ORLOVI NAPRAVILI KLJUČNI KORAK KA MUNDOBASKETU: Košarkaši Srbije deklasirali Grčku i stigli nadomak kineske vize (KURIR TV)
Foto: Starsport©

kvalifikacije za svetsko prvenstvo

ORLOVI NAPRAVILI KLJUČNI KORAK KA MUNDOBASKETU: Košarkaši Srbije deklasirali Grčku i stigli nadomak kineske vize (KURIR TV)

Košarka -

Košarkaška reprezentacija Srbije ostvarila je veoma vvažnu pobedu u 10. kolu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo pošto je u Beogradu savladala Grčku 84:61 (29:14, 15:21, 23:13, 17:13).

1 / 25 Foto: Starsport©

Srbija je sada sa 6 pobbeda na trećem mestu, koje je poslednje koje vodi u Kinu, a iza nje su Gruzija 5-5 i Izrael 4-6.

Sada je jasno da timu selektora Đorđevića treba još jedan trijumf u februarskom prozoru (gostovanje Estoniji i domaćinstvo Izraelu), kako bi i teorijski izborili plasman na Mundobasket u Kini.

Stefan Jović je predvodio Srbiju sa 22 poena i četiri asistencije. Po 13 koševa ubacili su Raduljica i Micić. Raduljica je dodao pet skokova i šest asistencija, a Micić pet uhvaćenih lopti i uspešnih dodavanja. Stevan Jelovac je upisao 12 poena i sedam skokova.

foto: Starsport©

Srbija je od starta zaigrala efikasno u napadu. Nekoliko dobrih odbrana je uslovilo efikasne kontranapade za dvocifreno vođstvo več petom minutu (15:5). Jović je dirigovao igrom našeg tima, a bio je i uspešan u realizaciji.

Ipak, Grci su sa pet uzastopnih poena uspeli da prepolove prednost i primoraju Đorđevića na prvi tajm-aut. Usledila je dobra reakcija njegovih izabranika i Srbija preko Milosavljevića, Micića i Lazića serijom 10:0 došla do 15 poena prednosti na prvom mini odmoru. (29:14).

Takođe, predsednik KSS Predrag Danilović se ovim putem zahvalio Dejanu Radonjiću i ekipi Bajerna što je omogućila igračima tog kluba da nastupaju za reprezentaciju Srbije. Naravno, zahvalnost je upućena i ekipi Efesa koja je dozvolila Vasiliju Miciću da budeo deo ekipe u današnjoj utakmici koja bi mogla da bude odlučujuća za ''orlove.''

Na početku drugog kvartala, Srbija je zaigrala malo konfuzno u napadu, ali Grci nisu ozbiljnije uspeli da istope prednost domaćih. Jelovac je trojkom vratio Srbiju na pravi put, a proradio je i Raduljica. Olimpijski, svetski i evropski vicešampioni kontrolisali su igru i rezultat, ali je nakon nesportske greške Jelovca, Grčka uspela da smanji razliku na jednocifren minus do odlaska na odmor (44:35). Grci su napravili seriju 9:2, a stiče se utisak da je naša selekcija po prikazanoj igri zaslužila daleko veću prednost u prvih 20 minuta.

foto: Starsport©

Grčka je nastavila da topi prednost i na početku treće doenice (49:46), nakon velikog broja izgubljenih lopti od strane našeg tima. Međutim, trojka Jovića stigla je u pravo vreme i bila je početak nove serije “orlova”. Proradio je skoku napadu i Srbija je serijom 18:2 u finišu ovog dela igre rešila pitanje pobednika na ovom meču. Utrkivali su se Raduljica, Jović, Micić, Birčević i ostali ko će biti borbeniji i precizniji.

U poslednjih 10 minuta Srbija je malo popustila, ali je prednost bila velika, pa je rutinski privela meč kraju. Valja istaći fenomalno zakucavanje Milosavljevića tri minuta kraja, kojim je trijumf overen.

Četvrta četvrtina

40. minut 84:61 - Kraj utakmice

37. minut 75:60 - Sjajna akcija Micića i Milosavljevića, uz zakucavanje Milosavljevića

34. minut 70:49 - Rampa pa trojka Lazića!

33. minut 67:49 - Utisak je da je uzakmica u ritmu koji odgovara našem timu

Četvrta četvrtina

30. minut 67:48 - Bilo je problema na startu četvrtine, ali smo treći prtiod završili trojkom Birčevića

28. minut - 63:48 - Vratili smo prednost, uz veliki doprinos Birčevića u skoku i Micića u poenima i organizaciji igre

26. minut 54:46 - Jović sada prodire

25. minut 52:46 - Trojka Jovića!

24. minut 49:43 - Srbija pravi mnogo grešaka od starta poluvremena, Grci se malo po malo vraćaju

21. minut 46:37 - Jovi nastavlja gde je stao

Treča četvrtina

20. minut 44:35 - Odlična igra Srbije u prvom poluvremenu. Od prvog momenta uspostavili smo ritam koji Grci nisu uspeli da siprate, posebno kada se govori o trčanju i igri pod samim košem

20. minut 42:32 - Grčka je uspela da smanji razliku, na deset poena, pa je selektor Đorđević zatražio minut odmora

18. minut 40:26 - Razlika se povećava

16. minut 37:21 - Srbija drži prednost. Grci nemaju rešenje za našu igru pod košem

13. minut 32:19 - Trojka za naš tim, pogađa Birčević

Druga četvrtina

10. minut 29:14 - Posle minuta odmora napravili smo seriju koja nam je donelo u tom trenutku maksimalnih 12 poena prednosti

7. minut 19:14 - Pad u igri srpskog tima, Đorđević je primoran da zatraži minut odmora

4. minut 15:5 - Trojka Jovića

4. minut 12:3 - Naš tim potpuno dominira pod košem, uz to smo dobri i u kontranapadu

1. minut 2:2 - Po dva poena na obe strane terena

Prva četvrtina

Tok meča

Tri dana posle poraza od Izraela košarkaši Srbije sastaju se sa vodećom ekipom u grupi L Grčkom u meču koji će za našu selekciju verovatno imati odlučujući značaj za dalji plasman, sa obzitomn na to da je Gruzija posle produžetka savladala Izrael (71:69).

Srbija je trenutno treća u grupi sa skorom 5-4 tri runde pre kraja kvalifikacija, a iza su Gruzija 5-5 i Izrael sa 4-6.

Selektor Srbije Aleksandar Đorđević očekuje da će njegov tim doći do pobede uz veliku pomoć publike i očekuje da Grčka u Beograd dolazi rasterećena, s obzirom na to da je već izborila plasman na Svetsko prvenstvo.

"Na nama je sada da odigramo fizički snažno, muški i s verom u sebe dođemo do pobede. Fizički smo svi dobro, što je bitno. Verujem da ćemo uz pomoć publike doći do prekopotrebne pobede ", rekao je Đorđević novinarima u Beogradu.

Srbija je u petak izgubila u Izraelu sa 83:74 i ugrozila treće mesto u grupi koje vodi u Kinu, trijumf nad "helenima" bi našu selekciju približio tom cilju. U odnosu na prethodni meč Srbija će biti jača za dvojicu "evroligaša" Vasilija Micića i Stefana Jovića, dok će Grci biti bez vođe tima u kvalifikacijama Janisa Burusisa.

Utakmica Srbije i Grčke u dvorani "Aleksandar Nikolić" počinje u 20.15.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track