ŽERAVICA PREDOSETIO KRAJ: Ovo je moj poslednji let!
Foto: Dragana

In memoriam: Preminuo jedan od najvećih košarkaških stručnjaka na svetu

ŽERAVICA PREDOSETIO KRAJ: Ovo je moj poslednji let!

Košarka -
Trofejni trener, po mnogima najveći s prostora SFRJ, umro u 86. godini u Beogradu

Nema više Ranka Žeravice. Legendarni košarkaški trener preminuo je juče ujutru u Beogradu u 86. godini. Ova vest rastužila je ne samo Srbiju nego i kompletnu bivšu Jugoslaviju, pa i košarkašku Evropu, jer je Žeravica bio cenjen gde god bi se pojavio.

Ranko kao igrač...
Ranko kao igrač...

Zdravstveno stanje Ranka Žeravice poslednjih meseci bilo je vrlo loše, od februara se nije pojavljivao u javnosti, a, nažalost, više nikad neće biti viđen kraj košarkaškog terena. Žeravici je neposredno pred promociju filma „Bićemo prvaci sveta“ početkom godine ugrađen stent i otad je bio na kućnom lečenju.

...sa Novoselom u reprezentaciji...
...sa Novoselom u reprezentaciji...

Svi su juče s nevericom primili tužnu vest, a Božidar Maljković, koji je do poslednjeg dana bio uz Žeravicu, kazao je da ga je smatrao ocem.- Ja sam u životu imao tri oca, jedan je bio moj biološki, drugi Aca Nikolić, a treći je bio Ranko. Sada više nemam nijednog. Žeravica je bio čovek kome treba da zahvalimo za sve što je uradio za jugoslovensku košarku, veliki vizionar. Bio je pravi blistavi um. Nikad neću zaboraviti trenutak kad smo ga Dragan Đilas i ja dočekali na aerodromu kad je dolazio iz Saragose. Tada nam je rekao da je to bio njegov poslednji let. Predosetio je smrt, znao je da neće živeti još dugo - izjavio je Božidar Maljković za Kurir.

... na prijemu kod Tita 1970. godine...
... na prijemu kod Tita 1970. godine...

Veliki prijatelj Žeravice, hrvatski trener Mirko Novosel ovu informaciju doznao je od novinara Kurira i konstatovao da je otišao jedan od najvećih trenera koje je košarka ikad imala.- Bože, kako mi je žao... Znam da mu je poslednjih meseci bilo ugroženo zdravlje, ali teško je kad čujete takvu vest. Njegov doprinos košarci na ovim prostorima je neverovatan i samo mogu da kažem: hvala mu na svemu što je uradio za ovaj sport. Nikad neću zaboraviti naš poslednji razgovor pre godinu dana u Beogradu, kad smo sedeli na jednoj klupi i pričali dugo o košarci i životu - naveo je Novosel.

...i pedagog i trener
...i pedagog i trener

Svedok pogibijeRADIVOJ KORAĆ UMRO NA NJEGOVIM RUKAMARanko Žeravica i njegova supruga Zaga bili su očevici kad je poginuo čuveni košarkaš Radivoj Korać. Žućko je vozio iza njihovog automobila. Žeravica je obišao jedan tristać, a kad je to hteo da uradi i Korać, na njega je naletao autobus iz suprotne trake i taj sudar ga je odveo u smrt. To se desilo na mostu, a autobusu nisu dobro radile kočnice i Žućko nije imao gde da skrene. Rankova supruga mu je vraćala organe u stomak, a njemu je Korać preminuo na rukama.

Šampioni... Stoje: Knego, Radovanović, Nakić, Žižić, Krstulović, Ćosić, Jerkov, A. Pešić; treneri Trninić, Tanjević i Žeravica. Čuče: Nikolić, Delibašić, Slavnić, Kićanović, Petrović, Skroče, Dalipagić
Šampioni... Stoje: Knego, Radovanović, Nakić, Žižić, Krstulović, Ćosić, Jerkov, A. Pešić; treneri Trninić, Tanjević i Žeravica. Čuče: Nikolić, Delibašić, Slavnić, Kićanović, Petrović, Skroče, Dalipagić

Saučešće Partizana i ZvezdeSAHRANA U SUBOTU NA NOVOM GROBLJUKošarkaški klubovi Partizan i Crvena zvezda oglasili su se povodom tužne vesti da je preminuo Ranko Žeravica. Oni su naveli da je istaknuti košarkaški stručnjak najzaslužniji za košarku na ovim prostorima i izjavili saučešće njegovoj porodici.Komemoracija povodom smrti Žeravice biće održana u subotu u 12 časova u Skupštini grada Beograda, a sahrana u 15 časova u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track