LEGENDA ZVEZDE IMA NOVU ZANIMACIJU: Posle košarke Igor Rakočević se pronašao u MMA!
Foto: Instagram Printscreen

svaka čast

LEGENDA ZVEZDE IMA NOVU ZANIMACIJU: Posle košarke Igor Rakočević se pronašao u MMA!

Košarka -

Igor Rakočević, nekadašnji srpski košarkaš, legendarni as Crvene zvezde, uveliko trenira MMA.

Nakon što je napustio mesto potpredsednika u KSS iskoristio je priliku da se još više posveti borilačkim veštinama. U "Sekutor Akademiji" Igor Rakočević (42) radi sa najboljim srpskim MMA borcima i mladim snagama.

Imao je bogatu karijeru, osvajao je trofeje sa Crvenom zvezdom i Budućnosti, igrao u NBA ligi za Minesotu, najbolji je strelac Evrolige, legenda je Baskonije, bivši as Reala, Valensije, Efesa, Montepaskija. Otkuda ljubav prema MMA.

- Košarku sam igrao 25 godina! Posle prestanka karijere odlučio sam se za neki drugi sport. Meni je i tokom karijere bio zanimljiv UFC. Prvo sam 2011. počeo da se bavim džiudžicom, gde sam dogurao do braon pojasa. Sviđa mi se MMA jer je sport koji daje mnogo adrenalina i mnogo je dobar za izbacivanje negativne energije i napetosti - rekao je Igor Rakočević za Triangl TV u razgovoru sa Nikolom Božićem.

Bivši košarkaš je pravi amabasador MMA.

- Spletom okolnosti kroz MMA putovanje upoznao sam mnogo dobrih momaka koji su mi dobri prijatelji. Kod Marka Lajhnera u "Kajzenu" naučio sam prve korake, a posle sam prešao u "Sekutor". Ovde ima fantastičnih boraca, kao što je Duško Todorović koji radi u UFC. Treneri su sjajni Jovan Milićević i njegov sin Sale, kao i Miloš Vukajlović. Sa njima radim i stvarno uživam.

Igor Rakočević nema takmičarske ambicije mada...

- Svako ko imalo poseduje takmičarski duh, voli da se nadmeće u svakom sportu. Meni je 100 puta prolazilo kroz glavu da se okušam. Čak sam se i takmičio u džidžici 2014, kada sam osvojio zlatnu medalju u Makedoniji. Ali, MMA... Mislim da je dovoljno da se držim košarke. Zadovoljan sam što treniram i radim sparinge. Treba biti realan, to su momci koji treniraju dva puta dnevno, svaki dan od 12. ili 13. godine. Kasno sam počeo. (smeh)

Radnu etiku i atleticizam iz košarke, Igor je zadržao trenirajući MMA.

- Postoje dva tipa sportista, oni koji igraju da bi zaradili novac i oni koji vole. Ja zaista volim sport. Ne mogu ispred zgrade da igram basket i da se zezam. Igram da pobedim. Isto je i u MMA. S tim, da na sparinzima moraš da naučiš da se kontrolišeš. U ovom sportu treneri, kolege i sparing partneri su mnogo bitni.

Može li se povući paralela između košarke i MMA.

- Razlika je ogromna! MMA je mnogo teži i naporniji sport od košarke u svakom smislu. I fizički i psihički. Na strani košarke je veća odgovornost, jer je MMA individualan sport, kao tenis ili boks. Sa druge strane, ako igraš za Crvenu zvezdu, igraš za svoju ekipu, ali i 300.000 navijača. Tako da je odgovornost u timskom sportu neuporedivo veća.

Rakočević je objasnio kakve su šanse da se okuša u Oktagonu.

- Najiskrenije, imao sam jednu ili dve ponude da učestvujem, ali nisam pristao. Može da se desi da neki egzibiconi grepling meč odradim, jer mi je to specijalnost.

Srbija u ovom trenutku ima petoricu vrhunskih boraca - Duška Todorovića, Aleksandra Vakića, Aleksu Čamura, Uroša Medića i Stefana Sekulića koji su u UFC, najboljoj svetskoj organizaciji.

- Mi smo borben narod i u genima nam je da stalno preživljavamo. Ovo je sport u kojem su karakter, instinkt, volja, inat i borba veoma bitni, ako ne i presudni. Mi to kao narod imamo. Kroz istoriju smo imali uvek dobre atlete, genetski imamo predispozicije za MMA, plus dobre trenere - objasnio je Igor Rakočević.

Kurir sport/Triangle TV

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track