ĐILAS: Logičnije je da se igra Superliga, pa onda ABA
Foto: Dragana Udovičić

Pismo predsednika KSS

ĐILAS: Logičnije je da se igra Superliga, pa onda ABA

Košarka -
Predsednik Košarkaškog saveza Srbije Dragan Đilas uputio je pisma ABA ligi i Košarkaškoj ligi Srbije kako bi razmotrili zahtev da se promene termini i nacionalna prvenstva odigraju pre plej-ofa regionalnog takmičenja.

Prvi čovek KSS u pismima predsedniku ABA lige Draganu Bokanu i direktoru takmičenja Košarkaške lige Srbije Leonu Deleonu preneo je stav Upravnog odbora KSS.

"Obraćamo Vam se sa zahtevom kako bismo izuzetno komplikovanu situaciju, u kojoj su se našli svi savezi i klubovi u regionu, što zbog sukoba Evrolige i FIBA, što zbog priprema nacionalnih selekcija, pokušali da rešimo za dobrobit i na zadovoljstvo svih. Pred nama su izuzetno teška tri meseca u kojima svi mi u regionu moramo da isplaniramo kalendare završnice ABA lige i nacionalnih šampionata, ali pre svega da vodimo računa o usklađivanju početka priprema učesnika kvalifikacija za Olimpijske igre", stoji u pismu Đilasa predsedniku regionalne lige.

On je naveo da su se kalendari takmičenja usvajani pre nego što se znalo da li će neke od reprezentacija zemalja u regionu učestvovati na olimpjskim kvalifikacionim turnirima, kao što su Srbija i Hrvatska.

"U tom trenutku se nije znalo ni da li će neki od klubova nastaviti takmičenje u Evroligi u Top 16 fazi (Cedevita, Crvena zvezda). Moram da napomenem da je dosta nelogično da se u završnicu regionalnog takmičenja ulazi sa apsolutnom nepoznanicom da li će Evroliga prihvatiti da bar prvak ABA lige učestvuje naredne sezone".

Đilas je podsetio da je na Skupštini KSS u Nišu izneo stav, koji je prihvaćen, da bi nacionalna liga trebalo da ima prednost u odnosu na ABA ligu.

"O tome da je najveći interes omogućavanje nesmetanih priprema nacionalne selekcije za učešće na predolimpijskom turniru neću ni da govorim, jer je to svima jasno. Trenutna situacija je takva da postoji niz problema sa kalendarom takmičenja, kako bi se KLS liga završila do početka priprema A tima. Mnogo toga zavisi i od uspeha naših timova u Evroligi i ABA ligi. Smatram da je neophodno u što kraćem roku definisati precizan kalendar KLS-a, koji će omogućiti regularno takmičenje i neće favorizovati nijedan klub pred početak Superlige", navodi Đilas u pismu Deleonu.

On je upozorio da bi KLS trebalo u najkraćem roku da razmotri i to šta će se desiti sa ABA ligom, ako ona ne bude vodila u Evroligu, a FIBA prihvati stav košarkaških saveza Slovenije i Hrvatske da prvaci njihovih nacionalnih šampionata idu u FIBA Ligu šampiona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track