izjavio je posle drugog poraza od Partizana i ispadanja iz daljeg takmičenja u Superligi Srbije da će najverovatnije napustiti Kragujevčane. "Ovako više ne ide. Ekipa ne može da se održi na okupu. Ne primamo ništa već duže vreme. Slobodni su i oni igrači koji imaju višegodišnje ugovore. Najverovatnije ću i ja da se povučem. Ne pada mi na pamet da ovako radim sledeće godine", poručio je Nikolić, nakon što je izneo svoj rezime sezone u kome je istakao da je uglavnom zadovoljan urađenim:

"Prošli smo u drugi krug Evrokupa, ali i bolje je što se nismo plasirali dalje, znate već zašto. Dobro smo se borili protiv Partizana. Igrači su cele sezone izgarali pošteno i na tome sam im zahvalan", zaključio je strateg Radničkog.

Prva četvrtina

Domaćin je bolje počeo meč, poveo sa 6:0, ali se Partizan tada probudio i serijom 15:5u sedmom minutu poveo 15:11. U poslednjem minutu prvog kvartala posle duela Brkića i Muslija dosuđena je obostrana nesportska lična greška, ali se igra fer.

Druga četvrtina

U prvom delu druge deonice Partizan ima prednost od tri do pet ppoena, pre svega zahvaljujući skokovima u napadu i dobroj igri centara, za koje kako je pre meča rekao trener Nikolić, Kragujevčani od odlaska Jarua nemaju adekvatno rešenje. Sa druge strane radnički je posle lošeg početka i slabog šuta za tri poena (9/1) počeo da pogađa, tako da nas po svemu sudeći čeka velika borba.

Trećom trojkom Marka Brkića, Radnički je dva minuta i 15 sekundi pre poluvremena izjednačio rezultat na 42:42. Poenima Pavlovića i Bertansa, koji je ubacio trojku i dodatno bacanje, Partizan je opet stekao prednost 48:43, a na poluvremenu je imao prednost 48:45

Treća četvrtina

Na startu drugog poluvremena serijom 8:0 Partizan je otišao na u tom trenutku najveću prednost od 56:45. Sa pet vezanih poena dva Brkića i tri Mlađana radnički se ekspresno vratio u igru - 51:56. Parrtizan mini serija domaće ekipe nije poremetila, nastavila je četa trenera Vujoševića sa agresivnom odbranom povećavali prednost na maksimalnih plus 13, koliko je bilo i na isteku 30. minuta - 67:54

Četvrta četvrtina

Početak četvrte deonice nije doneo očekivanu reakciju umorne ekipe Radničkog, pa je Partizan čak i povećao predmnost. U laganom ritmu obe ekipe, kao da su jedva čekale da se utakmica završi, a na kraju meča Partizan je pobedio 86:75

Tekstualni prenos

Pred meč u Kragujevcu u dvorani Jezero nije bilo struje, ali je sada sve u redu, ekipe su na terenu i zagrevaju se. Terener domaćih Miroslav Nikolić rekao je posle duela u Beogradu, da je ekipa koju trenira potpuno potrošena, da mu nedostaje još igrača i da mu je krivo što nema mogućnosti da kao Partizan dovede Aleksandra Pavlovića na pola sezone i svakog leta najkvalitetnijim košarkašima nadograđuje dobru selekciju, dok je strateg Partizana Duško Vujošević kazao da iako nisu plaćene ekipe Partizana i Radničkog uvek igraju dobru košarku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track