KURIROV SKENER Ranko Žeravica: Srbija je spora i nespremna
Foto: Dado đilas

Stručnjak analizirao srpske košarkaše

KURIROV SKENER Ranko Žeravica: Srbija je spora i nespremna

Košarka -
Nismo imali ideje u napadu i kontre, a nepotrebno smo forsirali šut za tri poena, što je dokaz nemoći, poručio legendarni trener koji je vodio nacionalni tim na devet takmičenja

Legendarni srpski košarkaški trener Ranko Žeravica (85) nije zadovoljan učinkom reprezentacije na Evropskom prvenstvu.Bard naše košarke koji je nacionalni tim velike Jugoslavije vodio na tri svetska i evropska prvenstva i tri Olimpijske igre smatra da Srbija nije bila dobro fizički spremna, da je morala igrati brže, te da je zatajila u šutu, koji je bio naše najjače oružje.- Prvi utisak je da nismo bili najbolje fizički pripremljeni. Šteta, jer bi u suprotnom bio bolji rezultat za nas. Sama igra mi se nije dopala. Bili smo spori, bez kontri, bez ideja i izrađenih akcija. Forsiranje šuta za tri poena dokaz je naše nemoći. Iz daljine je najlakše šutirati, tu nisu potrebne akcije. Po meni, to je bila velika greška, trebalo je naći bolja rešenja. Neverovatno je da smo imali više šuteva za tri nego za dva poena - analizirao je Žeravica, a potom nastavio:- Dve najbitnije utakmice, protiv Litvanije u polufinalu i Francuske za treće mesto, odigrali smo najlošije. Tu se videlo da smo fizički nepripremljeni. Očekujem da igrači i selektor izvuku pouke i iskustvo iz svega, te da budu spremniji na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre sledeće godine. Nismo imali Marjanovića, a s njim bismo bili jači i bolji.

„ORLOVI“, OVAKVA IGRA NIJE MOGLA DA VAM DONESE MEDALJU I OLIMPIJSKE IGRE4 Miloš Teodosić MORA BOLJELider koji može mnogo bolje. Fali mu fizička priprema. U napadu je bio sadržajan, ali u odbrani mora bolje. Imali smo mi ranije igrača koje su drugi pokrivali u defanzivi.5 Marko Simonović JOŠ DA RADICenim njegov šut, ali treba još dosta na radi na tom segmentu u svojoj igri. Ima prostora za napredak, i to dosta. Potreban je Srbiji, ali s daleko boljim šutem.6 Ognjen Kuzmić NEDORASTAO ZADATKUNedorastao za ovakvo takmičenje. Suviše skromno za reprezentativca Srbije. Treba još dosta da radi. Fali mu raznovrsnost u napadu. Ima visinu, ali mora da se usavrši.7 Bogdan Bogdanović NEPOTPUN DOPRINOSNije došao do punog izražaja. Žao mi je što onu kontru protiv Litvanije nije završio kako je želeo. Dobro je što je uzeo loptu i hteo da reši meč, uvek sam voleo takve igrače. Vratiće mu se.8 Nemanja Bjelica POTVRDIO KVALITETAfirmisao se i potvrdio kvalitet na EP. Biće i dalje nosilac igre u našoj reprezentaciji. Dobili smo vrhunskog igrača i treba to samo iskoristiti na pravi način.9 Stefan Marković NIJE ISKOČIOProsečno! Imao je svoju ulogu u timu i nije iskakao iz nje. To je u neku ruku dobro jer se radi o disciplinovanom i zahvalnom igraču kojeg treba imati u timu.10 Nikola Kalinić PODBACIO U NAPADUMomak s velikim mogućnostima, koje nisu došle do izražaja na Evropskom prvenstvu. Mora više da se posveti svojoj napadačkoj igri jer je dobar u defanzivi.11 Nemanja Nedović DA POPRAVI ŠUTIsto važi kao i za Nikolu Kalinića. Mora da radi, mnogo da radi. Ima velike fizičke mogućnosti. Ako bi radio više na šutu, mogao bi da postane vrhunski košarkaš.12 Dragan MilosavljevićOČEKIVAO SAM VIŠEProsečno! Nije se pokazao na velikom takmičenju. Moram da kažem da sam više očekivao od njega, ali je očigledno da i dalje oseća posledice zbog teške povrede.13 Miroslav Raduljica SKROMAN U REKETUNije odigrao zadovoljavajuće. Kao prvi centar morao je kvalitetnije. Imali smo mi bolje igrače na toj poziciji. Skroman je u reketu, fali mu raznovrsnost. Lako su ga protivnici branili.14 Zoran Erceg IZNENADIOPozitivno iznenađenje. Dokaz da kod njega ima više prostora. Pozitivno me je iznenadio i nadam se da će ovo EP biti stimulans za njega da na narednim takmičenjima pokaže više.15 Nikola Milutinov BEZ AGRESIJENije pokazao ono što sam od njega očekivao. Ima perspektivu, ali mu nedostaje agresivnosti i drskosti. Deluje mi suviše pasivan. Mora mnogo više da grizeu odbrani i u napadu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track